Quines són les violències masclistes que pateixen les treballadores sexuals del Vallès?

Article d'opinió de Cèlia Garcia de la Serrana, del Projecte Dona

Des de Projecte Dona d’Actuavallès s’acompanya a les treballadores sexuals del Vallès en l’accés a la salut sexual (visites als punts de treball sexual, realització de proves d’ITS, circuits adaptats de revisió ginecològica, material preventiu, etc.). Des d’aquest projecte es detecten diàriament les violències a les quals estan més exposades les treballadores sexuals. 

A causa dels estigmes i de la invisibilització d’aquest àmbit laboral, diàriament es donen nombroses violències. Les més habituals tenen a veure amb l’incompliment de les normes pactades entre les treballadores sexuals i els clients. Aquest trencament de condicions per part dels clients es pot donar mitjançant el xantatge, la coacció, l’engany, amb violència verbal o física. 

Una de les violències més presents és l’agressió profilàctica, és a dir, treure’s el preservatiu durant la pràctica sexual sense previ acord. En paraules de les mateixes treballadores sexuals “Están todo el rato quitándoselo, no les gusta nada llevarlo…”;“Están locos, de repente no te das cuenta y no lo llevan, no piensan en nada y les da igual todo”. Per tal de reduir el risc a patir aquesta violència, les treballadores sexuals disposen d’estratègies per evitar postures on no puguin veure què fa el client, posar-se un preservatiu intern com a alternativa per tenir més control, etc.

Altres violències masclistes quotidianes tenen a veure amb demanar pràctiques que no han estat prèviament pactades o regatejar el preu per a rebre serveis extres gratuïts o més barats. 

En resum, són violències a les quals estan exposades pel fet que el treball sexual és un treball que no està regulat, que encara està envoltat per un gran tabú i estigma i que sovint les deixa en una situació de vulnerabilitat. Per aquest motiu, molts clients no ho veuen com una relació laboral normal i creuen que pagar els dona dret a canviar les normes al seu gust i a exercir violències. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.