Reivindiquem el primer d'octubre

La secció local de l'ANC reflesions sobre els 5 anys del referèndum de l'1 d'octubre

Ara que fa cinc anys del Primer d’Octubre veiem que se’n fa moltes interpretacions interessades, però un fet és incontestable: la participació va ser del 43% del cens i el SÍ a la independència va guanyar àmpliament amb un 90,18%.

Aquestes dades són perfectament homologables per si mateixes a tot el món, i més si tenim en compte que la policia espanyola va segrestar un gran nombre d’urnes i va agredir milers de persones pacífiques i indefenses que protegien els col·legis electorals.

La reacció del poble el dia 3 va demostrar que és capaç de controlar el territori, com va fer posteriorment en diverses ocasions (aeroport, la Junquera...). A Cerdanyola, es calcula que ens vam manifestar unes nou mil persones, la major manifestació de la història a la nostra ciutat.

Per a alguns, van ser uns fets heroics que ara cal recordar -però no gaire- com  un punt final de tot un procés. Per a nosaltres, són el punt de partida per culminar-lo. En aquell moment, el poble era al carrer per defensar la incipient República, però els líders es van arronsar. Ens toca al poble impulsar de nou el procés, amb unitat, però passant per damunt de qui el vulgui frenar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.