Seguirem informant

Article d'opinió de la periodista del TOT, Mónica García

La informació és un dret que aquestes setmanes ha demostrat ser més essencial que mai. Ens trobem en una situació en la qual necessitem saber què està passant, i necessitem que ens ho expliquin amb veracitat i sense confondre’ns. Des de les meves ulleres de periodista confinada ho diré clar: No és fàcil informar aquests dies.

Els telèfons, mails i xarxes socials dels periodistes bullen amb informació dia rere dia. Però aquesta informació no sempre és certa, o no sempre és suficient. Les Fake News són l’ordre del dia, i la nostra feina és detectar-les perquè la gent no les doni per certes. Davant d’aquesta confusió constant, els mitjans de comunicació hem de posar llum i fer les preguntes necessàries perquè tots plegats puguem entendre això que estem vivint.

Aconseguir tota la informació necessària per descriure aquesta realitat complexa tampoc és fàcil. Les administracions, sigui per la raó que sigui, no faciliten totes les dades que ens agradaria tenir i hem de buscar altres fórmules. A més, els canvis constants de l’actualitat ens obliguen a estar pendents constantment dels canals d’informació.

 

A tot això s’hi afegeix el fet d’estar confinats. El periodisme necessita trepitjar el carrer, observar i parlar amb la gent. Tot i que els periodistes podem sortir de casa per treballar, hem hagut d’adaptar tot aquest procés a la vida confinada: rodes de premsa per videoconferència, entrevistes telefòniques, cerca d’històries a les xarxes socials...

Malgrat les dificultats que, com molts altres sectors, tenim els periodistes i els mitjans de comunicació, la nostra responsabilitat és actuar com el servei essencial que som i aportar la informació que la gent necessita. En els moments de més incertesa és quan més necessari és el periodisme. Seguirem informant i esperem tenir-vos a l’altre costat ara i quan tot això passi.