Semiavenços

Fernando Saavedra reflexiona sobre les últimes novetats al voltant de les víctimes de l'amiant

Amb el complicat dia a dia que ens ha tocat viure, és lògic que les notícies sobre l'amiant passin desapercebudes, sobretot si són positives. Sens dubte, la millor de totes és l'aprovació al Congrés de l'anomenat "Fons de Compensació a les Víctimes de l'Amiant", vella reivindicació històrica d'un fons d'indemnització que ja té forma i queda pendent dels tràmits legals finals, serà gestionat per l'INSS, amb un pressupost inicial de 25 M€ i que s'amplia de l'àmbit laboral a exposició ambiental i domestica, que a Cerdanyola sabem ben bé de què es tracta.

Fernando Saavedra, soci de l'AVAAC: "Passos endavant i continguda satisfacció per a les persones afectades que li posem hores de la nostra vida per evitar que el problema quedi amagat"

Paral·lelament, la Generalitat va definint el seu pla d'erradicació de l'amiant a deu anys i, al juliol, l'ajuntament de Cerdanyola va presentar l'informe del mapa visual de risc, en espera de resultats del mostreig ambiental i d'una campanya d'actuació local. Sentències favorables i acords a Metro Madrid i Barcelona, afegits a la retirada de l'asbest a algunes estacions i la substitució prevista de vehicles antics, són bones notícies. No ha estat així per a la família de José María Iñigo, que ha vist com el TSJ declarava en sentencia ferma, que el seu mesotelioma no va ser per causes laborals demostrades i una vegada més ens trobem amb les escletxes legals utilitzades pels potents serveis jurídics enfront de les dificultats de les víctimes.

Passos endavant i continguda satisfacció per a les persones afectades que li posem hores de la nostra vida per evitar que el problema quedi amagat. Encara queden reptes a escala laboral, atenció medica i ambiental i cal continuar treballant sobre la causa sense abandonar els efectes, ja que sense resultats reals els considerarem com semi avenços.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.