Sempre proactius en la nostra salut

Article d'opinió de la farmacèutica, Núria Novell

Tot allò què fem o deixem de fer a la vida incideix en la nostra salut en positiu o en negatiu. Es pot tenir una predisposició genètica a algunes patologies, però amb tot i això les decisions preses afavoriran el seu desenvolupament en major o menor grau, o no.

Corren dies en què afortunadament cuidar-se, fer esport, running, bici, pàdel... En definitiva, bellugar-se i ésser actiu està de moda. Cert és que requereix disciplina i esforç sobretot al principi, però us ben asseguro, que si hom passa aquesta fase, n'arribarà una altra on l'esport serà una addicció, una necessitat, un plaer... Combinar exercicis aeròbics amb els de força és idoni, sense oblidar però les passejades assolellades a l'aire lliure.

Dir que et passes tota la tarda al sofà ja no és "cool", ni mola... Ara el que és "guai" és dir que ets "pro" i que tens cura de la teva salut, que t´alimentes bé, amb menjar casolà i amb pocs processats, que compres al mercat, amb aliments de proximitat i de qualitat, i si es pot, ecològics. I quants no ens hem ficat a cuinar més i millor!

També ens podem fer revisions un parell de cops l'any a la farmàcia, i ens ajudarà a veure si anem bé. Una gota de sang i 5 minuts és suficient per valorar el risc cardiovascular de la persona amb un perfil lipídic: es té en compte el colesterol total, el HDL "colesterol bo", el LDL "colesterol dolent", els Triglicèrids, la Tensió, hàbits de la persona (fumador o no...), etc. Talment i revisant la glucosa glicosilada podem fer una bona previsió per esbrinar si som candidats a la resistència a la insulina i a la diabetis.

Tot això ens fa directors d'orquestra de la nostra vida. Encara hi sou a temps. Us animeu a portar la batuta?

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.