Usurpen el títol de Club Degà del Cerdanyola Club d'Hoquei

 

Recentment i per sorpresa, s'ha obert una polèmica al voltant del títol de Club Degà de l'Hoquei Espanyol. De tots és sabut que el club que ostenta aquesta consideració oficial és i ha estat el Cerdanyola Club d'Hoquei. La polèmica sorgeix arran de la publicació en l'edició digital del Diari de Girona del passat 22 de setembre d'una informació en la qual s'afirma que el Girona Club d'Hoquei és el club degà dels clubs d'hoquei "títol que pocs aficionats coneixen" diu la informació. Segons la publicació, els orígens del club gironí es remunten a 1935, quan es juguen –sempre segons la informació esmentada– els primers partits del club. "Finalitzada la contesa bèl·lica, el club es reorganitza de nou per quedar inscrit als organismes oficials l'octubre de 1940". Des de Girona consideren que la condició de club degà queda perfectament acreditada per un conjunt de cròniques esportives als diaris de la ciutat de l'època. A la mateixa informació en cap moment es fa referència a que sigui el Cerdanyola CH el primer club a inscriure's en la Federació. Contràriament, es diu que el 1943 el títol de degà de l'hoquei espanyol l'ostentava el Club Unión Universitaria (Los Sitios de Gerona, 1943-05-21). Si el Girona es va inscriure el 1940, com és possible que fos un altre equip qui ostentés la consideració tres anys després. Em pregunto on és l'error?


Em pregunto quina és la pretensió de la informació, si és que la té, quan tots els documents oficials, la mateixa Federació Espanyola i tot el món de l'hoquei sap que és el Cerdanyola el club més antic de l'hoquei a Espanya. Es tracta d'un error?


El Cerdanyola Club d'Hoquei es va fundar el setembre de 1936, tot i que la pràctica de l'hoquei patins va començar a la nostra població l'any 1934, a l'antiga pista del Parc de Cordelles, tot coincidint amb la proclamació de l'Estat Català dins de la República Espanyola. El seu primer president fou Francesc Mariner i Alsina i el primer partit que va jugar va ser contra el Lluna Parc HC. Els jugadors locals eren: Emilio Albiñana, Esteve Humet, Francisco Marina, Josep Maria Cabot, Jordi Cabot i Josep Maria Aloy.

 


Andreu Salillas, prestigiós periodista cerdanyolenc, publica aquest post en la Història Gràfica de Cerdanyola (www.salillas.net). "En el transcurs de l'any 1928 es va fundar la Federación de Hockey sobre Patines, gràcies a la iniciativa del seu primer president, el senyor Pironti, de nacionalitat italiana, qui va portar del seu país els reglaments de la Federació Italiana. Fins a l'any 1935 no va augmentar el nombre de clubs i l'afició a aquest esport es va estendre per la província de Barcelona i va arrelar a Cerdanyola, fundant-se el Sardanyola Club d'Hoquei el setembre de 1936".


El 1937 el Cerdanyola Club d'Hoquei va guanyar el Campionat de Catalunya de segona categoria, va ser el primer de molts èxits esportius del club verd-i-blanc. La copa del Rei el 1973, el sotscampionat de la Copa de la CERS el 1985, i la Copa de la Reina el 2010, són els més destacats per a un club que el 2011 va celebrar els actes del 75è aniversari i que en 18 anys complirà el seu Centenari.


L'esport del futbol es va practicar a Espanya abans de 1889, però ningú posa en dubte que el club degà d'Espanya és el Recreativo de Huelva. L'hoquei patins es va practicar a Espanya molt abans de 1936, però ningú pot posar en dubte que el club degà de l'hoquei estatal és el Cerdanyola Club d'Hoquei.