Esteu preparats per fer una coca de Sant Joan?

La coca de Sant Joan es deriva d'un tortell amb ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència del culte al sol

 

 

Aquest diumenge arriba la revetlla de Sant Joan, una celebració ancestral del solstici d'estiu, què es produirà el pròxim divendres 21, i que la religió catòlica va incloure dins el santoral com el dia de naixement de Joan Baptista, un dels dotze apòstols de Jesucrist. A la festivitat es fan diferents activitats relacionades amb el foc, com l'encesa de fogueres, castells de focs i petards, tot i que també és una nit especialment gastronòmica

 

 

Tot i que és habitual incloure diferents plats i begudes a la celebració, el cert és que el cava, i especialment la coca de Sant Joan, són les estrelles de les taules. La coca de Sant Joan es deriva del tortell amb ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència clara del culte al sol. Avui en dia, però, la més coneguda és la coca de crema i fruita confitada, que és deliciosa i agrada a tothom, especialment acompanyada de vins dolços o rancis, i sobretot cava

 

 

Us animeu a fer-la? Doncs som-hi!

 

 

Què necessitem per fer una coca de Sant Joan (4-6 persones)?

  • 250 g de farina de força
  • 200 g de fruites confitades (meló, taronja, cireres... el que vulgueu!) 
  • 75 g de llet
  • 55 g de mantega tova 
  • 55 g de sucre 
  • 25 g de pinyons 
  • 20 g de llevat premsat 
  • Dos ous 
  • mitja copa d'anís 
  • pell de llimona ratllada
  • sal 
  • sucre 
  • oli o mantega.

 

 

Mansa a la cuina!

  • Comencem desfent el llevat amb la llet una mica calenta
  • Hi afegim tres cullerades de farina i ho treballem fins a fer una massa llisa
  • Ara ho deixem reposar fins que hagi doblat el volum
  • Un cop hagi fermentat, farem un "volcà" sobre el marbre amb la farina i al centre hi posarem la mantega, els ous, el sucre, la sal, la ratlladura de llimona i l'anís
  • Treballarem amb la mà o amb una forquilla els ingredients del mig 
  • Després hi afegirem la massa fermentada i continuarem treballant-ho amb la farina fins a obtenir una massa fina i compacta
  • L'estirem sobre una placa de forn untada amb oli o mantega, que hauria de tenir un gruix d'un centímetre, aproximadament, i forma ovalada
  • Abans d'enfornar, pintarem tot amb ou i al damunt hi posarem les fruites confitades, tallades a trossos, ho deixarem reposar fins que dobli el seu volum
  • Finalment, hi tirarem els pinyons per sobre, sucre al damunt ho courem al forn a 180 ?C uns 20 minuts
  • Quan la massa tingui consistència esponjosa i estigui daurada, ja ho podrem treure i deixar refredar. 

 

 

Bon profit!