L'Ajuntament recorrerà la decisió del jutge sobre la campanya 'Bellaterra és Sant Cugat'

Una sentència obliga l'Ajuntament a pronunciar-se sobre la campanya per l'annexió de Bellaterra a Sant cugat

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès presentarà recurs contra la sentència del jutjat contenciós-administratiu numero 6 de Barcelona que l’ordena iniciar l’expedient d’alteració del municipi presentat al 2019 per la Comissió Bellaterra és Sant Cugat. El jutjat va determinar durant el mes d'octubre que el consistori no podia desestimar les signatures que la Comissió li va entregar entregar el maig de 2019 i que havia d'elaborar un document donant la seva opinió, demanant la de l’Ajuntament de Sant Cugat i elevant la petició a la Generalitat, que és qui decidiria finalment si Bellaterra pot fer aquest moviment de deixar de pertànyer a Cerdanyola i passar a annexionar-se a Sant Cugat.

L’Ajuntament cerdanyolenc ha decidit recorre la decisió del jutge perquè considera que no s’ha donat resposta a les observacions plantejades des del municipi i s’apel·larà la resolució fins arribar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'estiu de 2019, després de rebre les firmes, el govern local es va posicionar en contra de la recollida de signatures.

Tres anys després

La campanya de recollida de signatures va començar el 17 de desembre del 2018 i va durar fins l’1 de febrer a les oficines de l’EMD. Al dia següent i fins el 2 de març de 2019la campanya de recollida de signatures es va convertir en itinerant i va recórrer els diferents barris de Bellaterra, instal·lant una carpa als diferents carrers i trucant porta a porta per preguntar als veïns si volien signar. Un procés que en total hauria durat 96 dies.

Entre els motius per signar, els membre de la comissió argumenten la desconnexió tan física, com ideològica i social amb Cerdanyola. Cap grup municipal de Cerdanyola va mostrar el seu suport al moviment i, alguns, la van titllar de maniobra electoralista.

 

Amb la recent resolució judicial, el col·lectiu veïnal reclama que s’iniciï el procés “sense més dilació” perquè la Generalitat prengui una decisió sobre la proposta de segregació de Bellaterra del municipi de Cerdanyola i la seva annexió al de Sant Cugat.

 

Com s'ha arribat fins aquí?

La Comissió Bellaterra és Sant Cugat és una iniciativa que compta amb el suport explícit pel govern bellaterrenc, amb el partit de Gent per Bellaterra al capdavant. El president de l'EMD, Ramon Andreu, va iniciar el mandat actual assenyalant aquest procés d'annexió com un dels principals reptes. A més a més, dos dels impulsors de la iniciativa són exvocals de Gent per Bellaterra, Miquel Vázquez i Chus Cornellana, com a president i vicepresidenta.

Ara, tres anys després de la creació de la Comissió, la Recollida de Signatures, la firma del Conveni entre la comissió i l’EMD per sufragar despeses i lentrega del plec amb 1.230 signatures – de les quals l’Ajuntament n’ha validat 1.133 – el consistori cerdanyolenc haurà de decidir si presenta un recurs a la decisió judicial o bé inicia el tràmit. En aquest cas, el primer pas seria portar-lo al ple i disposaria de dos mesos per fer-ho.

Pel que fa el nombre de signatures recollides, l’Ajuntament n’ha validat 1.133, 97 menys de les presentades. Tot i així, superarien el 50% que marca la llei sota la qual s’empara l’associació que demana un mínim de 1.025 firmes segons el cens bellaterrenc – decret 244/2017. Per tant, d’un total de 2.050 electors i després d’una campanya de recollida de signatures que va durar 3 mesos i va ser itinerant, l’associació hauria sobrepassat el mínim de signatures mínimes per 108 signatures de més. Per tant, hauria recollit el suport del 55,3 % del veïnat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.