Altimira Festival: 10 edicions de punk rock contra vent i marea

L’Altimira Festival arriba aquest dissabte a la seva desena edició amb un cartell d’alçada. Repassem la història d’un festival que va néixer el 2002, però no ho ha tingut fàcil per sobreviure

L'Altimira Festival arriba aquest dissabte a la seva desena edició. Però no ha estat un camí fàcil. El festival va néixer l'any 2002, ara en fa vint-i-dos, de la mà de Musikaos, com a homenatge al Casal de Joves Altimira, espai on aquesta associació musical cerdanyolenca feia els seus concerts cada dues setmanes.

Més info: El X Altimira Festival promet emocions fortes: horaris i grups

"Aquella va ser una època daurada", diu el president de Musikaos, Txosse Ruiz. Els anys 90 i principis dels 2000 l'escena musical cerdanyolenca era molt forta i això es veia reflectit en el nombre de concerts que es feien durant tot l'any, "no només un cap de setmana", afegeix.

Els anys 90 i principis dels 2000 l'escena musical cerdanyolenca era molt forta i "això es veia reflectit en el nombre de concerts que es feien durant tot l'any", Txosse RuizLa primera edició del festival va tenir lloc a l'Ateneu, sota el nom d'Altimira Hardcore Fest en un moment àlgic d'aquest estil. "A l'ateneu es treien els seients per fer el Festival de Blues i nosaltres ho aprofitàvem la setmana següent", recorda Txosse Ruiz. El festival es va tornar a repetir l'any següent, però es va deixar de fer el 2004 i 2005, per tornar amb més impuls que mai a partir del 2006. "En aquell moment, estàvem al mateix nivell que festivals que ara tenen molt renom, com el Resurrection Fest", assegura.

Nowayout (2002). FOTO: Cedida

Nowayout (2002). FOTO: CedidaAquella primera embranzida, però, es va veure truncada a partir del 2008. Aquell any l'Ajuntament va avisar als organitzadors que s'havien de fer obres a l'aparcament del costat del Casal de Joves i que durant un any havien d'aturar la seva activitat. Sense les subvencions que l'associació rebia per la gestió de l'espai i per la programació anual, Musikaos es va veure obligat a deixar de fer també l'Altimira Festival.

"En aquell moment ens vam quedar desemparats i des de llavors no hi ha una sala pública de concerts on puguem reprendre l'activitat", afirma el president de Musikaos. Tot i això, està previst un espai polivalent, que hauria de solucionar aquest problema, que ve de fa anys.

Al 2008 els van treure la sala de concerts del Casal de Joves i "des de llavors no hi ha una sala pública on puguem reprendre l'activitat", Txosse Ruiz

 

L'etern espai polivalent

Des de l'Ajuntament, asseguren que continuen treballant amb la disposició d'un futur espai polivalent que pugui acollir tan actuacions musicals com esdeveniments culturals. En aquest sentit, el regidor de Cultura, David González, explica que "des de l'Ajuntament i des del grup municipal volem continuar amb la nostra estratègia de garantir un oci de qualitat, que alhora generi atracció de talent musical".

L'espai polivalent Riu Sec està projectat des del mandat passat, en què l'Ajuntament va acabar d'adaptar els terrenys on estarà situat. En aquests moments, "estem en la redacció dels plecs, per passar a la posterior licitació i construcció d'aquest espai", afirma González. Par tant, el projecte segueix en una fase preliminar, tot i que el regidor de Cultura té l'esperança que "al llarg d'aquest mandat es vagi avançant i poguem tenir el més aviat possible aquest espai". 

En aquests moments, el projecte de l'espai polivalent "està en la redacció dels plecs, per passar a la posterior licitació i construcció d'aquest espai", David González

 

El retorn 10 anys després

 

Deu anys després de l'aturada de l'Altimira Festival, des de l'organització es van tornar a reunir amb el govern d'aquell moment, l'any 2018. "Entre tots es va apostar per tornar-ho a tirar endavant i ara sembla que estem bastant consolidats i que l'Ajuntament ens dona suport a", diu Txosse Ruiz.

La mala sort, però, es va tornar a acarnissar amb l'Altimira Festival. Dos anys després del retorn tan esperat, el festival va haver de tornar a parar durant dos anys per culpa de la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, Txosse Ruiz assegura que "estem acostumats a trobar-nos pedres en el camí".

Dikers (2006). FOTO: Cedida

Dikers (2006). FOTO: Cedida


 

Un cartell d'alçada per aquest any
 

El cartell d'aquest any és un dels millors dels últims anys. Dos grups cerdanyolencs donaran el tret de sortida: d'una banda, l'indie rock amable de Montflorit i, d'altra banda, el posthardcore de Zimt, que han tornat amb un nou disc 10 anys després del seu aclamat debut.

Ice Haven amb la seva proposta shoegaze rabiosa i inspiradora des de Madrid, el rock alternatiu dels murcians Le Mur i el punk rock 90s dels britànics First Time Dead —en l'anterior edició a penes van poder tocar uns minuts per la pluja— representen la diversitat d'un cartell on les guitarres són el denominador comú.

Cobra (amb membres i exmembres de Berri Txarrak, Morgan, PiLT i Kokein) farà sonar els seus temes de pur hard rock metal·litzat i els catalans Blowfuse presentaran els 'hits' inclosos en el seu nou llarg, 'The 4th wall', confirmant una vegada més que són una de les bandes més en forma i exportables de l'escena estatal.

El grup canadenc Cancer Bats actuarà l'11 de maig a Cerdanyola. FOTO: @cancerbats

El grup canadenc Cancer Bats actuarà l'11 de maig a Cerdanyola. FOTO: @cancerbats

 

Els caps de cartell seran els canadencs Cancer Bats. Una banda amb una dilatada trajectòria que encaixa a la perfecció amb el so i els valors d'aquesta cita. Els canadencs aprofitaran per a presentar el seu elepé més recent, 'Psichic jailbreak', en l'únic concert que faran a Catalunya per la seva gira.

Des de l'organització, esperen tenir una bona resposta del públic. En les edicions més multitudinàries del festival s'han arribat a reunir més de 5.000 persones. Grups com Berri Txarrak, una de les bandes de rock alternatiu més reconegudes de l'Estat en els últims anys, va fer les delícies dels espectadors cerdanyolencs l'any 2003.

En les edicions més multitudinàries del festival s'han arribat a reunir més de 5.000 persones

 

Conviure amb el blues i el flamenc

 

No és fàcil viure a la mateixa ciutat amb dos festivals tan consolidats com el Festival Internacional de Blues i la Nit del Cante Jondo, tots dos amb més de trenta edicions a les seves espatlles. Tot i això, des de Musikaos, manifesten que "Cerdanyola no només és blues i flamenc, Cerdanyola són molts més estils musicals".

També creuen que a nivell polític, "s'ha decidit potenciar altres estils musicals". Potser per l'estigma del punk rock, de ser una música més violenta, "però no és veritat, el nostre públic és de 30 anys cap amunt, i molta gent ve al festival amb els seus fills", afirma rient Txosse Ruiz.

Festival Altimira del 2022. FOTO: Cedida

Festival Altimira del 2022. FOTO: Cedida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.