No hi ha millor expressió d’alegria que la rialla d’un infant, i aquest cap de setmana a Cerdanyola se n’han sentit moltes gràcies al Festival Internacional de Teatre infantil i juvenil. Després que l’any passat Bambalina hagués de suspendre el festival a causa de la Covid-19, enguany s’ha celebrat la 12a edició entre el 24 i el 26 de setembre amb un balanç positiu. “Per la pandèmia sentíem força incertesa, però hem vist que la gent, prenent totes les mesures pertinents, volen tornar a veure teatre i fer activitats”, segons ha valorat la presidenta de Bambalina Elvi Vila basant-se en les 2000 persones que segons aproxima han participat, i les prop de 1000 entrades que s’han venut.
Pel que fa als aforaments de les activitats, en cap moment s’han arribat a omplir segons ha explicat l’Elvi. Bambalina ha adaptat nous espais que mai abans s’havien utilitzat per representar espectacles, com és el cas del CEM Can Xarau. D’aquesta manera, no s’ha hagut de restringir entrada a ningú i s’ha respectat la limitació del 70% que indica el Procicat.
Divendres de ‘Sóc una nou’
La programació del festival s’ha estrenat divendres a les 19.30 h al Teatre Ateneu amb la representació de ‘Sóc una nou’, a càrrec de la companyia Zum-Zum Teatre. Aquesta història d’un nen refugiat que aterra en una ciutat europea per omplir-la de felicitat ha emocionat a cerdanyolencs petits i grans. L’obra s’ha representat un segon cop dissabte a les 12.30 h, també a l’Ateneu.
Activitats a l’espai Xarau
El dissabte de FIT s’ha inaugurat a partir de les 10.30 a l’espai exterior de Can Xarau amb jocs i tallers destinats a què els infants desenvolupin la seva creativitat. D’una banda, els Jocs tronats de Campi qui Pugui: escales musicals de percussió perquè els infants experimentin melodies, a més de parelles de jocs barrejats en un -com el “billagolf”, un camp de golf en una taula de billar.
La Fundació Catalonia s’ha estrenat al festival portant un taller multisensorial on nens i nenes han creat la seva pròpia ampolla sensorial per treballar els sentits: “Mitjançant una ampolla i diferents elements que s’hi introdueixen, es treballa a nivell visual pels colors llampants dels ingredients, a nivell tàctil per les diferents textures i a nivell auditiu un cop feta l’ampolla a manera de maraca”, detalla la coordinadora de l’àrea d’estimulació sensorial Marta Reverter.
Taller multisensorial de la Fundació Catalonia. FOTO: Nora Muñoz
A l’interior del pavelló s’han representat dos espectacles de teatre infantil: ‘Jon Braun’, de la companyia Anita Maravillas, i ‘La faula de l’esquirol’, de La Baldufa, apte per a majors de 4 i de 2 anys respectivament. La primera és una obra de titelles ambientada en l’antic Oest dels indis americans, que ha impactat especialment pels efectes sonors i lluminosos que han transformat el pavelló. S’ha representat dissabte en dues sessions matinals, a les 11 h i a les 12.30 h.
‘La faula de l’esquirol’ ha ofert una sessió de tarda dissabte i una segona de matinal diumenge. Explica la història d’un esquirol i un eriçó amb què La Baldufa anima al públic a reflexionar sobre la semblança en la diferència. “Ens ensenya com aprendre i compartir plegats”, segons Bambalina.
La tempesta de confeti
Un dels reclams estrella del FIT 2021 segons Vila -que a més s’estrenava enguany- ha estat l’espectacle ‘La gran tempesta’ de la companyia Efímer Teatre: una cúpula en forma d’abella de 8 metres instal·lada a la Plaça Abat Oliba, on el públic s’ha immergit en una pluja de confeti amb música de fons. A alguns testimonis els hi ha semblat com “estar en una atmosfera diferent”. “Era molt emocionant quan tiraves confeti enlaire”, segons la Jana, una testimoni.
Espectacle 'La gran tempesta'. FOTO: Nora Muñoz
Normalment aquesta activitat està pensada per incloure unes 35 persones per passi, però pel Covid-19 s’ha hagut de restringir a 20. Tot i això, tothom que ha volgut ha pogut comprar entrada tant a la sessió de matí com de tarda de dissabte. A més, entre sessió i sessió de dos minuts s’ha obert la porta per renovar l’aire interior. L’únic incident que ha ocasionat ‘La gran tempesta’ ha estat l’error d’impremta al programa, que indicava que l’activitat era gratuïta quan realment valia 2 €.
El circ a Abat Oliba
La cúpula de confeti de dissabte s’ha transformat en una carpa de circ diumenge. ‘La carpa invisible del Sr. Trifelli’, de Cia Passabarret, s’ha instal·lat a la Plaça Abat Oliba al matí i a la tarda amb tot de jocs ambientats en un circ: maces de malabars, pilotes gegants, plats i pals, entre d’altres.
L’afluència de públic al matí ha estat molt més irregular que a la tarda. Tenint en compte que l’aforament màxim era de 25 persones, al matí s’han format petites cues de gent que no ha esperat més de deu minuts.
Camí a l’escola
La representació ‘Camí a l’escola’ de Campi qui pugui ha posat punt final als espectacles teatrals del FIT 2021, el diumenge de 17.30 h a 18.30 h al Teatre Ateneu. Aquesta història de tres germanes que emprenen un camí ple de dificultats per arribar a l’escola, ha atrapat el cor de tots els espectadors, tant grans com petits.
El que més ha sorprès és el fet que un espectacle visual i sense text -les actrius emetien sons però no diàleg- sigui capaç de suggerir tants missatges i emocions. “Nosaltres tenim l’escola al costat, però està bé recordar que no tothom té la mateixa sort”; “El missatge que transmet és brutal”; “S’ha passat volant l’hora”, han opinat alguns espectadors en sortir de l’obra.
Espectacle teatral 'Camí a l'escola'. FOTO: Nora Muñoz
Fermall: passa-carrer de ‘Witchin’
La manca de diàleg no ha sigut excepcional en ‘Camí a l’escola’. La companyia de Cervera Talia Teatre ha tancat el festival de la manera més animada possible. L’espectacle ‘Witchin’ ha arreplegat desenes de persones a l’exterior de l’Ateneu a les 18.30 h de diumenge, per entretenir a grans i petits amb una representació de dansa i teatre a peu de carrer.
Tres personatges amb vestits estrafolaris volen desfer-se del lligam que els reté al gat Macu, qui controla els seus moviments. Tot interactuant amb el públic per mitjà d’una llengua inventada, els tres aconsegueixen desfer-se del gat amb un encanteri. L’espectacle ha començat a l’Ateneu, però ha acabat a la plaça de l’Ajuntament ja que s’ha fet un passa carrers pel carrer Torres i Bages que en tot moment ha estat controlat per la Policia Local. “Normalment al FIT fem quatre o cinc passa carrers, però enguany hem decidit fer-ne només un per la Covid-19”, ha aclarit la presidenta de Bambalina, Elvi Vila.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.