La història dels Tres Tombs a Cerdanyola: una tradició recuperada

La tradició dels Tres Tombs a Cerdanyola es va recupera l'any 1999 després de 40 anys sense fer-se

El 16 de gener, Cerdanyola del Vallès serà una de les primeres parades dels Tres Tombs 2022. Diumenge es recuperarà la celebració d'una festa que també es va veure frustrada per la pandèmia l'any 2021. La passada de carros i la benedicció dels animals commemoren la festivitat de Sant Antoni Abat, patró dels animals que treballaven al camp. Després de 40 anys d'inactivitat, els Arriers i Arrieres de Cerdanyola van recuperar la celebració a la ciutat l'any 1999. Des d'aleshores, ja en fa 22 edicions que els cavalls i carros prenen els carrers un cop l'any, però, per què se celebra aquesta festa?

Més info: Imatges històriques dels Tres Tombs a Cerdanyola

17 de gener, dia de Sant Antoni

Com moltes festes populars, l'origen i la base dels Tres Tombs és religiós. Les celebracions festives tenen lloc al voltant del 17 de gener, dia en què va morir Sant Antoni Abat, considerat el tradicional protector dels animals que feien les feines del camp. En l'origen de la seva relació amb els animals hi ha un component místic i de llegenda. Es diu que quan va arribar a Barcelona, va curar la filla malalta del governador i després va fer el mateix amb un porc petit. La llegenda explica que una truja es va apropar a ell portant un porquet que tenia una pota ferida. Sant Antoni Abat el va beneir i aquest es va curar al mateix instant. La truja no va deixar de seguir el Sant mai més com a forma d'agraïment.

D'aquesta protecció de Sant Antoni Abat envers els animals es deriva la devoció dels professionals del camp per aquesta festivitat. Així, aquest dia, es fa la benedicció dels animals. Inicialment, només hi assistien els de peu rodó com ases i cavalls, però ara, durant la celebració dels Tres Tombs, s'apropen persones amb animals de tot tipus perquè el capellà els beneeixi en nom de Sant Antoni Abat.

Per què se celebren els Tres Tombs per Sant Antoni?

De la protecció de Sant Antoni Abat envers els animals es deriva la devoció dels professionals del camp per aquesta festivitat. Així, aquest dia, es fa la benedicció dels animals. Inicialment, només hi assistien els de peu rodó com ases i cavalls, però ara, durant la celebració dels Tres Tombs, s'apropen persones amb animals de tot tipus perquè el capellà els beneeixi en nom de Sant Antoni Abat.

Depenent del poble o ciutat, la festivitat de Sant Antoni ha adquirit diferents formes. Una d'elles és la passada dels Tres Tombs, que consisteix en una cavalcada de carros, carruatges i animals pel centre de les ciutats. Per què 'Tres tombs'? És ben senzill. Originàriament, després de la benedicció, el millor genet feia alçar la cavalcadura sobre les potes del darrere i li feia fer tres tombs. Amb el temps, tota la cavalcada va acabar fent les tres voltes al centre del poble. En algunes poblacions, encara es conserva la tradició de fer una foguera. Fins i tot, alguns pobles feien el recorregut amb els carros al voltant d'una gran foguera.  

Més info: MAPA: Recorregut de la passada dels Tres Tombs 2022

Amb el creixement del cristianisme, la volta dels Tres Tombs es va passar a fer al voltant de l'església local o seguint la imatge de Sant Antoni Abat, com es fa a Cerdanyola. Com tot, la festa ha evolucionat amb el pas dels anys i és comú veure carros originals, com el que arrosseguen els Castellers de Cerdanyola cada any i que no té participació animal.

Els banderers

Antigament, el diumenge abans de la festa es concedia el càrrec de banderer al millor licitador. El dia del sant la cavalcada sortia de la casa d’aquest: tres genets de costat obrien la comitiva, el banderer al mig amb un cordoner a banda i banda. Enguany, aquesta última part de la tradició se segueix mantenint a Cerdanyola amb Laia Garsaball González com a banderera, i Javier Ruiz Lupón i Júlia García Sales com a cordonistes. Es tracta de tres persones joves que han estat vinculats a la tradició des de fa anys. Garsaball és sòcia dels Arriers des que va néixer, mentre Ruiz i García han participat amb la banda de l'AMCV. Laia Garsaball destaca el fet que tres persones joves portin la bandera dels Tres Tombs: "És positiu que siguem tres joves perquè així apropem la festa a gent de la meva edat". 

Cal Ramonet, punt de trobada de traginers i cavalls

La revista dels Tres Tombs de 2020, impulsada pels Arriers de Cerdanyola, recordava com l'arribada de traginers per la ciutat va iniciar noves rutines d'oci i cultura a a ciutat. La revista publicava un article de recerca de Juan Antonio Hidalgo i el Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) que recorda un espai clau de la Cerdanyola des de l'any 1800: Cal Ramonet.

L'hostal estava situat a l'actual encreuament dels Quatre Cantons i es va crear per donar serveis als traginers que passaven per la zona. De fet, tal com s'explica a la revista dels Arriers la seva principal funció era ser el lloc de repòs dels traginers que creuaven Cerdanyola per arribar al Port de Barcelona.

Amb el pas de les generacions, els hereus de Cal Ramonet van transformar a poc a poc l'establiment. Segons els descobriments històrics del GREC, la bona relació de Ramon Albiñana Bigas amb els artistes del poble va portar que es comencessin a fer representacions teatrals a les antigues cavalleries. De teatre a cinema i la reconversió de l'espai en restaurant de qualitat. Cal Ramonet es va adaptar al pas del temps i als canvis de costums, com la desaparició dels traginers i l'arribada dels camions. Els balls a Cal Ramonet també van originar les primeres discoteques de Cerdanyola, el Drac Roig i el Gold Black

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.