Els museus de Cerdanyola, oasis culturals en temps de pandèmia

Els museus locals van reobrir portes en les primeres fases del desconfinament

La pandèmia del coronavirus va aturar bona part de l’activitat laboral, comercial, educativa i un llarg etcètera d’àmbits que es van veure afectats. Un d’ells va ser la cultura. Amb el confinament, la cultura de forma presencial es va fer impossible i els agents culturals de la ciutat es van haver d’adaptar a una nova forma d’apropar-se a la ciutadania.

Amb l’inici de la desescalada i l’arribada de la Fase 1, els museus de la ciutat es van convertir en els únics equipaments  culturals -juntament amb la Biblioteca- que es van obrir a la ciutat. Des del mes de juny, aquests espais públics han continuat sent part de les escletxes culturals que es poden trobar a la ciutat.

 

Reactivant la programació

L’arribada de la “nova normalitat” ha permès als museus locals estrenar noves exposicions i reprendre les seves activitats. Tot plegat, és clar, seguint les mesures de seguretat sanitàries com l’ús de mascaretes, el control de l’aforament i l’ús de gel desinfectant, entre altres. Al Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, per exemple, han reduït l’aforament dels grups de les visites guiades per garantir que es pot mantenir la distància de seguretat.

Alhora, a Ca n’Oliver s’ha estrenat recentment l’exposició ‘El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy’, centrada en com moltes famílies havien de sobreviure amb els cupons de racionament i sense els diners necessaris per poder adquirir aliments del mercat negre, que s’abastia de l’estraperlo. “Aquesta exposició m’ha recordat moltes converses que he sentit a casa meva, m’ha fet evocar episodis familiars i té a veure amb un període de la nostra història que molta gent encara té present i que està present en el nostre vocabulari”, explica el director de Ca n’Oliver, Joan Francès.

Al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) tampoc es queden enrere i recentment han presentat la programació de la temporada.

 

Més que museus

Els museus de la ciutat també han demostrat ser més que sales d’exposicions durant la pandèmia. Al llarg dels dies de confinament, tant el MAC com Ca n’Oliver van fer propostes virtuals com jocs a través de les xarxes socials o publicacions de curiositats històriques. “Hi ha tota una sèrie de funcions dels museus que tenen a veure amb la mateixa comunitat que s’han posat en relleu en aquesta època”, assenyala Francès.

En el cas del MAC, han deixat clara aquesta faceta afegint-se a la iniciativa Recuperart-19, en la qual elaboraven un “recorregut terapèutic” per als professionals de la sanitat en museus i centres d’art per millorar el seu estat emocional després de la pandèmia de la Covid-19.

Des de l’Ajuntament, la regidora de Cultura, Pepi Rivera assegura en l’article que publica al TOT d’aquesta setmana que “la cultura és un dels pilars que caracteritzen a la nostra ciutat. Cal reforçar-lo i garantir la seva solidesa”.

11 anys del MAC

El Museu d’Art celebra aquests dies el seu onzè aniversari. Per celebrar-ho de forma virtual, el MAC ha proposat als seus seguidors que comparteixin la seva peça favorita del museu amb l’etiqueta #mactop11. La iniciativa s’afegeix a la selecció de peces ‘top’ que diferents associacions van fer amb motiu del 10è aniversari del museu.

Nova programació 

La nova programació del darrer quadrimestre de l'any (del setembre al desembre del 2020) portarà exposicions de primer nivell i activitats per a tots els públics. Es duran a terme un seguit d'activitats que comptaran amb la participació de bona part dels serveis municipals, àrees i regidories, i d'entitats de la ciutat com l'Associació d'Amics del MAC, Artistes Plàstics, Plat Artístic, AFOCER, Fantosfreak, Amics del Bonsai, La Constància i GREC.

Mira tota la programació aquí:

Més info: El MAC proposa exposicions i activitats de primer nivell per a tots els públics per acabar l'any

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.