Les obres guanyadores dels Premis Literaris de Cerdanyola arriben a les llibreries

Els Premis Literaris de 2022 van premiar Pep Cortés (poesia), Francesc Puigpelati (novel·la) i Anna Pallejà Franque (narrativa breu)

Els Premis Literaris de 2022 ja han vist la llum en forma de llibres publicats. Aquest dimecres 14 de desembre s'han presentat els exemplars de les obres premiades aquest any als Premis Literaris de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L'acte s'ha celebrat a la Llibreria Éfora conduït per l'escriptor Martí Gironell i amb la participació d'un dels guanyadors dels premis, en Pep Cortés, qui va ser guardonat amb el 27è Premi de Poesia Miquel Martí i Pol pel poemari Pedra, paraula i ànima. Els guanyadors dels premis de novel·la i narrativa breu per a joves, Francesc Puigpelati i Anna Pallejà Franque, no van poder assistir per motius de salut. Puigpelat ha publicat la novel·la L'estiu que vam jugar a ser Hercule Poirot, i Pallejà ha publicat el relat Tres missatges per oblidar-te. També van assistir a l'acte l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, el regidor de Cultura, Oscar Pons i la vicerectora d'Innovació i de Projectes Estratègics de la Universitat Autònoma de Barcelona, Rosa María Sebastián.

El regidor Oscar Pons ha obert la trobada destacant que es tracta d'un certamen consolidat i que alguns dels motius de la longevitat dels guardons són la "qualitat dels premis i del jurat". Un dels membres del jurat de l'edició de 2022 ha estat Martí Gironell, qui ha presentat l'acte a la Llibreria Éfora i ha realçat el fet de presentar llibres a les llibreries i la importància de tenir contacte amb els lectors.

Poesia amb ànima

Pep Cortés va rebre el Premi de Poesia Miquel Martí i Pol 2022 pel poemari Pedra, paraula i ànima, que ja es pot comprar a les llibreries. "El llibre aprofundeix en instants viscuts", ha explicat Cortés durant el seu diàleg amb Gironell. El poeta ha destacat que el poemari el va escriure durant un període curt de temps abans del confinament per la pandèmia, però va estar un temps més llarg retocant versos i perfilant el resultat final: "Ha estat com una obra pictòrica que no s'acaba mai".

Apassionat per la poesia i la literatura, Cortés ha assegurat que en l'últim any ha llegit al voltant de 300 llibres i ha declarat que va començar a escriure més quan es va jubilar de la seva feina al món empresarial. Sobre la percepció que es té de la poesia, Cortés ha lamentat que se'n llegeixi poca, i ha reivindicat que el mateix lector ha de trobar el sentit dels poemes. "Buscant exactament què volia dir el poeta et pots perdre què desperta el poema en tu mateix", ha dit, assenyalant que ell escriu "pretenent que la poesia tingui ànima".

Sobre la importància dels premis en l'impuls de la literatura, Pep Cortés i Martí Gironell han coincidit en afirmar que són un ajut vital per als autors perquè molts permeten publicar les obres i promocionar-les. En el cas de Gironell, el periodista i escriptor ha recordat com va presentar la seva primera obra a uns premis per poder-la publicar i va perdre, però el jurat del certamen va recomanar el seu text a l'editorial que finalment va acabar publicant la seva primera novel·la històrica.

Ja en la part final de l'acte, la vicerectora d'Innovació i de Projectes Estratègics de la Universitat Autònoma de Barcelona, Rosa María Sebastián, ha reconegut la feinada que fa el jurat per escollir les obres premiades recordant que van arribar més de 150 de candidatures per a l'edició de 2022. Com a repte per a les pròximes edicions, Sebastián va assenyalar la necessitat d'aconseguir captar a més públic en les presentacions dels llibres. Per la seva banda, l'alcalde Carlos Cordón va considerar que la continuïtat dels Premis Literaris són una mostra de la bona salut de la relació entre la UAB i l'Ajuntament, i ha reflexionat sobre la relació dels infants amb els llibres posant el focus en la necessitat de repensar la forma en què el sistema educatiu fa la primera aproximació dels alumnes a la literatura.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.