Torna la passada dels Tres Tombs en la seva 21a edició

La festa de Sant Antoni Abat se celebrarà a Cerdanyola els dies 10, 11 i 12 de gener, organitzada pels Arries de Sant Antoni Abat de Cerdanyola

Un any més, la passada dels Tres Tombs recorrerà els carrers de Cerdanyola del Vallès el diumenge 12 de gener. Els Arriers de Cerdanyola van presentar la revista d’aquesta 21a edició dels Tres Tombs el passat 2 de gener. Amb la revista, també es va presentar la programació d’enguany, que tornarà a allargar-se durant tres dies de festa i tradició, i que culminarà amb la passada de carros, carruatges i cavalls i amb la benedicció dels animals a la plaça de l’Abat Oliba.

Després de 40 anys d’inactivitat, els arriers de Cerdanyola van recuperar. l’any 1999, la tradició de la passada dels Tres Tombs ara fa més de dues dècades.

 

Tallers, festa i tradició

La celebració de Sant Antoni Abat començarà el divendres 10 de gener amb la rebuda de la bandera infantil, que aquest any anirà a càrrec de tres alumnes de la classe de sisè de l’Escola Xarau: Daniel Gil, Alba Cruz i Judit de las Heras. Ja el dissabte 11, es farà la Mostra de jocs i esports tradicionals Lloparrets i Guineuetes, acompanyada de tallers, ball i una cucanya infantil. 

El dia gran serà el diumenge 12 de gener. Els Trabucaires de Cerdanyola tornaran a ser els més matiners obrint el dia amb les Matines galejadores. A partir de les 9 del matí, tindran lloc els actes solemnes fins que a les 10.15 h, l’Esbart Dansaire de Sant Marçal porti el caràcter festiu amb el Ball de Sant Antoni. A les 11 h, el Pallasso Perruquí amenitzarà l’espera de la passada amb globus i jocs amb els ponis de la Xat.

Finalment, a les 12 h es donarà inici a la passada de Sant Antoni Abat amb inici al Parc Tecnològic i final al carrer de Sant Ramon. Quan la comitiva passi per la plaça de l’Abat Oliba es durà a terme la benedicció dels animals. A les 15.30 h està previst el Dinar dels Arriers a la carpa del Parc Tecnològic.

 

Estructura de la passada

La passada dels Tres Tombs seguirà comptant amb la col·laboració de diferents entitats de la ciutat que desfilaran amb els seus carros.

Així, la comitiva s’estructurarà de la següent manera: La Banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV) i la Banda de Tambors de la Casa d’Aragó obriran la passada seguida dels banderers infantils i del carruatge amb la imatge de Sant Antoni Abat. Tot seguit desfilaran els banderers i les autoritats municipals, amb les llimoneres petites i de cavalls al darrera. Els carros de pagès petits seran els següents en passar, just abans dels ‘Tresillos’. A continuació el públic veurà passar els quarters i els carros grans de pagès. Els cavalls muntats tancaran la desfilada.

Mapa de la passada dels Tres Tombs.

Mapa de la passada dels Tres Tombs. 

 

Nous banderers

El 2 de gener, en un acte especial al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC), es va fer efectiu el relleu els banderers de l’any passat. Així, el banderer de 2019, Antoni Ros, i els cordonistes Antoni i Carla Ros Estapé, van fer el Pas de Banderes als banderers de 2020: Francisco Alarcón, com a banderer, i Víctor i Xavi Alarcón com a cordonistes. El nou banderer, Francisco Alarcón, va explicar que se sent content de poder ser el banderer d’enguany.

En la revista dels Tres Tombs de 2020, Francisco Alarcón repassa la seva afició als cavalls i recorda com va ser guia de l’Hípica Truyols, que inicialment estava ubicada al centre de la ciutat.

Els nous banderers acompanyats del president dels Arriers, Ermini Puig, i la regidora de Cultura, Pepi Rivera. FOTO: Mónica García

Els nous banderers acompanyats del president dels Arriers, Ermini Puig, i la regidora de Cultura, Pepi Rivera. FOTO: Mónica García

 

 

Programa dels Tres Tombs

 

10 de gener

15.30 h

Rebuda de la bandera infantil

Lloc: Escola Xarau

 

11 de gener

11 h - 14 h

Mostra de jocs i esports tradicionals lloparrets i guineutes

Amb música tradicional en directe.

Lloc: Plaça de Sant Ramon

Col·labora: Abel Sensarrich

 

11.30 h

Taller de guarnir carros amb flors i verd

Lloc: Plaça de Sant Ramon

Organitza: Bambalina

 

12.30 h

Ball de la secció juvenil de l’esbart dansaire de sant marçal

Lloc: Plaça de Sant Ramon

 

13 h

Cucanya infantil

Amb ‘Los Pedroches’ i José Antonio Jiménez.

Lloc: Plaça de Sant Ramon

 

12 de gener

8.30 h

Matines galejadores

Amb els Trabucaires de Cerdanyola.

 

9 h

Concentració de la comitiva

Serà a la casa del Banderer de 2020 (Bar Minguet, carrer de Sant Ramon, 219) i es farà l’entrega de les banderes. Tot seguit es farà camí cap a l’esglèsia.

Lloc: Casa del banderer de 2020

 

9.30 h

Missa solemne

La missa serà cantada per la Coral Collserola.

Lloc: Església de Sant Martí.

 

10.15 h

Ball de sant antoni

Amb l’Esbart Dansaire Sant Marçal i amenització amb globus i jocs a partir de les 11 h.

Lloc: Plaça de l’Abat Oliba

 

9 h - 12 h

Concentració de cavalleries, carros i carruatges

Lloc: Carrer dels Artesans (Parc Tecnològic)

 

12 h

Inici passada de sant antoni abat

Lloc: Inici al Parc Tecnològic

 

13.30 h

Beneddició dels animals

Lloc: Plaça de l’Abat Oliba

 

15.30 h

Dinar dels arriers

Lloc: Carpa del Parc Tecnològic

Més informació