Els Tres Tombs i la tradició del cavall a Cerdanyola

Ara fa 21 anys, i després de 40 anys d'inactivitat, els Arriers de Cerdanyola van recuperar la celebració a la ciutat l'any 1999

El 12 de gener, Cerdanyola del Vallès serà la primera parada dels Tres Tombs 2020 al Vallès Occidental. Diumenge se celebrarà la festa gran de Sant Antoni Abat amb la passada de carros i la benedicció dels animals. Ara fa 21 anys, i després de 40 anys d'inactivitat, els Arriers de Cerdanyola van recuperar la celebració a la ciutat l'any 1999. Des d'aleshores els cavalls i carros prenen els carrers un cop l'any.

 

17 de gener, dia de Sant Antoni

Com moltes festes populars, l'origen i la base dels Tres Tombs és religiós. Les celebracions festives tenen lloc al voltant del 17 de gener, dia en què va morir Sant Antoni Abat, considerat el tradicional protector dels animals que feien les feines del camp. En l'origen de la seva relació amb els animals hi ha un component místic i de llegenda. Es diu que quan va arribar a Barcelona, va curar la filla malalta del governador i després va fer el mateix amb un porc petit. La llegenda explica que una truja es va apropar a ell portant un porquet que tenia una pota ferida. Sant Antoni Abat el va beneir i aquest es va curar al mateix instant. La truja no va deixar de seguir el Sant mai més com a forma d'agraïment.

D'aquesta protecció de Sant Antoni Abat envers els animals es deriva la devoció dels professionals del camp per aquesta festivitat. Així, aquest dia, es fa la benedicció dels animals. Inicialment, només hi assistien els de peu rodó com ases i cavalls, però ara, durant la celebració dels Tres Tombs, s'apropen persones amb animals de tot tipus perquè el capellà els beneeixi en nom de Sant Antoni Abat.

 

Els Tres Tombs a Cerdanyola

Aquesta festivitat té un acte principal pel qual la població es prepara durant dies: la passada dels Tres Tombs. Per què tres? És ben senzill. Originàriament, aquest ritual consistia a fer tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de camp per l'interior de la població. En algunes poblacions, encara es conserva la tradició de fer una foguera. Fins i tot, alguns pobles feien el recorregut amb els carros al voltant d'una gran foguera.  


Mira les imatges històriques dels Tres Tombs a Cerdanyola.

 

Amb el creixement del cristianisme, la volta dels Tres Tombs es va passar a fer al voltant de l'església local o seguint la imatge de Sant Antoni Abat, com es fa a Cerdanyola. Com tot, la festa ha evolucionat amb el pas dels anys i és comú veure carros originals, com el que arrosseguen els Castellers de Cerdanyola cada any i que no té participació animal. 

 

Cal Ramonet, punt de trobada de traginers i cavalls

La revista dels Tres Tombs d'enguany, impulsada pels Arriers de Cerdanyola, recorda com l'arribada de traginers per la ciutat va iniciar noves rutines d'oci i cultura a a ciutat. La revista publica un article de recerca de Juan Antonio Hidalgo i el Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) que recorda un espai clau de la Cerdanyola des de l'any 1800: Cal Ramonet.

Cal Ramonet, als Quatre Cantons de Cerdanyola, als anys 40. FOTO: Arxiu del TOT

Cal Ramonet, als Quatre Cantons de Cerdanyola, als anys 40. FOTO: Arxiu del TOT


L'hostal estava situat a l'actual encreuament dels Quatre Cantons i es va crear per donar serveis als traginers que passaven per la zona. De fet, tal com s'explica a la revista dels Arriers la seva principal funció era ser el lloc de repòs dels traginers que creuaven Cerdanyola per arribar al Port de Barcelona.

Amb el pas de les generacions, els hereus de Cal Ramonet van transformar a poc a poc l'establiment. Segons els descobriments històrics del GREC, la bona relació de Ramon Albiñana Bigas amb els artistes del poble va portar que es comencessin a fer representacions teatrals a les antigues cavalleries. De teatre a cinema i la reconversió de l'espai en restaurant de qualitat. Cal Ramonet es va adaptar al pas del temps i als canvis de costums, com la desaparició dels traginers i l'arribada dels camions. Els balls a Cal Ramonet també van originar les primeres discoteques de Cerdanyola, el Drac Roig i el Gold Black. 

Més informació