Entra en funcionament la nova electrolinera pública de Cerdanyola, la primera del Vallès

Durant aquest any s'instal·laran al municipi dues electrolineres i una fotolinera més, que podran donar servei a vuit vehicles simultaniament

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), juntament amb l'Ajuntament de Cerdanyola ha presentat aquest dijous 1 de febrer la nova electrolinera de recàrrega ràpida que s'ha instal·lat a la ciutat. Es tracta d'un nou model i suposa un pas endavant en el pla d'expansió del servei Electrolineres AMB per ampliar els punts de recàrrega pública per a vehicles elèctrics de la metròpolis de Barcelona. De fet, aquest punt de recàrrega de vehicles elèctrics és el primer d'aquest pla d'expansió metropolità ubicat a l'àmbit territorial del Vallès.

En l'acte de presentació d'aquesta nova electrolinera de recàrrega ràpida (50 kW) hi van assistir l'alcalde de Cerdanyola del Vallès i vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB, Carlos Cordón; la regidora de mobilitat del municipi, Conchi Martínez; la consellera delegada de Mobilitat Sostenible de l'AMB, Elisabet Latorre i el director de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Joan Maria Bigas.

Carlos Cordón va exposar que "des de l'Ajuntament estem molt contents de seguir avançant en favor de la mobilitat sostenible a la ciutat, sense deixar ningú enrere. Prova d'això són els metres de carril bici que s'estan guanyant al centre de la ciutat, l'aprovació de la ZBE, la pacificació de carrers com la ronda del Guinardó o la instal·lació d'electrolineres com la que presentem avui. Aquest serà el mandat de la sostenibilitat, que veurem culminat amb la posada en marxa del nou contracte de transport urbà en el qual estem treballant".

Per la seva part, Elisabet Latorre va explicar que "aquesta electrolinera és un clar exemple de com l'AMB avança de forma decidida en la descarbonització de la mobilitat, un dels principals reptes actuals, i facilita a la ciutadania de la metròpolis de Barcelona alternatives més netes i sostenibles per desplaçar-se". Latorre també va recordar: "l'ambiciós pla d'expansió de punts de recàrrega de vehicles elèctrics en què estem treballant convertirà la nostra àrea metropolitana en un referent del sud d'Europa".

L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordon, atenent als mitjans. FOTO: AMB

L'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordon, atenent als mitjans. FOTO: AMB

 

Característiques del nou punt de recàrrega

L'electrolinera presentada avui, de 50 kW, és la quinzena de l'AMB i està finançada a través del Pla de sostenibilitat ambiental de l'AMB. S'ubica al carrer del Camp, al costat de la Policia Local, i disposa de dues places d'estacionament i tres connectors, un Mennekes (CA), un CHAdeMO (CC) i un COMBO (CC). El connector Mennenkes es pot utilitzar simultàniament amb un dels altres dos connectors de CC. Tal i com ha comentat l'alcalde, "la nova electrolinera ja fa uns dies que funciona correctament, tot i que hi ha alguna qüestió que s'ha de millorar".

Per fer-la servir, com la resta d'electrolineres de l'AMB, cal registrar-se a l'app AMB Electrolineres. La recàrrega s'activa amb la mateixa aplicació i el temps màxim és de 30 minuts. 

La nova electrolinera del carrer del Camp ja està en funcionamet. FOTO: AMB

La nova electrolinera del carrer del Camp ja està en funcionamet. FOTO: AMB

 

L'AMB també recorda que, des d'inicis d'aquest any, un cop finalitzat el període de promoció gratuït i seguint el model de tarifació de Barcelona ciutat i l'estratègia de la resta d'Europa de sostenibilitat econòmica i transició energètica, el servei d'electrolineres passa a ser de pagament, amb un preu actual de 0,30 €/Kw.

 

Estat de l'ampliació de la xarxa d'electrolineres de l'AMB

Com ja es va anunciar el passat mes d'octubre, l'AMB crearà, al llarg del 2024, una de les xarxes metropolitanes públiques de recàrrega ràpida més extenses del sud d'Europa.

Més info: L'AMB vol créixer en electrolineres i ser punter al sud d'Europa

Amb aquesta estratègia, l'AMB passarà de les 15 electrolineres actuals a una àmplia xarxa de 102 electrolineres, que permetran donar servei i carregar simultàniament 367 vehicles elèctrics. D'aquestes 102, n'hi haurà 63 de recàrrega ràpida, 11 de recàrrega semiràpida i 28 fotolineresque són punts de recàrrega equipats amb una marquesina fotovoltaica que proporciona energia d'origen solar als vehicles elèctrics. A Cerdanyola, en concret, està previst que a principis d'aquest any s'instal·lin tres electrolineneres més (carrer de les Acàcies, passeig d'Horta i avinguda Canaletes) i una fotolinera, que donaran servei a vuit vehicles de manera simultània. 

Econòmicament, l'AMB preveu que aquest pla d'expansió tindrà un cost global de quatre milions d'euros, dos milions dels quals provindran de subvencions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.