L'AMB vol créixer en electrolineres i ser punter al sud d'Europa

Es preveu ampliar els punts de recàrrega a 102 a finals de 2024, per a poder carregar 367 vehícles alhora

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha presentat aquest dimarts un pla d'expansió del servei d'electrolineres que preveu ampliar els 10 punts de càrrega actuals a 102 a finals del 2024, de tal manera que esdevindria una de les xarxes públiques d'aquest tipus "més extenses del sud d'Europa". La xarxa permetria carregar 367 vehicles alhora.

De les 102 estacions, 63 es preveuen de recàrrega ràpida, 11 de recàrrega semiràpida i 28 de solars. El cost global es calcula en quatre milions d'euros, dos dels quals provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). A partir de l'any vinent, un cop finalitzat el període de promoció gratuït, el servei de recàrrega serà de pagament.

Carlos Cordón, vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'AMB i alcalde de Cerdanyola, ha assegurat que el projecte atén les "necessitats i demandes" de la ciutadania, que "exigeix més infraestructures i punts de recàrrega per a vehicles elèctrics". Alhora, l'ampliació de la xarxa ha de facilitar les alternatives i el canvi d'hàbits "per fer realitat una mobilitat més sostenible i neta" a l'àrea metropolitana.

La xarxa d'electrolineres metropolitanes de l'AMB funciona "exclusivament" amb energia d'origen 100% renovable, i un cop aplicat el pla d'expansió l'objectiu és que pràcticament tots els municipis de la metròpolis tinguin electrolineres.

L'AMB va començar la xarxa d'electrolineres l'any 2015. Els 10 punts de recàrrega ràpida actuals fan, de mitjana, 25 recàrregues diàries. Aquests punts estan ubicats a Badalona, Barberà del Vallès, Cornellà de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Sant Joan Despí.

 

Electrolineres en construcció a Cerdanyola

A Cerdanyola s'han començat les obres per instal·lar dos punts de recàrrega per a vehicles elèctrics al passeig Acàcies. Aquesta instal·lació s’emmarca en el conveni de col·laboració entre l’AMB i l’Ajuntament de Cerdanyola per a la instal·lació, explotació i manteniment de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. D'altra banda, l’Ajuntament té prevista la instal·lació de dos punts més de recàrrega de vehicles elèctrics, un d’ells al carrer del Camp, les obres del qual s’iniciaran pròximament, i un altre pendent de confirmar.

Més info: Cerdanyola tindrà dos punts de recàrrega per a vehicles elèctrics

 

De pagament a partir de l'any vinent

A partir del 2024 el servei de recàrrega serà de pagament, un cop finalitzat el període promoció gratuït. L'AMB calcula que el preu del kWh en un punt de recàrrega ràpida serà de 0,30 euros, i que, per tant, la recàrrega mitjana actual de 15 kWh tindrà un cost de 4,5 euros. Amb aquesta recàrrega es pot fer un trajecte de 100 quilòmetres aproximadament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.