Les famílies exigeixen la climatització de les escoles de Cerdanyola

Denuncien que les aules arriben fins a temperatures insuportables i que encara no han arribat ni els tendals ni els ventiladors que havia promès l’Ajuntament

Aquest dilluns 26 de juny a la tarda, diverses famílies s’han concentrat a la plaça de l’Abat Oliba per a reclamar mesures de climatització en els centres escolars de Cerdanyola del Vallès. En concret, denuncien que les aules arriben fins a temperatures insuportables i que encara no han arribat ni els tendals ni els ventiladors que havia promès l’Ajuntament.

Durant la manifestació s’ha realitzat un taller de ventalls i samarretes reivindicatives en les quals es podia llegir “no som saunes, som aules” i s’han cridat consignes en aquesta mateixa direcció. Les manifestants, a més, s’han pogut dirigir i conversar directament amb l’actual regidora d’Educació, Pilar Adell, i també amb l’exregidor David González, qui s’encarregava d’aquesta cartera durant l’anterior legislatura.

Les manifestants han pogut conversar amb Pilar Adell i David González, actual regidora i exregidor d'Educació. FOTO: Guillem Barrera

Les manifestants han pogut conversar amb Pilar Adell i David González, actual regidora i exregidor d'Educació. FOTO: Guillem Barrera

 

Uns ventiladors que arriben tard

El mes de juliol de 2022 el Departament d'Educació de la Generalitat i l’Ajuntament van arribar a un acord en el qual era aquest últim organisme qui s’encarregava de fer l’aportació de ventiladors. La licitació es va tirar endavant, però l’empresa que la va guanyar, va aportar uns ventiladors que no complien amb la normativa de decibels màxims permesos. Ara, doncs, l’ajuntament ha tornat a tirar endavant el procés de licitació.

Pel que fa a les zones d’ombra als patis de les escoles, “se’ns va dir que estarien a punt per al mes de maig, però era impossible perquè en aquell moment el procés de licitació encara no estava tancat”, ha comentat una de les representants de la Plataforma d’AMPAS de Cerdanyola (PAC) i exregidora d’Educació amb el govern de Compromís (2015-19), Elvi Vila

 

Manca de comunicació

Un altre fet que recriminen des de la PAC és que no hi ha hagut un Consell Escolar Municipal des del mes de juny de l’any passat. “No se’ns dóna la informació correcta, perquè l’únic organisme amb qui podríem parlar ha anat posposant les reunions” ha afegit Vila.

De fet, avui hi havia convocada una reunió del Consell Escolar, però s’ha hagut de suspendre perquè hi ha escoles que encara no han fet els nomenaments dels nous equips directius. Per tant, “serà el dia 3 de juliol que ens reunirem amb direccions dels centres educatius i estudiarem quines mesures podem implementar davant d’aquestes onades de calor”, ha comentat l’actual regidora d’Educació, Pilar Adell.

Manifestants davant de l'Ajuntament. FOTO: Guillem Barrera

Manifestants davant de l'Ajuntament. FOTO: Guillem Barrera

 

La representant de la PAC per l’Escola Bressol del Turonet, Raquel Foix, ha expressat el malestar de tota la comunitat educativa i ha denunciat que “l’interior de l’escola arriba a més de 30 graus amb aquestes onades de calor. Fa anys que demanem a l’ajuntament que posi solucions i portem més d’un any esperant  els ventiladors que vam demanar”.

En aquest sentit, l’exregidor d’Educació, David González, ha explicat que “al ple municipal del juliol de l’any passat, ja es va mobilitzar una partida pressupostària per a la instal·lació de ventiladors de sostre, però el departament ens va dir que no podien ser aquests i vam haver de canviar-ho tot sis mesos després de començar a treballar”.

Pancarta per a reclamar la climatització de les aules. FOTO: Guillem Barrera

Pancarta per a reclamar la climatització de les aules. FOTO: Guillem Barrera

 

Mesures que no acaben de satisfer

A dia d’avui, Pilar Adell, ha comunicat que aquesta setmana arribarien els ventiladors proporcionats per a l’empresa que va guanyar la nova licitació i ha assegurat que “la instal·lació d’aquests s’aniran fent progressivament, primer a les escoles bressol i després a la resta”. L’actual regidora també ha afegit que “de cara al setembre començarem a veure les zones d’ombra als patis de les escoles que ens ho han demanat; no només pels mesos escolars, sinó també pel projecte de dinamització de patis oberts, del qual els nens i nenes també en poden gaudir als mesos d’estiu”.

Finalment, des de la Plataforma s’ha manifestat que “tot i que creiem que els ventiladors no són la solució final, esperem que arribin aquesta setmana”. També han transmès als representants de l’Ajuntament la intenció que “hi hagi una comunicació fluïda entre les dues parts i que es pugui arribar a una solució efectiva i adient al problema”, i han sentenciat que “continuarem manifestant-nos més si fa falta”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.