L'índex de preus de lloguer es començarà a aplicar a partir del 13 de març

El govern espanyol ha optat per un model homogeni de l'índex, tot i que respectarà la llista de 140 municipis tensats determinats per la Generalitat, entre els quals hi ha Cerdanyola

El govern espanyol ha confirmat aquest dimarts, 27 de febrer, que s'aplicarà un model homogeni en l'índex de preus pel lloguer a tot l'Estat. El nou índex entrarà en vigor el 13 de març i permetrà regular els preus dels lloguers i fer de topall a Cerdanyola i 139 municipis més de Catalunya. Tot i que la mesura encara no s'aplica, la ciutadania ja pot consultar l'índex de preus de referència a la web del ministeri

El ministeri d'Habitatge ha descartat així la petició de la Generalitat de tenir un indicador propi. Des del govern català, però, argumenten que el mercat d'habitatge és diferent a cada territori, de manera que les mesures que s'hi apliquen també ho poden ser. A més, lamenten que el sistema espanyol incorpori un "rang" de preus màxims i mínims, donant marge així als propietaris a posar el preu més car. La proposta catalana, en canvi, oferia únicament un preu a les zones tensades.

Més info: El preu del lloguer a Cerdanyola es podrà limitar a partir del febrer

Segons ha detallat el secretari d'Estat David Lucas, el sistema de preus estatal segueix un mètode "científic" i deriva dels acords que van propiciar la llei estatal de dret a l'habitatge. Entre els experts consultats, ha destacat, també hi ha les veus dels tècnics de la Generalitat de Catalunya. "Ens hem nodrit dels dèficits i els encerts quan va estar vigent el seu índex de preus de referència", ha afegit.

En paraules del secretari d'Estat, el nou sistema de preus servirà per a dos objectius: a les zones tensades serà obligatòria aplicació als contractes i a la resta del territori servirà de "referència" pels propietaris. "Aquesta proposta, amb solvència, rigor i exigència, possibilita el control dels preus del lloguer a les zones tensades i que puguin abaixar els preus", ha indicat Lucas. "El sistema de referència tindrà efecte a les àrees tensades", ha promès.

 

Com funciona l'índex

Els nous contractes que se signin no podran superar el preu del darrer contracte si ha estat vigent en els últims cinc anys, després d'aplicar l'IPC. Si es tracta d'un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l'índex de referència. Un gran tenidor és aquell amb cinc o més immobles. Aquesta regulació afectarà els contractes nous i els prorrogats que se signin a partir de l'entrada en vigor de la mesura. 

Més info: El preu del lloguer es dispara a Cerdanyola aquest 2023

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.