L'Ajuntament tanca l'any amb un Ple Municipal centrat en l'IBI, l'IAE i altres taxes

El Ple Municipal d'aquest mes se celebra el dimarts 21 de desembre

Aquest dimarts 21 de desembre té lloc l'últim Ple Municipal de l'any a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. La sessió es farà de forma telemàtica a partir de les 18 h, i tindrà com a temes centrals les ordenances fiscals, la dissolució del consorci de la B-30 i les mocions sobre els conflictes a la UAB i la convivència intercultural.

Modificació d'ordenances fiscals

El Ple del mes de setembre va aprovar de forma inicial un seguit de modificacions d'ordenances fiscals i preus públics d'àmbits com l'IBI, l'IAE, la recollida de residus o qüestions d'urbanisme, entre altres. Després d'aquesta primera aprovació, els partits van poder presentar al·legacions i propostes de canvis de les modificacions que va proposar el govern. Ara, el govern del PSC ha valorat les al·legacions fetes per CiutadansGuanyem Cerdanyola i el plenari votarà si accepta, o no, la resolució del govern.

El govern planteja desestimar totes les al·legacions excepte la proposta de Ciutadans que demana que la informació sobre les ordenances fiscals i els preus públics es publiquin al web municipal en català i castellà "per respectar les opcions lingüístiques de tots els veïns".

Si es donés llum verda al punt, la modificació quedaria plenament aprovada. Així, l'IBI (Impost sobre Béns Immobles) quedaria congelat i l'IAE (Impost sobre Activitats Econòmiques) inclourà bonificacions relacionades amb la sostenibilitat energètica "per afavorir l'arribada de noves empreses", segons va argumentar el govern local.

La llista completa de les ordenances fiscals que es veurien afectades per la modificació són: l'Impost sobre Béns Immobles; l'Impost sobre Activitats Econòmiques; l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres; la taxa per expedició de documents administratius; la taxa per llicències o per la comprovació d'activitats comunicades en matèria d'urbanisme; la taxa per la prestació dels serveis d'intervenció administrativa en l'activitat dels ciutadans i les empreses [...]; la taxa per immobilització i retirada de vehicles de la via pública i trasllat i custòdia al dipòsit municipal; la taxa per la utilització privativa o l'aprofitament especial de la via pública i de terrenys d'ús públic del domini públic municipal; la taxa per recollida d'escombraries i altres residus sòlids urbans i el preu públic per la prestació de serveis en el viver d'empreses i espai coworking de Cerdanyola.

Dissolució del Consorci de la B-30

En aquest Ple també es votarà una qüestió que ja ha aparegut anteriorment al plenari i que ara s'aprova de forma definitiva: "Ratificar l'acord per a la dissolució i liquidació del Consorci per a la promoció i el desenvolupament de l'Eix B30 de Sant Cugat-Rubí-Cerdanyola adoptat pel seu Consell Plenari en data 11 d'octubre de 2021".

Per una altra banda, el govern demana als partits de l'oposició el suport per ratificar la resolució d'alcaldia perquè l'Ajuntament es personi com a part codemandada en dos recursos contenciosos administratius contra l'acord del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per l'aprovació del Pla especial de protecció del medi natural i paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola. Un d'ells està interposat per Inversions Ceràmiques SL i l'altre per Àrids Catalunya SL.

Mocions sobre els conflictes a la UAB, el català a l'escola i la convivència intercultural

En l'apartat de les mocions dels partits polítics, hi haurà dues referents a situacions de conflicte que s'han produït a la Universitat Autònoma de Barcelona. En primer lloc, PSC i PP proposen condemnar "l'atac violent que va patir el 8 de desembre de 2021, el rector de la UAB, Sr. Lafuente, al seu domicili particular del nostre municipi". Es refereixen a les pintades aparegudes a la façana de la casa del rector en les quals l'acusen de "feixista" i "traïdor".

Més info: Un grup independentista pinta les paraules "feixista" i "traïdor" a casa del rector de la UAB

En segon lloc, Ciutadans i PP plantejaran mostrar solidaritat amb els membres de S'ha Acabat i condemnar els fets ocorreguts a la UAB el 25 de novembre durant l'acte que l'organització organitzava a la Plaça Cívica del campus. A més, demanen que la universitat la Fiscalia investiguin els fets.

Més info: Càrregues policials a la UAB contra manifestants que protestaven davant l'acte de 'S'ha acabat!'

Des d'Esquerra Republicana presentaran una moció per demanar al govern local a la creació d'una Taula de Convivència, Participació i Solidaritat Intercultural com un òrgan de participació ciutadana en la governança pública de la ciutat. "Ens sembla prioritari augmentar la participació de les persones d'orígens diversos perquè és un mitjà essencial per garantir la convivència, la cohesió i la pau, per garantir el dret d'accés als serveis públics i la integració plena de les persones que arriben a la Cerdanyola del Vallès en la cerca d'aquesta vida millor de la que parlàvem", diu ERC defensant la necessitat de la Taula de Convivència.

Per últim, Ciutadans i PP proposaran que el Ple condemni els que defineixen com a "episodis d'assenyalament, odi, assetjament i amenaces que en l'àmbit personal i mediàtic està sofrint la família del nen de Canet, inclòs el menor de cinc anys". El cas fa referència a la petició d'una família de Canet de Mar perquè s'apliqui la normativa de fer el 25% de les classes a l'escola en castellà.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.