Els alcaldes del PSC treuen pit amb l'acord dels pressupostos que inclouen el nou hospital

Els batlles confien en què l’Hospital Ernest Lluch es comenci a construir abans que acabi el mandat 2023-2027

L'acord entre Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el Partit Socialista de Catalunya (PSC) pels pressupostos del 2024, presentats la setmana passada, han inclòs la licitació del projecte per la construcció del nou Hospital Ernest Lluch, un cop s'hagi fet la cessió dels terrenys per part dels ajuntaments de Montcada i Reixac, Cerdanyola i Ripollet al Departament de Salut de la Generalitat. 

El 30 de gener, el Consell Metropolità va aprovar la modificació inicial del Pla General Metropolità (PGM) per la cessió dels terrenys del sector Redosa, entre la C-58 i la N-150. El nou hospital donarà servei a les 180.000 persones que viuen en els municipis de Montcada i Reixac, Cerdanyola, Ripollet, Barberà i Badia del Vallès i servirà per descongestionar l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. 

Més info: Llum verda a la modificació urbanística per a la costrucció de l'hospital Ernest Lluch

Després de l'anunci de l'acord entre la Generalitat i el PSC, els alcaldes dels municipis que es beneficiaran del nou hospital van comparèixer en roda de premsa el divendres 1 de març a la seu del PSC de Sabadell per a celebrar que s'estigui avançant "a grans passes" i amb l'esperança que l’Hospital Ernest Lluch es comenci a construir abans que acabi el mandat 2023-2027.

Per al secretari de Política Municipal del PSC al Vallès Occidental Sud i diputat al Parlament, David González, es tracta “d'un dels acords més importants de Catalunya” i d'un conveni que "es reflectirà en avenços al Vallès Occidental, una comarca històricament infrafinançada". En aquest sentit, González apuntava que “el PSC ha de practicar la política útil”.

 

L'inici de les obres podrien ser abans de la fi d'aquest mandat

Els alcaldes dels cinc municipis van mostrar-se satisfets davant dels acords, que "tindran un efecte positiu a la comarca". En aquest sentit l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, explicava que "a diferència d'abans, ara s'estan fent passes concretes per a tirar endavant el projecte de l'hospital" i va apuntar que "abans que acabi el mandat 2023-2027 es podria veure començar les obres". Tot i això, Cordón també ha volgut ser prudent, ja que "aquest tema ha generat molta frustració entre la població". 

D'altra banda, l'alcalde de Ripollet, Lluís Tirado, comentava que en la reunió amb el conseller de Salut, aquest "va expressar clarament que la compra l’Hospital General de Catalunya quedava totalment descartada i que l’única opció que contemplava era el que s’ha aprovat ara, que són els hospitals de Rubí Sant Cugat i l’Hospital Ernest Lluch”. Tirado defensava que l’hospital és “una gran oportunitat per al territori” i que “millorarà l’assistència sanitària de tota la comarca”.

Finalment, el batlle de Montcada i Reixac, Bartolomé Egea, explicava que l'endarreriment de l'Hospital ha sigut, en part, perquè "Generalitat i ajuntaments no es posaven d'acord" i va assegurar que "no té res a veure amb la construcció de la zona residencial que ha d'anar al costat de l'hospital" i que formarà part del municipi de Montcada i Reixac. 

 

Túnel d'Horta

A l’acord dels pressupostos també s’inclou el compromís de realitzar un estudi de viabilitat del projecte ferroviari del túnel d’Horta, que connectarà Barcelona amb el Vallès Occidental. Els cinc alcaldes també han valorat molt positivament aquest anunci, ja que també "es tracta d'una de les reclamacions històriques d'aquests municipis". Ara, però, l'estudi només contempla la connexió ferroviària i no viària, com anteriorment. 

Més info: La Generalitat estudiarà un túnel ferroviari per connectar Barcelona i Cerdanyola per Horta

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.