El Ple Municipal es declara en contra de la violència masclista enmig d'una polèmica entre regidors

El Ple Municipal va aprovar l'adhesió de Cerdanyola al manifest pel Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

El Ple Municipal de Cerdanyola del Vallès, celebrat el 25 de novembre coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, va acordar per unanimitat adherir-se al manifest consensuat per la Generalitat, el Govern estatal i altres administracions contra la violència masclista. El text reconeix els diferents tipus de violència envers les dones i demana actuacions transversals per combatre-les.

Durant la sessió, es va viure un debat amb polèmica sobre la violència masclista després que la regidora de Guanyem Cerdanyola, Laura Benseny, acusés de paternalisme el regidor del PSC, David González, en una resposta del regidor del govern a la regidora de l'oposició. Tot plegat va succeir durant el debat del punt 11 referent a la xarxa INNPULSO. Benseny es va queixar de què González digués que en la seva intervenció, la regidora havia fet un "popurri de moltes coses per després preguntar per a què serveix" la xarxa. 

Més info: Cerdanyola demanarà la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació

Acusació de masclisme al Ple

La controvèrsia va començar quan Benseny (Guanyem) va assegurar que González (PSC) havia fet servir un to paternalista durant la seva resposta a les preguntes de la regidora sobre un dels temes de debat al plenari. Laura Benseny va fer referència a la jornada del 25N afirmant que el tipus d'actituds que denunciava també són violència masclista.

Davant l'acusació, l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va respondre Benseny: "Acusar un company de violència masclista és molt greu, i per a això estan els jutjats, no els plens". Cordón va considerar que el seu company de govern no havia canviat el to entre les respostes als diferents regidors de l'oposició a qui havia respost, i va obrir la porta a parlar de la polèmica en persona i fora del ple per evitar malentesos. "La teva opinió és respectable, però a vegades tots tenim expressions que poden fer mal a altres persones", va dir l'alcalde a la regidora de Guanyem. Helena Solà, regidora d'ERC, va respondre a la petició de més opinions que va fer Laura Benseny assegurant que regidores del seu grup havien viscut situacions similars a les comissions informatives i així ho havien fet saber a l'alcalde amb anterioritat. En aquest cas, Solà no va indicar sobre quina persona de l'Ajuntament van emetre les queixes.

David González no va respondre directament a les paraules de Benseny, però en el seu torn per tancar el debat de la qüestió sobre la inclusió de Cerdanyola a la xarxa INNPULSO va dir que se centraria en el punt i va fer referència al debat polític: "Em centraré en el punt que estem parlant i en els arguments del debat. I en les crítiques que ens han exposat i que he exposat, les quals formen part del debat que sempre mantenim de formes diferents i amb actituds de moltes persones que hem de tenir molt en compte en tots els sentits".

Debat amb la moció contra la violència masclista

El debat va continuar una estona després, quan es va votar -i aprovar per unanimitat- la moció proposada per Guanyem en rebuig a les violències masclistes demanant accions concretes com: garantir la intervenció integral a les dones en situació de violències masclistes, mantenint, sense retallades, tots els recursos previstos pel Pacte d'Estat; "l'empadronament immediat d'urgència de totes les dones migrades que viuen al nostre municipi per tal que no quedin excloses"; suspensions de pagaments i atenció de l'habitatge urgent per a dones en situació de precarietat i acollides a mesures d'Emergència Social, entre altres.

Sessió telemàtica del Ple Municipal del mes de novembre de 2021.

Sessió telemàtica del Ple Municipal del mes de novembre de 2021.

Vera Sánchez, de Guanyem, va defensar la moció i va fer referència a la situació viscuda minuts abans al mateix plenari. La regidora d'En Comú Podem, Pilar Adell, va considerar que el tema s'estava "anant de mare" i va assegurar estar "escandalitzada per algunes intervencions d'algunes companyes". Adell va voler "trencar una llança en favor del company", afegint també que en sessions plenaries altres regidors o regidores havien fet servir un to paternalista amb ella.

Per la seva banda, la regidora de Ciutadans, Sonia Rodríguez, va dir que aquest debat calia fer-lo fora del plenari i va assegurar que dones regidores del Ple l'havien "catalogat de coses per estar en una formació política determinada". Sobre la moció de rebuig a les violències masclistes, Rodríguez va posar el focus en la necessitat de fomentar la coeducació amb els infants i amb tota la ciutadania.

A continuació el regidor d'ERC, Íñigo Enterria, va iniciar el seu discurs assegurant la necessitat de deconstruir-se: "Tots ens hem de deconstruir". Assenyalant que la realitat és subjectiva, Enterria va criticar l'actitud del govern davant la denúncia de la regidora de Guanyem: "Si hi ha una companya se sent agreujada per un comentari, el que faig és atendre-la, no fer una defensa corporativista perquè és un company. No s'ha tingut solidaritat amb la companya".

L'alcalde Carlos Cordón va demanar prudència a l'hora de parlar de la qüestió i va assegurar que en la seva intervenció anterior havia indicat que estava en desacord amb les paraules de Benseny i que l'emplaçava a parlar-ho personalment els pròxims dies. En resposta, Laura Benseny va dir a l'alcalde que no havia sentit el seu suport, i va demanar disculpes pel fet que el debat sobre la moció del 25N girés al voltant de les seves paraules, i va assegurar que la seva intenció havia estat visibilitzar: "Ho hem de fer les dones quan ens sentim agredides". El debat es va tancar amb la votació de la moció de rebuig a les violències masclistes, que va comptar amb el suport de tots els partits polítics del Ple.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.