Clara victòria del PSC a Cerdanyola, que guanya també les eleccions al Parlament

Junts li esgarrapa la segona posició a ERC, que cau en picat a Catalunya, i el PP torna a agafar força arreu del país

El Partit Socialista de Catalunya (PSC) ha estat el partit més votat en les eleccions catalanes del 12 de maig a Cerdanyola del Vallès. Els socialistes han estat votats per 9.272 cerdanyolencs, el que representa el 34,95% dels vots totals del municipi. La formació ha guanyat per segona vegada consecutiva els comicis catalans a Cerdanyola, aquest cop però amb 2.183 vots més que l'any 2021. En aquests comicis, Junts (14,13%) ha estat la segona opció dels cerdanyolencs, seguida d'ERC (13,05%) i el PP (12,19%). 

 

 

El PSC guanya amb força a Cerdanyola

Els socialistes no cedeixen el primer lloc a les eleccions i continuen sent la força més votada a Cerdanyola amb 9.272 vots. Ho van ser l'any passat a les eleccions municipals, assolint la majoria absoluta, i a les estatals; i ara ho tornen a ser per vuitena vegada a les eleccions catalanes, la segona consecutiva. 

 

Històric de les eleccions catalanes a Cerdanyola des de 1980

 

A Catalunya, amb el 99,8% escrutat, el PSC també ha estat el partit més votat amb el 27,95% dels vots, que els hi han donat 42 escons al Parlament de Catalunya, nou més que fa tres anys. I és que els socialistes han rebut el vot de 216.325 persones més que al 2021. En total, 871.091 vots. 

Sobre el resultat a Catalunya, el portaveu del PSC a Cerdanyola i número 23 a les llistes dels socialistes, David González, es mostra satisfet per la victòria. "Ja ho vam fer fa tres anys, però vam empatar en escons. Aquest any hem aconseguit augmentar en vots, en percentatges i en escons", explica. El portaveu del PSC creu que "això ve a validar una nova etapa a Catalunya" i assegura que aquests resultats "avalen que Salvador Illa sigui el pròxim president de la Generalitat". 

 

Escons al Parlament de Catalunya

 

En aquest sentit, González afirma que "ara mateix les opcions per aconseguir majoria absoluta són diverses". Sobre la taula hi ha opcions de tripartit d'esquerres amb ERC i Comuns-Sumar. A part, també cosidera que es podria arribar a pactes amb altres partits: "nosaltres només vetarem a l'extrema dreta". 

Sobre la seva entrada al Parlament, González creu que "és molt útil tenir un representant cerdanyolenc" i assegura que "a l'anterior legislatura ens ha donat la possibilitat de treballar propostes de l'àmbit educatiu, sanitari o de mobilitat que afecten exclusivament a Cerdanyola".

Més info: David González repetirà com a diputat al Parlament

 

Junts aprofita l'embranzida de Puigdemont

En segon lloc a Cerdanyola ha quedat la formació de Junts+. Un total de 3.749 cerdanyolencs han dipositat la seva confinaça en l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui li ha tret la segona posició a ERC tant a Cerdanyola com a la resta de Catalunya. De fet, Junts ha estat la formació independentista més votada al país amb 674.802 vots i 35 escons.

La presidenta de Junts per Cerdanyola, Àngels Guimerà, fa una valoració molt positiva dels resultats. Malgrat això, Guimerà lamenta que "baixi el conjunt del vot independentista" i creu que "cal obrir un procés de reflexió a nivell nacional".

 

ERC ensopega a Cerdanyola i cau empicat a Catalunya

Els resultats d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han baixat respecte al 2021. A Cerdanyola han aconseguit un 13% dels vots, quan fa tres anys van arribar a més del 18%. Pel qua fa a Catalunya han perdut 13 escons respecte als comicis del 2021 i ara en tindran 20. 

Davant d'aquests resultats, el president de l'executiva local d'ERC, Dani Jovell, explicava que "són més dolents del que nosaltres ens imaginàvem" i es mostrava sorprès "perquè pensem que l'acció de govern ha estat bona". Fent autocrítica, Jovell comentava que, "tot i això, no hem estat capaços de traslladar aquest missatge ni de mobilitzar el nostre electorat".

Davant d'un possible govern tripartit (PSC+Junts+ERC), Jovell assegura que "no tindria cap sentit pactar amb ells", ja que "tenim projectes de país molt diferents", afegeix.

Més info: FOTOS: Les eleccions al Parlament de Catalunya 2024 a Cerdanyola

 

El PP torna a agafar força

Tot i que els gunayadors de la jornada van ser els socialistes, el Partit Popular va ser el grup parlamentari que més va créixer. A Cerdanyola, amb 3.234 vots va triplicar els resultats de fa tres anys; i a Catalunya passa de tenir 3 escons al Parlament a tenir-ne 15 i, per tant, ser la quarta força parlamentaria. La portaveu del PP a Cerdanyola, Anabel Plans, valora molt positivament els resultats i creu que "són un reflex del canvi que la gent està buscant". 

 

Retrocés de les forces d'esquerra

Una de les notícies d'aquestes eleccions ha estat el fort retrocés que han patit les esquerres a tot el país. A Cerdanyola, en menys d'un any, s'ha passat d'un 70% del vot (eleccions espanyoles) per les formacions d'esquerra, a un 60%. Bona part d'aquesta devallada l'han patit Comuns-Sumar, que han perdut dos escons al Parlament i, sobretot, la CUP, que n'ha perdut cinc dels nou que tenia.

Sílvia Nofré, portaveu de la CUP Cerdanyola, lamenta que l"a tendència de vot hagi virat més a la dreta que mai i tinguem un Parlament més espanyolista que mai".  Tot i això, el portaveu de Comuns-Sumar a Cerdanyola i número 74 a la llista del partit per Barcelona, insiteix en la possibilitat que es formi un govern progressista juntament amb PSC i ERC: "Noslatres estem disposats a començar a parlar i veure si és possible aquest govern progresista a Catalunya". 

 

Aliança Catalana irromp i VOX es manté

L'extrema dreta catalana ha irromput al Parlament de la mà d'Aliança Catalana, aconmseguint dos escons. Tot i això, el percentatge de vot que ha aconseguit la formació de Sílvia Orriols a Cerdanyola ha estat del 2%. D'altra banda, VOX ha aconseguit manetenir els mateixos 11 escons que va treure el 2021. El portaveu de VOX a Cerdanyola, Óscar Conde, considera que, tot i que no han augmentat escons al Parlament, "els resultats són bons i seguim creixent a poc a poc".

Davant de la presència de l'extrema dreta al Parlament, Dani Jovell creu que "és un perill i el resultat és responsabilitat d'altres forces polítiques"; i a Àngels Guimerà li preocupa que es tracti d'una tendència que vagi a l'alça. 

 

Creix la participació

La participació a Cerdanyola ha estat més alta que fa tres anys, quan les eleccions es van fer en un context de postpandèmia. Aquest diumenge 12 de maig han anat a votar un 61,4% dels cerdanyolencs i cerdanyolenques, 6,27 punts més que el 2021. 

 

Participàció a les eleccions catalanes des de 1980 (Cerdanyola del Vallès)

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.