La Diada 2021, un any més afectada pel protocol Covid-19

La jornada a Cerdanyola ha comptat amb l’acte oficial al matí i la convocatòria a la manifestació de Barcelona a la tarda

El monument de l’11 de setembre ha quedat guarnit de flors un any més en finalitzar l’acte oficial de la Diada Nacional de Catalunya 2021 a Cerdanyola del Vallès. L’acte s’ha celebrat tal com estava previst a la programació, a excepció de la intervenció de l’alcalde Carlos Cordón, que no s’ha produït. A més, els partits independentistes Junts per Cerdanyola, Esquerra Republicana i Guanyem Cerdanyola han decidit no participar de l’ofrena floral reservada al final de l’acte per les entitats, per mostrar el seu desacord davant la limitació d’assistència a l’acte determinada pel consistori de 10 persones per entitat.

Més info: Dos actes paral·lels han commemorat la Diada 2021 a Cerdanyola

A la tarda, un autocar organitzat per l’ANC amb 55 places ocupades ha sortit de Cerdanyola per assistir a la manifestació de Barcelona convocada a les 17.14 h. La marxa s’ha inaugurat a plaça Urquinaona i ha finalitzat a l’estació de França.

Desfilada floral al so de l’AMCV

L’ofrena floral institucional a càrrec de l’alcalde i els i les portaveus dels grups municipals del consistori ha inaugurat l’acte matinal, al so d’El cant de la Senyera interpretada per la Banda i la Coral de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès. Tot seguit, s’ha donat pas a la interpretació d’Els Segadors a càrrec de la mateixa AMCV.

A continuació estava prevista la intervenció de l’alcalde, però s’ha avançat l’ofrena floral i els pilars d’honor dels Castellers de Cerdanyola, que han tancat desplegant una bandera independentista. Després ha estat el torn de l’actuació en solitari de la Banda de l’AMCV, que l’Agrupació Cultural de Sardanistes de Cerdanyola del Vallès ha volgut acompanyar improvisant una sardana.

La Diada a Cerdanyola no ha estat exempta de tensió entre entitats municipals. En acabar l’actuació musical ha començat la desfilada d’ofrenes florals d’entitats, associacions i partits polítics, amb què es tancava l’acte. Tanmateix, quan ha arribat el torn de Junts per CerdanyolaGuanyem Cerdanyola i Esquerra Republicana, cap de les tres agrupacions ha volgut participar de l’ofrena oficial. Les formacions del Partit Popular i Ciutadans no han assistit a l’acte.

En canvi, Cerdanyola En Comú Podem sí ha fet l’ofrena en l’espai de temps previst, també la Comissió de Festes de Sant Martí, l’Assemblea Nacional Catalana, el Cerdanyola FC i la Casa d’Andalusia, entre altres entitats. En finalitzar l’acte, l’alcalde Carlos Cordón ha marxat sense voler fer cap declaració.

Desavinences polítiques i acte postoficial

Les agrupacions que han manifestat el seu descontentament amb l’organització de l’acte oficial han fet l’ofrena floral en acabar la programació, de manera comunitària. Després del torn individual d’Esquerra, Junts i Guanyem, totes tres formacions s’han arreplegat al davant del monument 11 de setembre i han entonat Els Segadors amb el crit de “visca Catalunya!” per tancar.

Guanyem Cerdanyola ha explicat els seus motius per no participar de manera oficial: “Volem mostrar el nostre desacord per la limitació imposada pel govern del PSC en el nombre de participants de les ofrenes. En un comunicat a posteriori, ha reiterat el seu descontentament i ha motivat la gent a participar dels actes reivindicatius de la Diada i de l’aeroport del Prat, entre d’altres: “Ara més que mai hem de tornar a mobilitzar-nos per defensar els nostres drets”, fent referència al context de pandèmia que ha afectat l’aforament habitual dels actes massius.

Més info: FOTOS: Resum de la Diada 2021 a Cerdanyola

En sintonia, Esquerra Republicana ja va emetre un comunicat al respecte i previ a l’acte, opinant que el govern del PSC “menysté la Diada a Catalunya”. El regidor del grup municipal, Albert Turon, ha afegit durant la celebració que esperava que Protocol aixequés la restricció d’aforament arran de la supressió del límit de 10 persones que es va fer oficial el 10 de setembre. “L’aforament establert no és una norma Covid del Procicat. No ens han donat explicacions i ahir vam comunicar-li a l’Ajuntament que si no aixecaven les limitacions d’aforament no participaríem en els actes oficials i faríem una ofrena a posteriori”, segons Turon.  

Cap resposta del consistori

L’alcalde Carlos Cordón no ha emès cap comunicat oficial en resposta a les crítiques de la resta de grups municipals, ni explicant el motiu de la suspensió del seu discurs. En un post a Facebook, ha compartit imatges de l’esdeveniment on se’l pot veure intervenint a l’acte de Bellaterra. “Ha estat un dia diferent novament per la situació que vivim”, ha expressat a la xarxa social, on també ha emès un missatge: “Seguir cuidant-nos per poder seguir lluitant pels nostres ideals, ara i sempre, des de la màxima unitat possible, que és com sempre hem avançat més i millor”.

La manifestació de Barcelona

A la concentració convocada per l’Assemblea Nacional Catalana a la plaça Urquinaona han assistit 55 cerdanyolencs i cerdanyolenques, a més d’altres manifestants que s’hi han sumat al carrer Jonqueres i Via Laietana. “La manifestació ha desbordat les previsions i marca indicis d'un punt d'inflexió de l'independentisme que exigeix la unitat, la reivindicació de l'1 d'octubre, i l'objectiu de la independència”, segons Àngel Gastón, coordinador local de l’ANC a Cerdanyola, què va organitzar un autobús de trasllat per a socis i no socis.

Cerdanyolencs i cerdanyolenques a la manifestació de Barcelona de la tarda. FOTO: Cedida

Manifestació de Barcelona a la tarda. FOTO: Cedida

Al capdavant de la marxa han estat la presidenta de l’Assemblea Elisenda Paluzie i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. El recorregut s’ha fet des de plaça Urquinaona fins a l’Estació de França, passant pel passeig d’Isabel II, amb una assistència de 400.000 persones segons xifra l’ANC. Els diferents portaveus de l’esquerra independentista han intervingut al llarg de la tarda. Àngel Gastón es mostra “satisfet” amb els seus discursos, i es queda amb el "ho tornarem a fer" de Cuixart, i amb "el President, faci la independència" de Paluzié.

En finalitzar la concentració a les 19.30 h, l’autobús ha tornat a traslladar els manifestants a Cerdanyola. La convocatòria ha estat un èxit per al coordinador d’ANC malgrat les seves previsions: “Les expectatives fa unes setmanes eren de desànim per la situació Covid. Però a les paradetes ja vam començar a veure que aniria a més, no esperàvem posar autocar, però finalment ho vam fer i l’hem omplert ràpidament”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.