El Pla Local d'Habitatge passa la primera aprovació del ple municipal

Després d'aquesta aprovació, s'obrirà un període d'al·legacions

El ple municipal de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, celebrat aquest dijous 25 de febrer, ha aprovat inicialment el Pla Local d'Habitatge de la ciutat. El pròxim pas serà obrir un període d'al·legacions perquè després el govern les valori i presenti al ple l'aprovació definitiva.

El punt s'ha aprovat sense cap vot en contra. PSC, Ciutadans, En Comú Podem i Junts per Cerdanyola han votat a favor, mentre que ERC, Guanyem Cerdanyola i PP s'hi han abstingut. 

Més info: El ple aprova un manifest del 8M i rebutja reclamar la Llei d'Amnistia

Primera aprovació del Pla Local d'Habitatge

El ple ha donat el seu vist-i-plai a l'aprovació inicial del Pla Local d'Habitatge, que tindrà vigència fins al 2025. Aquest pla determina les propostes i compromisos que regiran en matèria de política d’habitatge al municipi. A més, segons indica el consistori, tenir un Pla Local d'Habitatge facilita, potencia i, finalment, porta a la concertació entre agents públics i privats i al seu compromís sobre les accions acordades. La seva importància també rau en ser un document imprescindible per a la concertació de polítiques d’habitatge amb la Generalitat, que impliquin l’aportació de recursos.

La regidora de Benestar Social i Habitatge, Pepi Rivera, ha explicat els cinc objectius que planteja el Pla: Satisfer les necessitats d'habitatge en el context actual; Adequar l'oferta; Optimitzar la qualitat del parc d'habitatge; Reforçar els recursos humans del departament; El rendiment del sol públic. A més, ha indicat que s'han definit 47 actuacions per arribar als objectius abans detallats i ha anunciat que es crearà una taula d'habitatge.

A Cerdanyola, l'any 2018, la Junta de Govern Local de Compromís per Cerdanyola va aprovar l'expedient de contractació d'un equip redactor d'aquest pla. Al febrer de 2019 es va adjudicar la feina a l'empresa D'Aleph i al novembre del mateix any la companyia va fer entrega d'un document d'anàlisi, ja amb el PSC al govern de la ciutat. El següent pas va ser obrir un procés de participació ciutadana explicant les conclusions de l'anàlisi i amb l'obertura d'una bústia de suggeriments. 

L'anàlisi de l'empresa D'Aleph va detectar tres desequilibris entre l'oferta i la demanda d'habitatge a la ciutat: Manca de cobertura de les necessitats de lloguer; Desajustaments en termes de superfícies i, per tant de preus totals: Dificultats d'accés al mercat lliure a causa dels preus, tant en lloguer com en propietat.

 

L'oposició  demana més detalls

De forma general, els grups de l'oposició han destacat la necessitat de comptar amb un Pla Local d'Habitatge i han coincidit en demanar al govern que detalli les actuacions i prioritats d'aquest pla. 

Des del PP, Manuel Buenaño ha demanat més detall sobre els pisos buits que hi ha a la ciutat, sobre les accions referents a l'habitatge social i sobre la possibilitat de fer una campanya de rehabilitació dels edificis de Cerdanyola. Per la seva banda, el regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, ha destacat que el pla inclou "tot el que es pot fer en matèria d'habitatge" però ha assenyalat que cal reconeixer que no tot es podrà fer i que serà necessari prioritzar. A més, ha mostrar preocupació per la manca de recursos humans.

Isaac Martínez, portaveu d'En Comú Podem (ECP), ha considerat que el pla és "un punt de partida que marca el camí a seguir". Des de Guanyem Cerdanyola, Vera Sánchez ha fet un seguit de peticions al govern local, tal com el grup municipal ha explicat en un comunicat. A més, han acusat el pla de criminalitzar "les persones afectades per la precarització en habitatge"i d'incloure actuacions que "condueixen a veïns i veïnes a assenyalar pisos ocupats". 

Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Sonia Rodríguez s'ha mostrat satisfeta recordant que la definició del pla va començar arran d'una moció aprovada al ple i presentada pel seu partit l'any 2018. A més, ha demanat al govern del PSC que es trobin col·laboracions público-privades per construir més habitatge i una calendarització de les accions que inclou el pla. 

Des d'Esquerra Republicana (ERC), Albert Turon ha valorat positivament la presentació del pla i ha anunciat que ERC presentarà al·legacions amb noves propostes.Turon ha assenyalat que la ciutat necessita accions per solucionar la diferència entre l’oferta i la necessitat d’habitatge que hi ha i que es preveu que hi haurà a la ciutat. A més, ha criticat que el pla no contempli formes fora de mercat per accedir a l'habitatge. 

En resposta a les intervencions, la regidora del PSC Pepi Rivera, ha indicat que a més de les partides de 200.000 i de més de 300.000 que preveuen els pressupostos per a les polítiques d'habitatge, aquestes també es finançaran a través d'altres fons d'ingressos. A més, ha agrait les propostes de l'oposició i ha anunciat que el govern estudiarà les al·legacions que es presentin. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.