El ple aprova un manifest del 8M i rebutja reclamar la Llei d'Amnistia

El ple municipal s'ha celebrat aquest dijous 25 de febrer

El ple municipal del mes de febrer ha tingut el Pla Local d'Habitatge com a protagonista, però també s'han aprovat qüestions com el manifest pel Dia Internacional de les Dones i el punt perquè el 3 de maig sigui el dia festiu en què els comerços poden obrir. 

Més info: El Pla Local d'Habitatge passa la primera aprovació del ple municipal

El govern rebutja la construcció del crematori

En l'apartat de propostes del govern local, el ple ha restat assabentat de la sentència desestimatòria en el recurs d’apel·lació n. 143/2018 referit al procediment obert de l’adjudicació de la gestió integral del servei del cementiri i tanatori municipals. En aquest punt, Guanyem Cerdanyola i ERC han demanat al govern quina és la seva posició respecte a la possibilitat de construcció del crematori a la ciutat. L'alcalde Carlos Cordón ha assegurat que el govern local està en contra de la construcció del crematori a Cerdanyola i dona suport a la cerca d'una alternativa. Cordón ha explicat que ell mateix gestiona la qüestió directament amb l'Ajuntament de Barcelona. "De moment no s'ha trobat una alternativa", ha indicat. 

En l'àmbit judicial, el ple ha aprovat la personació de l'Ajuntament com a part demandada en el recurs contenciós administratiu interposat per SPORT NATURA RURAL, SL contra declaració de nul·litat del contracte per a la gestió de la zona esportiva municipal Bosc Tancat i contra uns acords del ple de l'any 2012. PSC i En Comú Podem (ECP) han votat ha favor del punt, mentre la resta de partit s'hi han abstingut. 

 

El 3 de maig, dia festiu d'obertura comercial

En la mateixa sessió, el ple ha aprovat per unanimitat la revisió anual del padró municipal d’habitants de Cerdanyola amb referència a l’1 de gener de 2019 de 57.631 habitants. Per una altra banda, també s'ha aprovat per unanimitat permetre que els comerços estiguin oberts durant el festiu local del 3 de maig. El festiu d'obertura es bescanvia pel corresponent al 10 de gener, que ja estava fixat.

En un altre punt, s'ha aprovat la modificació de les ordenances fiscals que regulen els preus del PEM Guiera i de Can Xarau. El regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez, ha explicat que amb la modificacions pretenen flexibilitzar les modalitats d’inscripció a les famílies, facilitar l’accés als serveis i rebaixar els preus. PSC, Ciutadans, ECP, Junts per Cerdanyola i PP han votat a favor, i ERC i Guanyem s'hi han abstingut.

A més, tots els grups han acceptat l'adhesió de l'Ajuntament al manifest pel Dia Internacional de les Dones realitzat per part de la Diputació de Barcelona. El manifest fa especial referència a l'impacte de la pandèmia i les seves conseqüències en la vida de les dones, i compromet el consistori a treballar per erradicar la discriminació envers les dones, incloure la perspectiva de gènere en les polítiques públiques i a promoure la participació plena i efectiva de les dones a tots els nivells. 

 

Cinc mocions aprovades i tres rebutjades

En l'apartat de les mocions s'han votat vuit punts. Cinc s'han aprovat i tres s'han rebutjat, dues d'elles explícitament referents al cas del raper Pablo Hasél.

En primer lloc, s'ha rebutjat la moció presentada per JxCERC i Guanyem en favor de l'amnistia. En concret, plantejaven al ple reclamar l'aprovació d'una Llei d'Amnistia al Congrés dels Diputats, "declarar que el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal" i "demanar la immediata posada en llibertat de les preses i presos polítics", entre altres qüestions. La moció s'ha rebutjat amb els vots en contra de PSC, Ciutadans i PP, l'abstenció d'ECP i els únics vots a favor dels grups proposants.

També s'han rebutjat dues mocions de suport al raper Pablo Hasél. La primera, proposada per En Comú Podem, demanava instar el Consell de Ministres a tramitar l’indult a Pablo Hasél i a manifestar rebuig davant "qualsevol expressió de violència emparada en les legítimes protestes i reivindicacions de defensa de la llibertat d’expressió". PSC, Ciutadans i PP han votat en contra, ERC i Guanyem s'hi han abstingut i ECP i JxC han votat a favor. La segona, presentada per Guanyem, JxC i ERC, demanava condemnar la pena de presó imposada al cantant Pablo Hasél per les lletres de les seves cançons. Els vots en contra de PSC, Cs i PP han valgut per rebutjar la moció, que comptava amb el suport de la resta de partits.

Per una altra banda, s'ha aprovat la moció d'En Comú Podem per "reclamar al govern de la Generalitat de Catalunya la incorporació del municipalisme català en els òrgans de govern del pla d’actuació del Procicat per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc". La moció ha comptat amb els vots a favor de PSC, Cs i ECP, i les abstencions d'ERC, Guanyem, JxC i PP.

 

També ha quedat aprovada, en aquest cas de de forma unànime, la moció d'ERC i Guanyem per la feminització del nomenclàtor de la ciutat. La moció insta el govern local, en el marc de la normalització de la igualtat entre dones i homes, a comprometre's "a tenir presents només a dones referents, a l'hora de nomenar nous equipaments municipals, espais i carrers al municipi". Des d'Esquerra també han proposat una moció perquè el servei integral de l'aigua de Bellaterra es presti mitjançant una empresa pública metropolitana. Aquesta s'ha aprovat amb els vots a favor d'ERC, Guanyem, ECP i JxC, i les abstencions de PSC, Cs i PP.

En l'apartat de les mocions també s'ha aprovat la proposta de per condemnar a la violència al carrer. En concret proposaven "condemnar els altercats violents ocorreguts durant diversos dies als carrers de BarcelonaLleidaVic, entre altres poblacions catalanes i ciutats d'Espanya així com l'assalt a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Vic". PSC, Cs i PP han votat a favor, mentre que ERC, Guanyem, ECP i JxC s'hi han oposat votant en contra.

Per últim, s'ha aprovat per unanimitat una segona moció de Ciutadans per demanar al govern local l'adhesió del consistori a la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta i que s'incrementin les infraestructures per a l'ús de la bicicleta.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.