El Ple aprova canvis en el pressupost per a inversions i convenis amb entitats

El Ple municipal s'ha celebrat el dijous 31 de març de forma telemàtica

El Ple Municipal del mes de març a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha aprovat un seguit canvis en el pressupost de l'any per destinar partides a convenis amb entitats, el servei de gent gran i altres inversions. A més a més, el govern ha informat que el 2021 s'ha tancat amb un superàvit de 9.879.119,41 euros. 

Més info: Acord perquè el Bosc Tancat obri aquest estiu

Canvis de pressupost

En l'àmbit econòmic, el Ple ha aprovat les propostes del govern per tirar endavant diverses modificacions del pressupost per destinar a altres àmbits, partides que inicialment s'havien de gastar en temes que han quedat sense fer-se. A banda de les aprovacions, l'alcalde Carlos Cordón ha retirat el punt que proposava destinar 14.000 euros a un reportatge de Manual Societat Cooperativa Catalana Limitada sobre l'impacte de l'amiant. L'oposició ha demanat que la qüestió es tracti abans a la Taula de l'amiant.

El Ple ha aprovat finançar amb 30.500 euros determinats projectes de la Casa de Andalucía, el Ràdio Club del Vallès i l'associació Amics del MAC. Els diners sorgeixen del pressupost existent del Departament de Cultura. Tots els partits han votat a favor excepte el PP, que s'hi ha abstingut.

Per una altra banda, s'ha aprovat que els 10.000 euros que s'havien previst per les despeses del Sistema de Tarifació Social Metropolitana -l'entrada en la tarifa plana de transport de l'AMB elimina l'efecte d'aquesta compensació econòmica-, vagin a parar al Servei per a la gent gran. PSC, Cs, ECP i JxC han votat a favor, Guanyem i PP s'hi han abstingut i PP ha votat en contra. Respecte a aquest punt, el regidor d'ERC, Albert Turon, ha criticat que l'Ajuntament no apliqui el conveni per al servei de gent gran que té amb l'AMB. 

En l'àmbit social, també s'ha aprovat per unanimitat que la partida de 15.000 euros que es destinava al menjador solidari de l'entitat Amics de Mossèn Rossell, que recentment ha anunciat el cessament de la seva activitat benèfica, es destinin a obrir una convocatòria de subvencions per col·laborar amb la prestació del servei. 

Pagar factures i inversions

També s'ha aprovat inicialment la modificació de pressupost municipal de 129.709,45 euros per fer front al reconeixement de les operacions pendents d’aplicar a pressupost (OPA’s) corresponents a obligacions procedents de subministrament de bens i prestació de serveis a l'Ajuntament durant 2021. En altres paraules, el pagament de factures pendents de 2021. PSC, ERC, Cs, ECP i JxC han votat a favor mente Guanyem i PP s'hi han abstingut.

Per una altra banda, el Ple ha aprovat inicialment la modificació de pressupost municipal de 5.723.000 euros, que sorgeix el romanent de l'exercici anterior, per finançar actuacions d’inversió d’Urbanisme, Sistemes d’Informació, Mobilitat, Seguretat Ciutadana, Joventut, Centres Cívics i Espai Públic. Des d'ERC i Guanyem han criticat el govern per no executar les accions a les quals estaven destinats aquests diners inicialment. Ciutadans ha expressat els seus dubtes sobre si s'aplicaran les inversions i ECP considera que no és la millor forma d'agrupar les modificacions d'inversions. Així, el punt s'ha aprovat amb els vots a favor de PSC i JxC, i les abstencions de la resta de partit. 

A més a més, s'ha aprovat inicialment la modificació de pressupost municipal per 1.142.139,04€ per finançar necessitats de despesa corrent d’acord amb les peticions dels serveis gestors. PSC, ERC, ECP i JxC han votat a favor i Cs, Guanyem i PP s'hi han abstingut.

PEM Guiera

El cas del PEM Guiera ha tornat al Ple per aprovar una modificació d'un punt de l'acord del ple l'any 2018 sobre la consignació de l'import de liquidació de la intervenció del servei públic de l'equipament. Inicialment, s'havia aprovat que la consignació de 72.289,15 euros anava destinada al Jutjat Mercantil número 6 de Barcelona, però ara, després de l'avís d'error de la Tresoreria municipal, es planteja consignar l'import a la Federació Catalana d'Handbol. PSC, ERC, ECP i JxC han votat a favor mentre Cs, Guanyem i PP s'hi han abstingut.

Per una altra banda, el plenari ha acceptat la proposta del govern del PSC per aprovar dues anul·lacions de l'autorització de la despesa de dos temes. Primer, pel contracte del servei de manteniment de l'arbrat i espais verds (580.647,73 euros) perquè l'endarreriment d'adjudicació del contracte ha fet que una part del pressupost no s'hagi gastat. La situació es repeteix amb el contracte de gestió de les pistes de tenis i pàdel del Riu Sec (25.000 euros), ja que encara no s'ha adjudicat.

Vista aèrea de les pistes del Riu Sec. FOTO: Google Maps

Vista aèrea de les pistes del Riu Sec. FOTO: Google Maps

Mocions sobre antifrau, el Sàhara i l'educació

En l'apartat de les mocions, s'han votat tres propostes. En primer lloc, s'ha aprovat la moció d'Esquerra Republicana (ERC), Guanyem Cerdanyola, En Comú Podem (ECP) i Junts per Cerdanyola (JxC) en solidaritat amb el poble sahrauí i per demanar "al govern de l'Estat espanyol que rectifiqui de forma immediata el seu posicionament favorable a un pla d'autonomia del Sàhara Occidental, que és contrari als drets del poble sahrauí". Tots els partits han votat a favor excepte el PSC, que s'hi ha abstingut. 

En segon lloc, s'ha donat el vistiplau a la proposta d'ERC per iniciar, amb la màxima celeritat, la redacció d'un Pla de Mesures d'Antifrau de l'Ajuntament de Cerdanyola, "imprescindible per a poder optar als plans de Next Generation amb una visió íntegre regida pels principis d'eficiència, eficàcia, participació, integritat, responsabilitat, transparència i retiment de comptes continu". Tots els partits han votat a favor excepte el PSC, que s'hi ha abstingut. 

Finalment, el Ple ha aprovat la moció del PSC i ECP de suport a les demandes del col·lectiu de docents, com la moratòria d'un any al nou calendari escolar, i per demanar al govern català que obri negociacions amb el sector educatiu. PSC, Guanyem, ECP han votat a favor, Cs, JxC i PP s'hi han abstingut i ERC ha votat en contra.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.