El Ple aprova els sous dels regidors i assessors del govern

Aquest 22 de juny s'ha celebrat un ple extraordinari

El mandat 2023-2027, estrenat. Aquest dijous 22 de juny s'ha celebrat el primer ple del nou mandat a l'Ajuntament de Cerdanyola. Ha estat una sessió extraordinària en la qual s'han aprovat els sous dels regidors del govern i de l'oposició.

Els sous dels regidors

Entre altres temes, en aquest ple s'ha aprovat el sou dels regidors i regidores del govern segons la seva dedicació. Així com la retribució que rebran els grups municipals i els regidors de l'oposició. El vistiplau ha comptat amb els únics vots a favor del PSC, l'abstenció d'ERC i els vots en contra en contra de PP, Guanyem, En Comú Podem, Junts i Vox.

El portaveu del govern, David González, ha reconegut que la retribució dels càrrecs polítics és un tema que genera debat i considera que cal "explicar-lo amb rigorositat i de manera molt clara". El tercer tinent d'alcaldia ha destacat que mantenen els salaris del mandat anterior i ha defensat els sous marcats pel seu govern assegurant que els polítics no es fan rics a través del seu salari i que tenir un sou digne "va en favor de la democràcia". Així, González ha defensat que establir aquest tipus de salaris per als representants polítics augmenta la possibilitat que qualsevol persona pugui ocupar aquests càrrecs. Sinó, ha dit, només podrien ser-ho persones que ja tenen molts diners.

El sou de l'alcalde serà de 64.908,90 € bruts anuals. El dels regidors delegats amb dedicació exclusiva serà de 53.979,10 € bruts anuals. En el cas dels tinents d'alcaldia, la seva retribució és de 54.979,10 € bruts anuals. Des del govern, el portaveu David González, ha explicat que mantenen els salaris d'aquest mandat i que l'augment respecte al 2019 respon a la pujada salarial que el conjunt de treballadors públics ha experimentat aquests anys. De fet, es manté que les retribucions s'incrementaran anualment amb el mateix percentatge amb el qual s'incrementin les retribucions dels empleats públics municipals.

Per una altra banda, s'estableixen unes variants de retribucions segons el temps de dedicació parcial. Els regidors que hi dediquin 30 hores setmanals rebran 43.185,45 € bruts anuals; els de 20 hores, 28.790,30 € bruts anuals; els de 15 hores, 21.592,73 €; i els de 10 hores setmanals, 14.395,15 € bruts anuals. En el cas dels tinents d'alcaldia amb aquestes dedicacions, la xifra és més elevada. Després de l'aprovació del punt al ple extraordinari, l'alcalde determinarà en una resolució quina dedicació té cada membre del govern.

En el mateix punt s'estableixen les retribucions als regidors que assisteixin al Ple Municipal i altres sessions d'òrgans col·legiats. Per assistència al Ple de l'Ajuntament rebran 431,21€ per cada sessió; Per l'assistència a la Junta de Portaveus, 357,97€ per cada sessió; Per assistència a les Comissions Informatives permanents, 387,97€; Per assistència a la Junta de Govern Local, 178,99€.

 



Joan Sánchez (Junts) també ha defensat que l'activitat política s'ha de remunerar bé, però ha criticat que s'hagin retallat les indemnitzacions als regidors de l'oposició: "Els regidors de govern poden gaudir dels seus sous perquè no s'han tocat, i els de l'oposició perden". En resposta, David González ha indicat que es redueix perquè s'elimina una de les tres comissions informatives que es feien fins ara, i ha destacat que la retribució per l'assistència a cada comissió sí que ha pujat. Així, es faran dues comissions informatives en comptes de tres, i per cadascuna l'oposició cobrarà 286,97€, 50 més que en el mandat anterior.

Per la seva banda, Pedro Arco (En Comú Podem) ha demanat "austeritat" i ha proposat que el govern local marqui salaris semblants als de ciutats veïnes tenint en compte la crisi econòmica: "Hem de donar exemple". En aquest sentit, David González (PSC), ha indicat que el Reial Decret que estableix el règim de retribucions dels funcionaris de l'administració local marca en 75.000 euros anuals el sou de referència dels alcaldes i regidors de ciutats com Cerdanyola.

En el seu torn, Ivan González (Guanyem), ha afirmat que els càrrecs polítics han d'estar ben pagats perquè "si no només la gent que ja té diners pot dedicar-s'hi", però defensa que cal rebaixar aquestes retribucions: "Perquè els sous de representants fossin 10.000 euros menys l'any, continuarien estant per sobre del que cobra la mitjana de treballadors". Íñigo Garcia de Enterria (ERC) també ha considerat que els càrrecs han d'estar ben pagats, però ha considerat que caldria obrir el debat de les retribucions i l'augment o rebaixa dels salaris. Per la seva banda, Oscar Conde (Vox) ha considerat que el cartipàs incrementa el cost econòmic i que els sous haurien de ser més baixos.

Debats pels assessors del govern

En un altre punt del ple s'ha aprovat la modificació de la Relació de Llocs de Treball dels tres assessors del govern per establir un canvi de nom en el càrrec, afegir funcions i modificar els salaris. Així, la cap de Gabinet d'Alcaldia tindrà un sou de 54.979,10€ bruts anuals; l'assessor en Matèria Econòmica, de 53.979,10€ bruts anuals; i l'assessor en Matèria de Territori, de 53.979,10€ bruts anuals. El punt s'ha aprovat amb el vot a favor dels catorze regidors del PSC, l'abstenció de PP i Junts, i el vot en contra d'ERC, Guanyem, En Comú Podem i Vox.

Pedro Arco (ECP) ha expressat que considera que l'Ajuntament hauria de tenir menys assessors i amb un sou més baix. Per la seva banda, Íñigo Garcia de Enterria (ERC) ha demanat el motiu de l'augment dels salaris dels assessors i ha defensat aquestes figures: "Havent passat de nou a catorze regidors, creiem que haurien de tenir cinc assessors perquè tindran una càrrega de feina més gran". A més a més, ha demanat que també es faci la valoració del treball i adequació de la RLT de la resta de treballadors públics. La regidora de recursos humans i segona tinenta d'alcaldia, Pepi Rivera, ha explicat que l'augment dels sous ve determinat per l'augment de les funcions dels tres assessors.

L'organització de les regidories

En l'inici del ple, el govern del PSC ha donat compte a la distribució de les funcions dels seus regidors.

En la seva primera intervenció al plenari, el nou president de l'EMD de Bellaterra, Josep Maria Riba, ha assegurat arribar "amb ganes de fer coses" i ha fet referència a les línies mestres sobre les quals volen treballar: desenvolupar millor les competències que ja tenim; revisió del conveni de l'EMD i l'Ajuntament; i impulsar la sostenibilitat a Bellaterra en la línia del projecte de Ciutat del Coneixement.

Sobre el cartipàs del govern, el regidor de Junts, Joan Sánchez, ha considerat que les àrees creades per dividir les regidories "semblen un calaix de sastre i no es veu un relat clar". Sánchez també ha dit que troben a faltar "algun esment al Pla Estratègic que es va treballar entre tots els grups el mandat passat" i lamenten "que la promoció econòmica quedi fora de l'àmbit de Ciutat del Coneixement".

El portaveu del govern del PSC, David González, ha respost que tots els àmbits de treball "responen al Pla Estratègic" i que "l'àmbit de ciutat sostenible neix de la voluntat de relacionar desenvolupament sostenible amb promoció econòmica i empresarial".

Pedro Arco, ha demanat que el govern traslladi "aquesta organització a l'estructura tècnica i administrativa": "No deixin passar molt de temps per fer-ho perquè en aquests anys no s'ha organitzat com calia". Arco també ha demanat que En Comú Podem torni a participar en el Consorci del Parc de l'Alba.

Per la seva banda, Ivan González (Guanyem) ha dit al govern que "més enllà de l'explicació de l'estructura que han fet i cal fer", troben a faltar "que parlin de les seves línies polítiques". El portaveu de Guanyem ha defensat que cal "redistribuir la riquesa", recuperar la participació ciutadana i ha demanat al govern que defineixi el seu model per al nou contracte de recollida de residus i per a la promoció de la cultura. En resposta, David González, ha assenyalat que el govern vol negociar les qüestions que assenyalava el regidor de Guanyem i informar "amb el temps necessari" els grups de l'oposició.

El portaveu d'ERC, Íñigo Garcia de Enterria, ha considerat que "el moviment es demostra governant" davant l'organització del nou govern. En canvi, ha criticat que la Junta de govern local estigui formada per vuit persones: "No ho entenem necessari". Garcia de Enterria també ha expressat que ERC exigirà "que les catorze persones del govern estiguin a totes les comissions informatives i informin que estan fent", afegint que "el mandat passat hi havia regidors que no venien a les comissions.

En aquest ple s'ha donat compte de dona compte de la constitució dels grups municipals de l'Ajuntament i dels seus portaveus, i també s'ha acordat que les sessions ordinàries del ple se celebraran el darrer dijous de mes a les 19.30 h i que la Junta de Govern Local es faran els dilluns a les 9 h. De la mateixa manera, s'han constituit les comissions informatives i s'ha donat llum verda a la llista de representats de l'Ajuntament diferents òrgans col·legiats d'ens supramunicipals.  

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.