El ple municipal aprova l’augment de l’11,6 % de l’IBI

La proposta d'Ordenances fiscals ha estat aprovada amb els 14 vots a favor del PSC i els 11 vots en contra de la resta de grups municipals

Aquest dijous 19 d’octubre el ple municipal extraordinari, convocat pel govern amb l’objectiu de modificar les Ordenances fiscals, ha aprovat per majoria (amb els 14 vots a favor del PSC i els 11 vots en contra de la resta de grups municipals)  l’augment de 13,25 € en la quota mitjana de l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI). Així doncs, el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, ha explicat que “s’ha avançat aquesta votació al ple ordinari previst pel 26 d’octubre, per tal que aquestes modificacions puguin entrar en vigor el dia 1 de gener de 2024”.  

En aquest sentit, Sánchez ha argumentat que “davant la pujada de preus, sobretot dels subministraments d’energia, i de la regularització de contractes caducats, fa imprescindible la necessitat d’incrementar els ingressos”. Per tant, la proposta presentada pel govern municipal i aprovada en el ple ha estat la d’augmentar la quota anual de l’IBI dels 454 € actuals a 507 €.

D’altra banda, l’executiu també demana a les empreses que tributen més d’un milió d’euros, “un esforç” amb aquesta pujada de l’Impost sobre l’Activitat Econòmica (IAE), que se situa en els màxims legals exigibles en totes les categories. També es modifica l’Impost sobre els Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) “per a adaptar-la a la normativa vigent, tot i que no implica cap increment de quota”, ha puntualitzat el regidor de Serveis Econòmics.

 

L’oposició, en contra de la modificació

El portaveu del grup municipal Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Íñigo García de Enterría, ha assenyalat que, tot i que fa quatre anys que s’apugen impostos a Cerdanyola, “l’any passat sí que calia, però vostès (govern) no ho van fer perquè era any d’eleccions”. També ha criticat la “poca escolta activa de la qual treu pit l’Ajuntament, ja que hi ha informació que no ens han donat”.

Davant d’aquesta acusació per falta d’informació, el regidor de Serveis Econòmics ha respost que en tot moment l’Ajuntament ha informat d’aquesta modificació de les ordenances fiscals.

Per la seva banda, el portaveu de Guanyem Cerdanyola, Ivan González, ha criticat la forma de fer aquesta modificació, “a corre-cuita i basat en un informe extern fet per una empresa que vindria a suplir una tasca que ha de fer l’Ajuntament”. González també ha retret a l’executiu que “ells (govern) haurien de ser els que prediquen exemple” i que “no té cap sentit aquest increment d’impostos, quan venim de la festa major més cara de la història de Cerdanyola i estem davant del govern més car que ha tingut la ciutat, amb 12 dedicacions exclusives”.

 

Crítica a la “falta d’inversió”

Pel que fa a la resposta del grup municipal En Comú-Podem, el seu portaveu, Pedro Arco, creu que “falta un estudi més acurat que justifiqui aquest increment de l’IBI” i en relació a l’augment de preu dels subministraments energètics, ha fet esment a que “no s’han executat inversions a les instal·lacions pròpies de l’ajuntament per a reduir el consum de despesa energètica”.

Tampoc hi veu un retorn d’aquests impostos el portaveu de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, qui ha comentat que “no serveix per a res tenir romanents i superàvit, si això no s’executa en inversions per la ciutat”. El percentatge d’execució de l’Ajuntament el 2022 va ser del 19,4 %. També ha afegit que “en un context d’inflació, trobem que aquesta decisió és una mala solució”.

El regidor del Partit Popular (PP), Álvaro Hernández, ha denunciat que “cal destinar els diners al que realment fa falta, perquè després ens trobem que els serveis de Cerdanyola són pèssims per la mala gestió de l’Ajuntament”. En aquesta mateixa línia, el portaveu de VOX, Óscar Conde, creu que “amb aquesta pujada l’Ajuntament no farà cap acció social ni ajudarà als veïns dels barris, que tenen mancances en urbanisme i transport”.

Per acabar, l’alcalde Carlos Cordón ha respost que els impostos són la base de l’estat del benestar, i per contra del que han comentat la resta de grups municipals, ha remarcat que “portem quatre anys fent inversions a la ciutat i això s’ha de pagar d’alguna manera” i que aquest increment “servirà per a tira Cerdanyola endavant”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.