El ple municipal d'octubre per aprovar els pressupostos del 2024

El pressupost, que ascendeix a 72 milions d'euros, serà aprovat de forma inicial al ple d'aquest dijous i tindria l’aprovació definitiva al desembre

El ple municipal del mes d'octubre, que se celebrarà aquest dijous 26, servirà per a aprovar els pressupostos generals de l'Ajuntament de Cerdanyola per a l'exercici del 2024. El govern ja va presentar la proposta de pressupost per al 2024 un dia abans del ple extraordinari de la setmana passada, que va servir per aprovar les ordenances fiscals. Aquest pressupost, que ascendeix a 72.375.771 euros, serà aprovat de forma inicial al ple d'aquest dijous i tindria l’aprovació definitiva al desembre.

Segons l'executiu, aquesta proposta de pressupost és "progressista i per continuar millorant Cerdanyola". En aquest sentit, l’Ajuntament vol destinar 4,3 milions d’euros en polítiques socials, 1,6 milions a potenciar l'activitat econòmica local, fomentant l'ocupació i donant suport al comerç de proximitat, i 14 milions en la recollida de residus i la neteja viària, per tal de millorar l'espai públic.

Els pressupostos del 2024 inclouen partides com la de Gent Gran, que incrementarà en 88 mil euros; Acció Social (+525 mil euros); Educació (+935 mil euros); Esports (+675 mil euros); Espai Públic i Serveis Urbans (+1,7 milions d’euros); o Cultura (+ 431 mil euros), per a activitats com la Festa Major, el Programa de Nadal o el Festival Internacional de Blues. A més a més, també s’afegeix una nova partida destinada a Innovació, Agenda Urbana i Agenda 2030 (20 mil euros).

 

Inversions previstes

Paral·lelament, es preveuen inversions per 2,5 milions d’euros, entre les que destaquen els projectes de reurbanització de l'avinguda Catalunya i Primavera, la zona del Turó i Montflorit i la reordenació del carrer Frederic Puig i Cardoner per poder fer les rampes del pont de la Farigola (375.000 €); les obres de millora de clavegueram (1.378.150 €); i les millores dels equipaments municipals (472.469 €) com ara la construcció de la pista exterior, coberta, grada i vestidors del PEM Guiera, les intervencions als Centres Cívics i la construcció del nou Auditori-Aula Polivalent.

També hi ha previstes, d’una banda, les inversions finançades per la Diputació de Barcelona com són la urbanització d'espais exteriors del CEM Can Xarau (1.000.000 €), la millora en l'enllumenat públic i parcs infantils (500.000 € cadascun); i, d’altra banda, les finançades amb romanents de tresoreria ja existents a les arques municipals, on destaquen els 4,2 milions d’euros per al complex esportiu ZEM Riu Sec, el milió d’euros per a les actuacions d’asfaltat i voreres, els 726 mil euros per al clavegueram de Santa Marcel·lina, o els 650 mil per a millores al MAC. 

 

Estira-i-arronsa entre govern i oposició

Tot i que el govern del Partit Socialista de Catalunya (PSC) va mostrar-se en un "procés de negociació i escolta activa amb la resta de grups municipals per atendre les alternatives que es puguin plantejar", alguns dels partits de l'oposició, com Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ja  han criticat que l'executiu estigui actuant de forma unilateral. 

Segons els republicans, aquest pressupost "no resol problemàtiques que s'arrosseguen des de fa molts anys" i mencionen alguns serveis com el contracte de neteja viària i recollida de residus, el qual consideren que és "insuficient i ineficient", el servei de bus urbà, la millora dels serveis socials o la reforma del mercat de Serraperera, entre d'altres. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.