Primer pas per construir un centre cívic a Canaletes

El Ple Municipal s'ha celebrat aquest dijous 24 de febrer

L'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha fet el primer pas per fer realitat un centre cívic al barri de Canaletes. Aquest 24 de febrer, el Ple Municipal ha aprovat provisionalment que es pugui instal·lar aquest tipus d'equipament en una parcel·la al carrer de Collserola.

En la mateixa sessió del Ple, s'han aprovat modificacions de pressupost per destinar noves partides en l'àmbit cultura i educatiu, així com sancionar la propietària de dos gossos considerats potencialment perillosos per no complir la normativa. A més a més, també s'han aprovat per unanimitat dues declaracions institucionals: una pel Dia Internacional de les Dones, i la segona per fer una crida a la pau a Ucraïna.

Centre cívic a Canaletes

El Ple Municipal ha donat el primer vistiplau, per unanimitat, al projecte del govern local per construir un centre cívic al barri de Canaletes. L'equipament s'ubicaria a la parcel·la del carrer de Collserola, cantonada amb el carrer de la Pedrera. El PSC ha portat la qüestió al Ple perquè abans d'iniciar els tràmits per pressupostar el projecte cal canviar els usos de l'espai que recull el planejament de la zona. La parcel·la hauria d'haver acollit una escola bressol, però finalment no s'ha construït i ara s'obrirà el procés perquè allà obri portes un centre cívic de barri com a espai d'ús cultural i docent.

En centre cívic s'ubicarà a la cantonada entre els carrers Collserola i Pedrosa. FOTO: Google Maps

En centre cívic s'ubicarà a la cantonada entre els carrers Collserola i Pedrosa. FOTO: Google Maps

 

Canvi de partides per a cultura i educació

Tots els grups municipals van votar a favor de dues modificacions de pressupost referents als àmbits cultural i educatiu. Per una banda, s'ha aprovat un canvi en el pressupost per destinar 16.200 euros als convenis amb diverses Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) i a la Fundació Autònoma Solidària (FAS). Aquests tallers sorgeixen del pla de millora d’oportunitats educatives (PMOE), el qual forma part del conveni de col·laboració entre l’administració de la Generalitat de Catalunya mitjançant el Departament d’Educació i l’Ajuntament de Cerdanyola.

En la segona modificació de pressupost es reparteixen 40.100 euros inicialment destinats a activitats que no s'han fet i d'altres transferències, entre catorze entitats culturals que requereixen un augment del pressupost per diferents raons. Entre aquestes entitats i activitats hi ha, per exemple, el retorn de la fira de radioaficionats, la Mostra Internacional de Dansa o l'ingrés de La Martineta com a entitat amb conveni. Des de l'Ajuntament apunten que també s'hi inclou més pressupost per a les Festes de Sant Martí per tal de mantenir el format de 2021. 

Sanció sobre la tinença d'animals perillosos

El Ple també ha aprovat -amb el vot a favor de tots els partits excepte En Comú Podem (ECP), que s'hi ha abstingut- iniciar un expedient sancionador a una veïna per incomplir part de la normativa de tinença de gossos considerats potencialment perillosos. Entre els incompliments hi ha el fet de no tenir llicència, no registrar-los i no complir amb les mesures de seguretat establertes en aquests casos. El punt també planteja el comís dels dos gossos en qüestió com a mesura provisional. L'expedient fa referència al cas d'un gos que va resultar mort després de l'atac de dos gossos a Bellaterra

Més info: Dos gossos de raça perillosa maten a un altre gos a Bellaterra

El regidor de Relacions amb Bellaterra, David González, ha indicat que el govern està insatisfet per la durada i l'exposició mediàtica del procés per sancionar la veïna. En aquest sentit, González ha assegurat que aquest serà el primer pas per resoldre aquest tipus d'expedients amb més celeritat i discreció. Des de l'oposició, el regidor d'Esquerra Republicana (ERC), Íñigo Enterria, ha assegurat que la gestió de l'expedient ha estat "un petit cúmul de despropòsits". Enterria ha demanat reflexionar sobre si aquest cas es podria haver evitat si la primera denúncia referent a aquests gossos s'hagués tramitat amb la mateixa urgència que aquest expedient (el punt es va incloure d'urgència a l'ordre del dia del ple).

Augment de salari als funcionaris

En un Ple amb poc debat als punts proposats pel govern, tots els grups municipals han votat a favor d'un punt de tràmit per fer efectiu l'increment salarial del 2% als empleats públics de l'Ajuntament de Cerdanyola, tal com va aprovar el Govern espanyol a nivell estatal. Per una altra banda, el Ple també ha donat suport en bloc a l'aprovació inicial de la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per l’expedició de documents administratius referents a informes de la Policia Local en l'àmbit dels accidents de trànsit. La modificació no canvia el preu, sinó que afegeix especificacions en la descripció de la taxa. 

Mocions aprovades sobre habitatge, violència sexual i entitats bancàries

En l'apartat de les mocions, el Ple ha rebutjat dues mocions referents als Jocs Olímpics d'Hivern i al Túnel d'Horta. 

ECP i ERC han vist aprovada -amb l'únic vot en contra del Partit Popular- la moció per demanar al Govern de l'Estat i al Govern de la Generalitat la modificació de l'objecte social de la SAREB (Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancària), també coneguda com a 'banc dolent' per a convertir a aquesta societat en una eina pública per a garantir el dret a l'habitatge amb durada indefinida. La moció assenyala que la SAREB va ser creada amb un 95,31% de recursos públics, tot i que més del 54% de la propietat accionarial de la Societat està en mans de socis privats. Alhora recorden que la SAREB va ser creada el 2012 "amb l'objectiu de comprar part dels actius tòxics i problemàtics que tenia la banca per a “netejar” els seus balanços i eliminar el llast que en ells tenien els actius “improductius”". 

En segon lloc, s'ha aprovat la proposta d'ECP i ERC per condemnar les violències sexuals vers la infància i per instar a l'Església catòlica a reconèixer la seva responsabilitat directa en els escàndols de pederàstia, depurant responsabilitats i reparant el dolor a les víctimes. A més a més, demanen als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Parlament de Catalunya, la creació de comissions que investiguin les agressions sexuals a la infància i l'adolescència comeses per membres de l'Església catòlica a Espanya i Catalunya. El punt s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els partits excepte per l'abstenció del PP. 

També s'ha aprovat una moció conjunta d'ERC, Ciutadans (Cs), Guanyem Cerdanyola, Junts per Cerdanyola (JxC) i PP per afavorir que les entitats bancàries ofereixin una atenció especial a la gent gran, tenint en compte el tancament d'oficines a diferents barris, i de la bretxa digital. Específicament, demanen "instar a què l'Ajuntament, de forma immediata, estableixi un marc de treball amb bancs i caixes per tal que atenguin de forma personal, adaptada i directa a la ciutadania, especialment a la gent gran de la ciutat". La moció s'ha aprovat amb el vot a favor dels partits proposants i amb l'abstenció de PSC i ECP. 

En últim lloc, s'ha aprovat la moció d'ERC i Guanyem contra la bretxa salarial. En concret, es referma el compromís del municipi en la lluita contra les desigualtats de gènere i realitzar campanyes i accions per sensibilitzar la població respecte a la bretxa salarial i les conseqüències que se’n deriven. Tots els partits han votat a favor excepte el PP, que s'hi ha abstingut. 

Dues mocions rebutjades

En canvi, s'ha rebutjat la moció de Guanyem Cerdanyola i En Comú Podem (ECP) en contra dels Jocs Olímpics d'Hivern a Catalunya. En concret, demanen instar al Govern de la Generalitat a retirar immediatament la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern de 2030". Partit Socialista (PSC), Ciutadans (Cs), Junts per Cerdanyola (JxC) i Partit Popular (PP) han votat en contra, ERC s'hi ha abstingut i Guanyem i ECP han votat a favor.

Tampoc ha passat el Ple la moció d'ERC per demanar que el Ple Municipal declari que l’Ajuntament de Cerdanyola està en contra del projecte del Túnel d’Horta viari, i que el govern municipal defensi "davant totes les administracions públiques les infraestructures i serveis de transport públic i mobilitat sostenible alternatives al Túnel d’Horta ferroviari". PSC, JxC i PP han votat en contra, mentre Cs i ECP s'hi han abstingut i ERC i Guanyem han votat a favor. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.