Veïnat i PSC reclamen la reobertura definitiva del CAP Fontetes com a "deute sanitari"

El PSC planteja quatre exigències al govern català sobre la reobertura l'ambulatori de Fontetes, ara adaptat com a punt de vacunació

El Partit Socialista de Catalunya i l'Associació de Veïns del barri de Fontetes tornen a posar l'assumpte de l'ambulatori de Fontetes sobre la taula amb una nova acció per motivar la seva reactivació com a Centre d'Atenció Primària. Els socialistes han enviat un escrit al Departament de Salut presentant quatre reclamacions encarades a exigir respostes. El portaveu del PSC i diputat al parlament, David González, i el president de l'associació, Antoni López, van explicar els detalls en roda de premsa el passat dijous 20 de gener. 

"Un deute sanitari"

David González va iniciar el torn de paraula per refrescar el procés de negociació entre el Departament de Salut, l'associació i el govern municipal des que es va tancar el CAP Fontetes el març de 2020. Va explicar que la situació de pandèmia va requerir bolcar-hi els esforços, i van ser molts els CAP que van destinar personal als hospitals per fer reforç: "La tendència ha estat que els CAP tornessin a la seva activitat habitual, però no ha estat el cas del de Fontetes", va assenyalar González, afegint que la reobertura de l'ambulatori és "un deute sanitari" del govern català. 

En resposta, el PSC va presentar una moció aprovada per unanimitat a l'Ajuntament de Cerdanyola, que més tard va acceptar el Parlament, exigint redefinir la carta de serveis del centre i la reobertura definitiva abans d'acabar el 2021-aquest punt, demanat en una esmena d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Tot i habilitar-se com a centre de vacunació infantil a mitjans de desembre, David González creu que el compromís de reobrir l'ambulatori "no s'ha complert" perquè no està funcionant com a Centre d'Atenció Primària

Més info: El Parlament aprova la reobertura del CAP de Fontetes

4 exigències per la reobertura

Amb tot, ara els socialistes tornen a insistir presentant un escrit al Departament de Salut de la Generalitat demanant resposta a quatre preguntes. En primer lloc, exigeixen la redefinició de la carta de serveis que va elaborar el mateix govern català. També demanen que es recuperi el mateix tipus d'assistència sanitària que hi havia abans que s'iniciés la pandèmia. Reclamen, per últim, rebre els resultats dels estudis que la Generalitat va prometre fer sobre les reformes del CAP en termes d'accessibilitat, i els estudis respecte de valorar el creixement potencial del barri en els propers anys.

"Volen tancar Fontetes"

El president de l'associació de veïns de Fontetes, Antoni López,  va voler mostrar la seva decepció per com s'han succeït els esdeveniments, dirigint-se al govern català amb contundència: "Sabíem des del principi que la resolució que es va aprovar al Parlament era molt maca, però una cosa és parlamentar i una altra executar".

López creu fermament que "aquest govern no està per executar", i va recriminar especialment la seva falta de correspondència: "Entenem que estem en una situació de pandèmia i que hem de ser prudents. Però no entenem que no s'informi, no es dialogui, no s'expliqui res". A més a més, el president va acusar el govern de Catalunya d'aprofitar la situació per tancar definitivament l'ambulatori: "Que no amaguin que la seva intenció des de fa temps és tancar Fontetes".

Per refermar-se en la seva acusació, López es basa en la confirmació que ha rebut des de l’Institut Català de la Salut que no hi ha cap previsió d’actuació al CAP. L'Associació de Veïns de Fontetes ha enviat una sèrie de demandes a CatSalut i restarà a l'espera de respostes. 

Petició d'un calendari que es compleixi

Antoni López va reiterar que a l'associació de veïns se li està esgotant la paciència, i va fer un ultimàtum: "O tenim respostes, o haurem de sortir al carrer a parlar dels partits que no estan governant a Catalunya, que estan fent una altra cosa". El seu proper pas serà demanar a la presidenta del parlament, Laura Borràs, que intervingui perquè es compleixi l'acord de reobertura. Tant l'associació com el PSC van aclarir que més que exigir l'obertura immediata, demanen el compromís de fixar un calendari que es compleixi.  

L'Hospital Ernest Lluch

Durant la roda de premsa del passat 20 de gener també es va fer menció de la construcció d'un hospital que atendria a les poblacions de Barberà del Vallès, Montcada i Reixac, Cerdanyola y Ripollet: l'Hospital Ernest Lluch, que es va projectar el 2010 i encara no s'ha fet efectiu. Al respecte, Antoni López i el diputat David González van retreure que no s'inclogués una partida mínima per impulsar aquest projecte en els pressupostos de la Generalitat de l'any 2022.

López va reiterar la seva crítica al govern català de Pere Aragonès de no tenir cap intenció de reobrir l'ambulatori de Fontetes ni d'invertir en aquest hospital públic, volent incentivar les assegurances privades: "Aquesta gent està per la sanitat privada. Es carregaran els CAP, els consultoris i els ambulatoris i no faran hospitals públics". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.