La 4a Nit Solidària premia els projectes d'ADIA, Càritas i ACFA

La Nit Solidària ha tornat a premiar entitats i persones de Cerdanyola per la seva tasca altruista

La 4a Nit Solidària de Cerdanyola del Vallès, organitzada pel Club Rotary local, ha premiat tres entitats socials que rebran una dotació econòmica per desenvolupar projectes: ADIA, Càritas Sant MartíACFA. A més a més, la vetllada d'aquest 24 de març, ha reconegut la feina altruista de tres persones de la ciutat i s'han recaptat diners a través de donacions i sortejos de productes.

Cooperació

Els premis i reconeixements de la Nit Solidària s'han dividit en tres grans blocs: cooperació, àmbit sanitari i àmbit social. En el primer apartat, el Rotary ha premiat l'Associació pel Desenvolupament de la Infància a l'Àfrica (ADIA) amb una dotació econòmica que correspondrà a una tercera part de la recaptació obtinguda amb l'organització de la vetllada. El projecte que es desenvoluparà vol oferir suport vital als afectats per la guerra a la regió Tigray a Etiòpia.

En el mateix àmbit, s'ha reconegut la tasca en cooperació a Cèsar Martínez, coordinador de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada. Martínez s'ha mostrat emocionat i ha agraït el seu pare per injectar-li l'interès per la solidaritat i la feina a la Creu Roja. "Segur que moltes altres persones s'ho mereixen molt més. Jo he intentat treballar perquè la gent tingui una vida més digna i millor", ha dit.

4a Nit Solidària. FOTO: Mónica GM

4a Nit Solidària. FOTO: Mónica GML'any 2022, en la 3a Nit Solidària, la Fundació Vicente Ferrer va rebre el premi econòmic per dur a terme un projecte a l'Índia, on treballen des de 1969. Durant aquesta edició han explicat que els diners rebuts a la Nit Solidària de 2022 els han destinat al projecte de bicicletes per a estudiants de secundària. Al desembre van entregar 132 bicicletes perquè els infants i joves tingui un mitjà de transport per continuar els seus estudis més enllà de la primària.

El moment més emotiu ha estat el record a Mercè Latorre, impulsora de l'acció de la Fundació Vicente Ferrer des de Cerdanyola, juntament amb la seva germana Maria Rosa. Latorre va morir el gener de 2023 i els assistents a la Nit Solidària l'han recordat amb un aplaudiment. "La seva feina ens ha marcat a tots", ha afirmat Octavi Moreno, membre del Rotary i conductor de l'acte.

Salut

En l'apartat sociosanitari, la vetllada ha premiat el projecte de l'Associació Familiars cuidadors de malalts d'Alzheimer (ACFA). Rebran una dotació econòmica per impulsar una teràpia amb gossos per a malalts d'alzheimer. El reconeixement personal ha estat per al cerdanyolenc Jaume Maranges ha estat premiat per la seva vinculació amb entitats solidàries. De fet, va ser un dels fundadors de la secció local.

Jaume Maranges, premiat a la 4a Nit Solidària. FOTO: Mónica GM

Jaume Maranges, premiat a la 4a Nit Solidària. FOTO: Mónica GML'any 2022, l'entitat guardonada en l'àmbit sanitari va ser La Casa de Sofia. Jordi Cruz, impulsor de l'entitat i director de l'Associació Espanyola de les Mucopolisacaridosis i Síndromes Relacionats-MPS Espanya, ha explicat que els diners rebuts es van destinar a l'apartat Hospital Amic del projecte d'espai d'atenció a infants malalts terminals o en fase avançada. Apliquen tractaments de musicoteràpia o acompanyament amb animals. L'entitat fundada a Cerdanyola promou la creació de centres d'atenció a malalties minoritàries i cronicitat complexa per a infants. El primer s'ha instal·lat a l'Hospital Sant Joan de Déu i tenen l'objectiu de crear-ne més a diferents ciutats de l'Estat.

Social

Pel que fa a l'àmbit social, la Càritas Sant Martí ha estat l'entitat escollida per rebre una donació per destinar-la al magatzem de material i per incorporar un carretó per transportar palès. Càritas reparteix aliments gratuïtament entre persones vulnerables de la ciutat. En aquest àmbit, el reconeixement ha estat per a Encarna Cárdenas, una de les fundadores del Rotary a Cerdanyola. Cárdenas ha explicat que sempre ha volgut estar compromesa amb "el poble i la gent més feble", i ha recordat que ella i l'artista Elisa Arimany eren les úniques dones en la fundació del Rotary local.

Susana Cárdenas, premiada a la 4a Nit Solidària. FOTO: Mónica GM

Susana Cárdenas, premiada a la 4a Nit Solidària. FOTO: Mónica GMCom a guardonat l'any 2022, el director de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, Santi Morera, ha detallat els projectes que l'entitat ha impulsat arran de la donació de la Nit Solidària. Els fons els han destinats a dos serveis de cobertura de necessitats bàsiques per a persones en situació de pobresa: el rober solidari i el programa d'aliments. Durant el 2022 es van entregar 590 lots de roba i es van fer 2.123 entregues d'aliments a 300 famílies.

La importància de la solidaritat

El president del Rotary local, Joaquín Gairín, s'ha dirigit als assistents per reivindicar la importància de les accions solidàries i de reconèixer aquest tipus de tasques. "L'èxit de la 4a Nit Solidària és un reconeixement per a les entitats que la fan possible", ha destacat. A més a més, ha assenyalat que el Rotary és una entitat filantròpica sense ànim de lucre que col·labora en iniciatives locals en els àmbits socials, sanitaris, de recuperació del patrimoni, l'economia i l'empresa i la solidaritat.

Per la seva banda, la segona tinent d'Alcaldia i regidora de Benestar Social, Pepi Rivera, ha assegurat que Cerdanyola és afortunada per la seva gent: "Comptem amb una ciutadania que s'uneix i treballa per fer una ciutat cada dia millor, amb entitats que ens demostren que només cal un petit esforç de molts per fer la vida una mica més fàcil a aquells que ho necessiten". Rivera ha destacat el compromís de l'Ajuntament amb les polítiques que ajudin les persones, però ha reconegut que no sempre poden aplicar-les amb l'agilitat que voldrien: "Per això vull destacar el paper de les entitats del tercer sector".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.