L'atur baixa a Cerdanyola i deixa el millor setembre des de 2005

S'han registrat 2.175 persones sense feina al setembre, 59 persones menys que el mes d'agost

Els nivells d'atur a Cerdanyola del Vallès han presentat una caiguda progressiva en aquesta última dècada. En comparació amb els 4.806 aturats del setembre de l'any 2013, enguany s'han registrat al setembre 2.175 persones sense feina, segons les dades de l'Observatori del Treball i Model Productiu. La xifra d'aturats ha baixat respecte el mes anterior en 59 persones. Així, la taxa d'atur registral d'aquest mes a la ciutat és del 8,35%.   

 

 

Després del repunt d'atur als mesos d'estiu, les xifres de persones sense feina han tornat a baixar. El mes que menys nombre d'aturats ha tingut aquest any ha sigut el maig amb un total de 2.135 persones aturades. 

 

El millor setembre des de 2005

Des de l'any 2005 que no es veien unes dades tant bones a nivell d'atur a Cerdanyola en aquestes dates; i és que aquest mes ha sigut el millor setembre en els últims 18 anys a la ciutat. 

 

 

L'atur a Catalunya

A tot el país l'atur també ha baixat després de dos mesos amb 3.340 desocupats menys a Catalunya al setembre, un 1% menys que a l'agost. En comparació amb el 2022, hi ha 18.800 aturats menys (-5,3%). El total de persones apuntades a les llistes dels serveis d'ocupació, 335.432, és el més baix en un mes de setembre des del 2007, quan n'hi havia 259.179.

El final de les vacances d'estiu i l'inici del curs escolar han deixat el mercat de treball amb un nivell d'afiliació rècord en aquest mes amb 3,7 milions de treballadors. Es tracta d'un increment de 9.300 persones en un mes, que contrasta amb el sotrac de l'agost (-60.300). 

 

Treball atribueix les dades a l'inici de curs

El Govern destaca que "per primer cop es trenca la tendència habitual alcista" de l'atur en un mes de setembre i ho atribueix principalment a les contractacions vinculades a l'inici del curs escolar i, en segon lloc, a la "desestancionalització" del sector turístic. En concret, el sector de l'educació ha notat un descens de 2.300 persones a Catalunya entre docents, monitors d'extraescolars, de menjador o transportistes.

 

Valoració positiva dels sindicats tot i l'atur juvenil

CCOO i UGT valoren positivament la marxa del mercat laboral al setembre però adverteixen que cal implementar reformes estructurals, a banda de la reforma laboral. Els sindicats celebren les "bones dades" del sector industrial i serveis i l'augment de contractació indefinida i ho atribueixen als fruits dels canvis normatius impulsats pel govern espanyol.

Ara bé, la nota negativa del mes l'ha donat, segons els sindicats, l'augment de l'atur juvenil en un 8,7%. "L'estacionalitat que hi ha fa difícil comptabilitzar els estudis amb els ingressos al llarg de l'any", ha lamentat Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO de Catalunya. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.