Passaport covid: tot el que cal saber arran de la seva ampliació

Caldrà presentar el certificat Covid en PDF o en format digital per poder accedir a bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran

El passaport covid a Catalunya és requisit per accedir a bars musicals, discoteques i banquets amb ball des de fa setmanes. Però a partir d'aquest divendres 3 de desembre entra en vigor una ampliació de l'ús del certificat, que serà necessari per entrar a bars i restaurants, gimnasos i instal·lacions esportives i residències de gent gran. Aquesta restricció té una durada inicial de 14 dies.

Més info: Com descarregar el passaport covid?

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar la nova mesura arran de l'increment dels contagis per Covid-19, que arriba a les portes del pont de desembre i les festes de Nadal 2021. El tribunal també ha autoritzat l’aplicació del passaport covid a cinemes, teatres o circs, sempre que hi hagi servei de restauració o ball a l’interior dels recintes. 

Més info: Pugen els contagis per Covid-19 i es registren les primeres hospitalitzacions

Què és el passaport covid?

El passaport covid és un certificat digital que acredita tenir la pauta completa de vacunació, haver superat la covid o disposar d’una prova PCR negativa. El certificat també es pot sol·licitar si es disposa d'un test d’antígens negatiu realitzat en una de les farmàcies autoritzades per Salut. 

Respecte a la primera opció, cal acreditar que es té un certificat de vacunació on hi haurà de constar que s'ha rebut la pauta completa o una dosi en cas d’haver passat la malaltia. Només s'accepten les vacunes de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. Per a demanar-ho presentant una PCR negativa, aquesta s'haurà d'haver fet no més de 72 hores abans. I pel que fa a les persones que han passat la malaltia, per demanar el certificat han d'haver passat com a mínim 11 dies des del positiu i han de presentar una PCR positiva.

Passaport Covid. FOTO: ACN

Passaport Covid. FOTO: ACN

Tota aquesta informació es recull en un codi QR que només poden consultar els organismes autoritzats i que no queda recollida en cap base de dades. El Departament de Salut s'encarrega d'emetre el certificat a aquells qui ho sol·licitin i compleixin els requisits.

Com s'obté?

El certificat covid de vacunació en format QR es pot descarregar a través de l'aplicació mòbil de La Meva Salut, tant en versió digital com en PDF, i ho poden fer tant les persones vacunades a Catalunya com a l’estranger (si es compleixen els requisits). Sanitat també emet el certificat de forma telemàtica, i en aquest cas cal sol·licitar-ho electrònicament al web del ministeri.

A l'hora d'accedir als recintes on es requereix el certificat, cal presentar el codi QR junt amb el DNI. Un cop passat el codi, l’aplicació emet un semàfor verd o vermell amb el nom i la data de naixement, que s’ha de comprovar amb el DNI. A més, l’usuari pot mostrar el QR en format paper o a través del telèfon mòbil.

En quins casos es requereix?

L'acreditació digital servia inicialment per viatjar per la Unió Europea, però ara es requereix a Catalunya per participar en l’oci nocturn, els casaments i les celebracions amb ball en espais tancats o per accedir a la restauració, gimnasos i residències de gent gran. També es demana en concerts i festivals de música que es facin en espais tancats i a peu dret, a més d'en activitats culturals i recreatives sempre que hi hagi servei de restauració o ball a l’interior dels recintes.

La recent ampliació de l'ús del certificat en restauració, gimnasos i residències avalada pel TSJC té una durada inicial de 14 dies

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.