La Cambra de Sabadell premia al Sincrotró ALBA, ubicat a Cerdanyola

Els premis també han reconegut a l’empresa Alstom Transporte i a Miquel Martí i Escursell de l'empresa Moventia

El Sincrotró ALBA, la infraestructura científica única a Espanya i situada a Cerdanyola del Vallès, ha estat guardonada en els Premis Cambra de Sabadell amb el Premi a la Trajectòria d'una Entitat. L’acte de lliurament de la 41a edició dels premis ha tingut lloc aquest dimecres 29 de novembre a la Fira Sabadell i ha estat presidit per l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el Director General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Jordi Torrades.

Els Premis Cambra 2023 també han reconegut el Mèrit Empresarial a l’empresa Alstom Transporte i la Trajectòria Personal i Empresarial de Miquel Martí i Escursell de Moventia.

En aquesta edició, la Cambra de Comerç de Sabadell ha dedicat els Premis Cambra a la Intel·ligència Artificial i per aquest motiu, abans del lliurament dels premis, ha tingut lloc una interessant conversa entre l’enginyer informàtic i professor de la UPF, Josep M. Ganyet, i l’expert en negoci i cultura digital, Genís Roca, moderats per la periodista Xantal Llavina. Roca ha assenyalat que “aquesta onada de software espavilat comportarà la millora de processos actuals i això pot tenir repercussions negatives però com ha passat amb molts altres canvis que han tingut lloc fins ara”.

Per la seva banda Josep Ma. Ganyet, ha afirmat que “la intel·ligència artificial no supera la de les persones en res” però si pot ajudar-nos a fer moltes coses fàcilment i ràpid, com ha volgut demostrar a través de la creació d’una cançó amb ChatGPT; i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha dit sentir-se “molt orgullosa del teixit empresarial de la ciutat i que aquests premis volen dir que les coses es fan bé”.

En canvi, el president de la Cambra, Ramon Alberich, ha centrat bona part del seu discurs en el dèficit d’infraestructures de la demarcació, els retards en l’inici de les obres de la Ronda Nord i ha reivindicat que “s’estudiï el Túnel d’Horta, ja que el projecte de desdoblament del túnel de Vallvidrera no cobreix bé les necessitats de tot el Vallès”. El Director General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Jordi Torrades, en el seu discurs de cloenda de l’acte, s’ha compromès a traslladar totes aquestes demandes a la consellera de Territori, Ester Capella.

Més info: L'Ajuntament de Cerdanyola s'afegeix al manifest en favor del túnel d'Horta

 

El Sincrotró ALBA, una infraestructura única

El Sincrotró ALBA és una gran infraestructura científica única a Espanya, situada a Cerdanyola del Vallès. Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons que produeix l’anomenada ‘llum de sincrotró’, una llum molt especial amb la que es pot veure i analitzar la matèria i les seves propietats. Cada any més de 2.500 investigadors fan experiments en una àmplia varietat d’àmbits científics.

Els instruments d’anàlisi del Sincrotró ALBA, alguns únics al món, contribueixen a trobar solucions a reptes de salut, energia i protecció del medi ambient o el desenvolupament de les tecnologies de la comunicació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.