Carlos Cordón a Rac 1: “Hi ha moltes altres formes de divertir-se”

L’alcalde de Cerdanyola Carlos Cordón ha parlat al programa ‘Via Lliure’ de Rac 1 sobre la macrofesta que va arreplegar 8.000 persones a la UAB

El ‘macrobotellón’ que va aplegar milers de joves a la Universitat Autònoma de Barcelona la matinada de dissabte ha originat conseqüències. La zona residencial de la Vila ha despertat plena de deixalles, van haver-hi desperfectes a la zona residencial universitària, i també hi ha constància de dues presumptes agressions, sexual i homòfoba. L’alcalde Carlos Cordón ha estat convidat per parlar al respecte al ‘Via Lliure’ amb Marc Bundó.

Els incidents dins del campus

Just abans de dirigir-se a Carlos Cordón, Marc Bundó ha parlat amb el rector de la UAB Javier Lafuente sobre els desperfectes que es van produir a la Vila universitària. El rector ha parlat de “quatre pisos on s’han trencat les portes” i d’un robatori del qual se’n té constància. Es confirma que han estat alguns estudiants què han denunciat els fets, però no se sap encara si han estat afectats també veïns de la zona. Es parla de persones creuant jardins d’una punta a l’altra per arribar abans a la festa. Al respecte, Carlos Cordón que “constància oficial de la policia” no en tenen encara, però que quan es tingui la informació en els propers dies es prendran “les decisions que calgui”.

L’alcalde sí que ha estat taxatiu referint-se a l’episodi de la grua: s’han vist imatges d’un jove conduint una grua en marxa en unes obres al costat de l’Escola de Postgrau. “Em vaig quedar esparverat del que s’arriba a fer en el moment en què estem. Vergonya absoluta és el que sento”, ha expressat l’alcalde.

Macrofesta UAB 3

Imatges extretes de xarxes socials de la grua en funcionament dissabte a la matinada

La macrofesta amb més de 8.000 persones va ser “imparable”

La festa va començar a la plaça Cívica del campus, però va acabar escampant el jovent arreu del campus i voltants. El rector de la UAB, Javier, aproxima la xifra d’assistents en uns 8.000, la majoria dels quals havien arribat en tren des de Barcelona. També molts hi van assistir en cotxe, fins al punt de col·lapsar totes les entrades amb cues de vehicles. Aquí va entrar en joc l’actuació policial en col·laboració entre Policia Local i Mossos d’Esquadra cap a les 0.30 h, tancant el perímetre impedint l’accés de vehicles a la zona universitària. Tot i això, els assistents més tardans van aparcar als voltants i van poder accedir-hi caminant.

Més info: Una convocatòria falsa provoca un 'macrobotellón' a la UAB

 

Pel que fa als incidents que van tenir lloc a dins del campus, l’alcalde Carlos Cordón lamenta no haver pogut fer-hi res: “Per molts efectius que tinguem, quan et venen milers de persones és impossible controlar-ho si no es té informació prèvia”. Afegeix que aquella nit “es van activar tots els dispositius disponibles” en el moment en què van començar a rebre informació.  

Més enllà de la feina de contenció, l’alcalde ha volgut incidir en la responsabilitat de la mateixa societat de fer entendre que aquests episodis “no estan bé”: “Hi ha moltes formes de divertir-se, no aquesta en què es fa mal a l’espai públic i a la gent”, conclou.

Els Mossos investiguen una agressió sexual i una d'homòfoba

Els Mossos d’Esquadra tenen constància de dues presumptes agressions -una masclista i una homòfoba- que van ocórrer durant la macrofesta, tot i que només han rebut denúncia de l’agressió masclista. La víctima és una jove major d’edat que es va presentar a l’Hospital parc Taulí de Sabadell la mateixa matinada dels fets, on es va activar el protocol d’atenció a la víctima per fer-li seguiment. Des de Mossos d’Esquadra confirmen que la investigació està oberta, però no es té cap novetat encara.  

La presumpta agressió homòfoba ha arribat a Mossos a través de xarxes socials, però encara no s’ha fet denúncia a comissaria. Segons ha explicat la víctima a la SER, quan el noi intentava defensar una noia d’una agressió masclista els presumptes agressors li van clavar un cop de puny a la cara  i el van empènyer daltabaix d’un barranc a crits de “maricón”. Els Mossos estan intentant posar-se en contacte amb la víctima: “Estem a l’espera per poder parlar i per saber què ha passat”.

Cordón ha lamentat i denunciat les dues agressions a la ràdio. Respecte als fets en conjunt que van succeir a la UAB durant la matinada de dissabte, ha volgut incidir en la importància de fer la màxima pedagogia per evitar situacions similars tenint consciència de la “situació molt complicada” que s’està vivint en què “hi ha moltíssima gent deixant-se la pell al món sanitari, al món de la seguretat o al món educatiu”. “No ens podem permetre en la nostra societat comportaments així que l’únic que generen és vergonya i totes les conseqüències”, ha afegit.