Cerdanyola celebra una Diada multitudinària, unida i reivindicativa

L'11 de setembre ha servit per reclamar més drets socials, enaltir l'independentisme i recordar les víctimes del terratrèmol al Marroc

Cerdanyola del Vallès tanca una nova Diada Nacional de Catalunya marcada per la reivindicació i la pluralitat d'opinions des del respecte i una certa germanor. La jornada de l'11 de setembre es va viure amb joia i rialles en un ambient de festivitat, amb un clar protagonisme de fons de la cultura popular cerdanyolenca. Tanmateix, també hi va haver temps per a fer un minut de silenci per les víctimes del terratrèmol de Marrakesh i per a exigir una sanitat pública de qualitat. 

Celebració de la Diada de Catalunya de 2023 a Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero

Celebració de la Diada de Catalunya de 2023 a Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero

Més info: FOTOS: Les imatges de la Diada de 2023 a Cerdanyola

Una Diada de molts parlaments

En la desfilada d’ofrenes florals d’entitats d’enguany van participar Castellers de Cerdanyola, la Comissió de Festes de Sant Martí, el Club d’Esports de Muntanya, el Cerdanyola Futbol Club, l’Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola, la Penya Blaugrana Jove de Cerdanyola, l’Agrupació Musical de Cerdanyola, la Casa de Andalucía, ASPADI, l’Escola Escaladei, Entesa Debat Constituent, el Consell Local de la República, Sumar i Comissions Obreres. Algunes d’elles van aprofitar l’ocasió per a fer reivindicacions. La Plataforma per la Llengua de Cerdanyola va ressaltar la llengua com una “eina que garanteix la igualtat d’oportunitats” i que “la llengua catalana ha de ser per a tothom”.

L'independentisme va ser un dels protagonistes de la jornada, passant per boca de vàries de les entitats que van deixar la seva ofrena. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va fer un repàs pels avenços fets en els últims anys, ressaltant que ara és “el moment que la ciutadania més necessita l’independentisme”, tot demanant “bones dosis de negociació però també de confrontació” als partits polítics.

Pel que fa als discursos dels grups municipals, com és habitual hi va haver una clara distinció entre partits independentistes i no independentistes. En Comú Podem va posar en valor les necessitats de la població treballadora i els serveis públics, tot assegurant que "el dret nacional avançarà només si ho fan els drets socials". El Partit Socialista de Catalunya va parlar dels reptes de futur com el canvi climàtic o la Guerra a Ucraïna en un discurs optimista pensant en una Catalunya que "en el futur haurà reduït les desigualtats i s'haurà cohesionat". 

Junts per Catalunya va assegurar que no pararan "de reivindicar en cada Onze de Setembre per a aconseguir la independència", afegint que només la unitat permetrà avançar en l'objectiu. Esquerra Republicana, en la mateixa línia, va sentenciar que "fins que no aconseguim l'objectiu, aquesta no deixarà de ser una jornada de reivindicació". Per la seva banda, Guanyem Cerdanyola va voler reivindicar "els drets del nostre poble i la necessitat de construir un futur de llibertat". 

Els grups municipals del Partit Socialista de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Guanyem, En Comú Podem i Junts per Cerdanyola van fer conjuntament l'ofrena floral institucional de l'Ajuntament de Cerdanyola. Un any més s'ha notat la falta del Partit Popular i de Ciutadans. Durant el parlament institucional, l'alcalde Carlos Cordón va pronunciar un discurs d'unitat dins de la pluralitat entre partits, per assolir l'objectiu de "treballar pel nostre país i per la vida de la seva gent".

Per una sanitat pública digna

La reivindicació amb més altaveu va ser la declaració conjunta de les Associacions de Veïns de Cerdanyola de Banús, Serraparera, Montflorit, Canaletes, Turonet, Bellaterra, Turó de Sant Pau i Fontetes en favor d’una sanitat local de major qualitat. Un grup de persones representants van sostenir una pancarta amb la proclamació "Una altra Diada sense una sanitat pública digna" al llarg de tot l'acte.

Celebració de la Diada de Catalunya de 2023 a Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero

Celebració de la Diada de Catalunya de 2023 a Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero

Més info: Les Associacions de Veïns de Cerdanyola manifesten el seu malestar envers l'atenció primària

A més, en el seu torn de fer l'ofrena floral, van pronunciar un discurs fent referència a les reclamacions del manifest que havien signat conjuntament: crear una comissió política per tractar la sanitat, posar en marxa un nou CAP a la Zona de Santa Teresa, la reobertura immediata de l'Ambulatori de Fontetes i la realització d'un estudi en cada Centre d'Atenció Primària per a detectar mancances. 

Jornada dedicada a la cultura

A tall d'entremesos entre les ofrenes florals, les entitats Castellers de Cerdanyola, l'Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès i l'Agrupació Cultural Sardanista van animar el públic amb les seves exhibicions. Els Martinets van inaugurar l'acte amb el seu pilar d'honor. Entre ofrena i ofrena la Coral i la Banda de l'AMCV van interpretar 'El Cant de la Senyera' i 'Els Segadors'. Per tancar, l'Agrupació Sardanista va fer una rotllana per ballar el ball tradicional català, a la qual es van unir membres del consistori com el Carlos Cordón, l'Eulàlia Mimó, la Pilar Adell o la Cristina Padilla. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.