Cerdanyola commemora les víctimes del nazisme i l’exili dels republicans

L’homenatge recorda les víctimes de l’Holocaust i la deportació republicana per segon any consecutiu i serà el dissabte 4 de febrer a les 12 h a la Plaça de la Pau

Cerdanyola del Vallès rendirà homenatge a les víctimes del nazisme i als republicans exiliats. L’acte del 4 de febrer es durà a terme a la plaça de la Pau, on es troba el monument dedicat als cerdanyolencs deportats als camps nazis. Comptarà amb la presència del president de l’Amical Mauthausen, Joan Calvo, de l’alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, i representants d'altres institucions i entitats de la ciutat. L’acte estarà obert per tothom. 

La realització d’aquesta activitat forma part dels compromisos que en nom de la ciutat l’Ajuntament de Cerdanyola va adquirir en signar el conveni de col·laboració amb l’Amical Mauthausen fa un any. Un d’aquests compromisos va ser la integració en la Xarxa Mai més.

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i de persones i entitats de la ciutat, organitzen un acte simbòlic que aplega dues dates commemoratives de gran significat històric: el 27 de gener i el 5 de febrer.

El 27 de gener de 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau. La Unesco va declarar aquesta data tan significativa com a Dia internacional de commemoració de les víctimes de l’Holocaust i prevenció dels crims contra la humanitat. Una data que vol recordar tots els col·lectius i els pobles que van ser perseguits pel nazisme. 

D’altra banda, el 5 de febrer de 1939 és la data en què es recorda l’exili i la deportació republicana. Durant els freds mesos d’hivern del 1939 la por a les represàlies dels colpistes va fer que moltes persones iniciessin el llarg camí de l’exili. Per a moltes, va acabar en els camps nazis. El 2 de febrer es va baixar la darrera bandera republicana a la població La Vajol. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.