Cerdanyola es tornarà a bolcar amb la Marató

Activitats de teatre, esports, musicals i xerrades seran algunes de les activitats que es faran durant aquesta setmana en motiu de la Marató

Aquest cap de setmana Cerdanyola es tornarà a bolcar amb la Marató de TV3 amb activitats de teatre, esports, musicals, xerrades i una xocolatada. Bellaterra també comptarà amb activitats dedicades a la Marató, com la ja tradicional cursa de la UAB. 

 

La salut sexual i reproductiva debuta a la Marató

Enguany, la Marató tractarà la salut sexual i reproductiva. Serà la primera vegada que es dedica a aquesta temàtica, que, segons els professionals de la salut, engloba el conjunt de patologies que afecten més la població, en tots els aspectes de la vida i al llarg de tota la vida. Són malalties que tenen una prevalença (proporció de persones afectades en una població i moment concrets) de 3 milions de persones a Catalunya, i una incidència (nombre de casos nous que apareixen en una població i moment determinats) que s'estima en 210.905 nous casos cada any.

Aquestes són xifres significativament elevades que, a més, representen un cost sanitari considerable per al sistema de la salut, situat en el 12,2%. En l'àmbit de la recerca, els equips d'investigació en salut sexual i reproductiva signen el 9% de les publicacions científiques catalanes, que els posicionen en la mitjana mundial.  

Els professionals experts en SSIR destaquen que les malalties relacionades amb la sexualitat i la reproducció són molt poc conegudes, especialment entre el jovent. En aquesta edició es veuran reflectides les patologies i complicacions relacionades amb l'aparell reproductor, la medicina reproductiva, i les vinculades a l'embaràs i el part, entre d'altres.

La Marató d'enguany vol posar especial atenció en la necessitat de contemplar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la medicina i de la recerca. En concret, la capacitat de la recerca sobre sexualitat i reproducció incidirà en àmbits tan necessaris com la prevenció, el diagnòstic i el tractament d'aquestes malalties en la ciutadania, posant especial atenció en les dones, el col·lectiu més afectat.

 

Les activitats a Cerdanyola

L'Escola FEDAC Cerdanyola serà l'encarregada d'obrir la llauna de les activitats dedicades a la Marató. Des de l'escola s'ha organitzat un espectacle de teatre, una xocolatada, un pessebre vivent, tallers nadalencs, un concert i la visita de Sa Majestat el Rei Melcior durant tota la tarda del divendres 15 de desembre.

Durant tot el matí de dissabte 16 de desembre, es podrà escalar al rocòdrom i practicar bike trial a les instal·lacions del CEM Cerdanyola (C/ Remei, 15). En acabar la jornada es farà un dinar popular que inclou fideuà, beguda i postres per 10€.

El diumenge 17, dia central de la Marató, tindrà lloc la dotzena edició de la Cursa i caminada solidària de la UAB, organitzada per la mateixa Universitat Autònoma de Barcelona i l'Ajuntament de Cerdanyola, amb la col·laboració i el patrocini d’Applus+ Laboratories, la Universitat de Barcelona (UB) i l'EMD Bellaterra. Les inscripcions estaran obertes fins al divendres 15 de desembre a les 14 h.

Més info: La Cursa de la UAB en suport de La Marató de TV3 ja té data

El mateix diumenge, es durà a terme el torneig de pàdel solidari d'El Club Bellaterra. El torneig comptarà amb categoria masculina i femenina i amb una fase de lliga i quadres eliminatoris, segons el nivell dels participants. En aquest cas, les inscripcions s'han de fer a padel@club-bellaterra.com

Més enllà del diumenge 17 de desembre, les activitats que es realitzaran després d'aquesta data seran la Cantada d'Havaneres per la Marató, a càrrec de l'Associació Musical Bellaterra, i l'obra de teatre 'Que sí vida!', la qual introdueix i apropa la problemàtica de les ITS i el VIH/sida, incidint particularment en la negociació i en les relacions afectivo-sexuals. Crearà interrogants en el públic, convidant-lo a reflexionar d'una forma divertida sobre el tema. Aquesta obra, que en un principi estava programada pel dimecres 13 de desembre, finalment es realitzarà el divendres 26 de gener pel públic general. Les sessions pels instituts es faran el dijous 14 de desembre. 

 

Totes les activitats

FEDAC Cerdanyola: El Nadal amb la Marató

Data:15/12/2023

Hora: 17:00

Lloc: Escola FEDAC Cerdanyola

 

CEM Cerdanyola del Vallès: Dinar solidari, rocòdrom i open bike 

Data:16/12/2023

Hora: 10:00

Lloc: Seu CEM Cerdanyola

 

Cursa de la UAB

Data: 17/12/2023

Hora: 10:30

Lloc: Vila Universitària de la UAB

 

Torneig de pàdel Bellaterra

Data: 17/12/2023

Hora: 10:00

Lloc: Club Bellaterra

 

Associació Musical Bellaterra: Cantada d'havaneres

Data: 19/12/2023

Hora: 17:30

Lloc: Plaça Abad Oliba

 

Obra de teatre: 'Que sí, vida!'

Data: 26/01/2024

Hora: 20:00

Lloc: Teatre Ateneu .

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.