Cerdanyola surt al carrer per la pau a Ucraïna entre l'emoció dels veïns ucraïnesos

Centenars de persones s'han concentrat en solidaritat amb els afectats per la guerra a Ucraïna

Centenars de persones s'han concentrat davant de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès per demanar la pau a Ucraïna i el cessament de la invasió russa. El dimarts 1 de març, ucraïnesos que viuen a la ciutat s'han dirigit als concentrats, que han respost amb cartells i crits de "No a la guerra".

Més info: FOTOS: Concentració a Cerdanyola en rebuig a la guerra a Ucraïna  
Anastasiya Shpakovska i Yurii Stusiak, dos ucraïnesos veïns de Cerdanyola, han sigut les veus de la concentració convocada pel consistori i entitats locals a la plaça Francesc Layret. Tots dos han llegit el manifest del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d'Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya que demana una desescalada del conflicte, la desmilitarització de la zona i l'aposta pel diàleg enfocat a la construcció de pau.

Concentració en rebuig de la invasió de Rússia a Ucraïna. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Concentració en rebuig de la invasió de Rússia a Ucraïna. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)"A dia d'avui, la seguretat i el lliure exercici de drets de la població civil està en perill, una situació que s'agreujarà molt més amb l'existència d'un conflicte bèl·lic obert, un fet que generarà de ben segur migracions forçades que caldrà atendre, violència contra la població civil i una crisi humanitària al cor d'Europa", diu el manifest. Per tot això, l'escrit apel·la "a la comunitat internacional, en especial a la Unió Europea, a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió".

Més info: L'Ajuntament de Cerdanyola demana la pau a Ucraïna

Emoció en els testimonis de veïns ucraïnesos

Durant la concentració, veïnes de la ciutat s'han apropat al micròfon per dirigir-se a la plaça i explicar la seva relació amb la guerra. Anastasiya Shpakovska ha explicat que és d'Odessa, la tercera ciutat més gran d'Ucraïna situada al sud del país, tocant al Mar Negre des d'on surt el principal port comercial d'Ucraïna. Una altra veïna d'origen ucraïnès ha declarat que també té família al seu país i ha fet palès amb llàgrimes el patiment que aquí i allà provoca la guerra.

Veïns i veïnes de Cerdanyola amb origen ucraïnès han explicat les seves experiències. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)

Veïns i veïnes de Cerdanyola amb origen ucraïnès han explicat les seves experiències. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament de Cerdanyola)Un altre testimoni ha estat d'una cerdanyolenca que detallava emocionada com un noi de 24 anys, que fins als 14 passava els estius amb la seva família fent l'acollida temporal, no pot sortir del país a causa de la prohibició de què els homes d'entre 16 i 60 anys abandonin Ucraïna per poder lluitar a la guerra.

Ajuda humanitària des de Cerdanyola

Des del Servei de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament s'ha convocat amb entitats implicades per valorar les vies de suport a la població d'Ucraïna tenint en compte les recomanacions del Fons Català de Cooperació al Desevnvolupament i de les entitats que ja treballen sobre la zona de conflicte. 

Aquests dies s'han engegat iniciatives des d'entitats i particulars de Cerdanyola per tal de recollir productes i material essencial per a les persones d'Ucraïna. Cerdanyola Comerç i Serveis ha organitzat una xarxa de punts de recollida per després enviar els productes a través del consulat ucraïnès. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.