Comencen dos dies de vaga a la sanitat i l'ensenyament

La insatisfacció generalitzada del sector educatiu i sanitari els han portat a convocar diferents vagues que han coincidit aquesta setmana

Els sectors sanitari i educatiu han començat dos dies de vaga aquest dimecres, 25 de gener. El col·lectiu de professors i personal sanitari reivindica millores laborals i més inversió de la Generalitat, després d'anys de retalldes i dificultats pels treballadors.

Vaga de mestres

El personal docent de les escoles i instituts de Catalunya està cridat a la vaga els dies 25 i 26 de gener. El sindicat USTEC va convocar la vaga fa un mes i s'hi han afegit COS, CCOO, UGT, Intersindical-CSC, CGT i Professors de Secundària. Una mobilització que arriba després de diverses aturades durant el 2022. Tot i que al setembre es va arribar a un acord amb el Departament d'Ensenyament, la comunitat educativa torna al carrer per reivindicar més millores. 

Entre les demandes, destaca la petició d'invertir més diners en educació per tal de revertir les retallades. Destinar el 6% del PIB a educació, la derogació del decret de plantilles, l'augment del personal laboral, la recuperació del poder adquisitiu o l'escola inclusiva són algunes de les reivindicacions.

El Departament de Treball ha fixat uns serveis mínims d'un docent per cada tres aules d'nfantil a secundària per la vaga convocada aquest dimecres i dijous. Segons l'ordre dictada per la conselleria, hi ha d'haver també una persona de l'equip directiu per centre i el 50% de la plantilla en els centres d'educació especial, les llars d'infants i pel que fa al personal de monitoratge de menjador, servei de cuina, d'acollida, extraescolars i atenció a l'alumnat amb necessitats educatives específiques. Segons el document, han registrat diversos avisos de vaga els sindicats USTEC-STEsCOSCCOOUGTIntersindical-CSCCGT i Professors de Secundària.

Més info: Arrenquen dos dies de vaga del professorat a Infantil, Primària i Secundària

Vaga de personal sanitari

La vaga a l'ensenyament coincideix amb la vaga del sector sanitari, impulsada per Metges de Catalunya. Així, el sindicat vol posar remei a la “davallada sense fre” en què es troba el sistema català de salut. L’aturada, a la qual estan cridats a adherir-se els 25.000 facultatius que treballen al Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública, arriba després dels diferents crits d’alerta llançats per l’organització sobre la "degradació" de la sanitat pública que “no han tingut una resposta decidida i concreta” per part l’Administració. La vaga està convocada per als dies 25 i 26 de gener, i també tres dies més la pròxima setmana.

Els serveis mínims fixats per la Generalitat contemplen mantenir la normalitat a urgències i les unitats especials, un 25% de la plantilla dels centres d'assistència no hospitalària durant el primer dia i d'un 33% els dies següents, i mantenir el 50% del servei a la resta de serveis.

Més info: Els metges convoquen vaga el 25 i 26 de gener

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.