El mes de maig amb l'atur més baix dels últims 14 anys a Cerdanyola

L'atur torna a baixar a Cerdanyola després de cinc mesos d'estabilitat

L'atur ha tornat a baixar. Cerdanyola del Vallès havia viscut cinc mesos de cert immobilisme de la xifra de persones sense feina a la ciutat. El passat mes de maig, 104 cerdanyolencs van sortir de les llistes de l'atur i la xifra total és de 2.248 persones sense ocupació, segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social.

900 aturats menys que fa un any

El passat mes de desembre va començar una frenada en la baixada constant de l'atur que s'estava vivint a la ciutat. Aquest mes de maig s'ha recuperat la millora de les dades i actualment hi ha 901 aturats menys que un any enrere, quan la començava a remetre la crisi causada pels efectes de la pandèmia.

 

Les millors dades en 14 anys

Aquest mes de maig s'ha registrat la xifra d'aturats més baixa d'un mes de maig en els últims 14 anys. Això trasllada la xifra als anys pre-crisi econòmica, concretament al 2007, quan hi havia 2.201 persones sense feina a Cerdanyola. 

 

L'atur cau arreu de Catalunya 

Catalunya va tancar el maig amb 16.671 aturats menys que el mes anterior, una reducció del 4,57%, en un context de recuperació econòmica després del cop de la Covid-19 que deixa el nombre total d'aturats en 348.027. Es tracta del primer cop des del 2008 que les llistes del servei d'ocupació baixen del llindar dels 350.000, segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social.

Durant el maig s'han signat 257.021 contractes a Catalunya, dels quals 121.847 (47%) han estat indefinits. En comparació amb el 2021, fa just un any, Catalunya ha reduït l'atur en 133.790 persones, cosa que representa un descens del 27,7%. Alhora, l'economia catalana ha generat 164.177 llocs de treball més, amb un increment de l'afiliació del 4,78%.

L'atur ha baixat a totes les demarcacions catalanes, amb Lleida al capdavant de la reducció en percentatge (-10,41%) pel descens de desocupats en l'agricultura. A Tarragona es van registrar un 5,28% d'aturats menys i a Girona del 5,15%, en tots dos casos impulsats per la reducció de l'atur als serveis. A Barcelona, els llistats dels serveis d'ocupació van caure un 3,92%, per les sortides de desocupats de la indústria (755) i dels serveis (8.522).

Dels aturats a Catalunya el mes de maig, el 57% són dones. Així mateix, hi ha 19.222 desocupats menors de 25 anys (un 5,5% del total) són menors de 25 anys, 2.900 menys que el mes passat.

Els serveis, el sector on més baixa l'atur

Per sectors d'activitat, on més s'ha reduït l'atur és en els serveis (-12.882 persones), seguit de l'agricultura (-1.199 persones) i la indústria (-1.045 persones). També a la construcció la reducció supera el miler de desocupats (1.061).

Pel que fa al col·lectiu de treballadors estrangers, Catalunya ha tancat el mes de maig amb 68.428 aturats, 4.639 menys que a l'abril (-6,335%). En termes interanuals, representa un 38,49% menys.

Pimec demana "optimisme responsable"

La patronal Pimec celebra la caiguda de l'atur al maig i assegura que situar-se per sota dels tres milions de desocupats a l'Estat i dels 350.000 a Catalunya és una "fita històrica". Així ho ha diu el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, que recalca que cal mirar les xifres "amb optimisme responsable" i "sense excessives eufòries". "Hem d'aprofitar les dades positives per veure que tenim molts reptes al davant", ha apuntat. Sobre l'augment de la contractació indefinida, Ginesta assegura que "en part" es pot atribuir a la reforma laboral, si bé ha considerat que "encara és d'hora" per avaluar l'impacte que ha tingut la nova mesura aprovada pel govern espanyol.

Els efectes de la reforma laboral

Des dels sindicats han celebrat la reducció de l'atur al maig, que per primera vegada des del 2008 ha baixat dels 350.000 desocupats a Catalunya i dels tres milions al conjunt de l'Estat. "La reforma laboral és un element clau", ha indicat Comissions Obreres (CCOO). "Les dades consoliden els bons resultat de la reforma laboral", ha apuntat, per la seva banda, la Unió General de Treballadors (UGT).

Tot i això, han assegurat que caldrà estar pendents de si els contractes tenen caràcter indefinit "de veritat". La UGT també ha alertat que hi ha un "sobreaugment de la situació de vulnerabilitat" de les persones amb salaris i pensions més baixos, que derivat de la inflació estan perdent poder adquisitiu.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.