Una passera connectarà els dos marges del Riu Sec a Ripollet

La passera travessarà el riu des del parc del Masot fins al passatge de l'Ermita

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) comença les obres per construir una passera que travessarà el riu Sec des del parc del Masot fins al camí del marge dret o passatge de l'Ermita de Ripollet.

Aquesta connexió segueix tres estratègies metropolitanes, segons destaca l'AMB: impuls de la mobilitat sostenible d'una banda a l'altra del riu, recuperació mediambiental del curs fluvial i adequació de l'espai per a ús i oci dels vianants. "Aquestes estratègies s'emmarquen en la consolidació de la infraestructura verda metropolitana: el conjunt d'espais naturals i oberts interconnectats que aporten qualitat ambiental i salut a la població", assenyalen.

Les intervencions més importants que es portaran a terme són, en primer lloc, la construcció d'un gual de formigó de 20,35 metres de longitud i 4 metres d'amplada, transitable per a vianants i bicicletes. Per una altra banda, es col·locaran escales de ceràmica per arribar des del parc del Masot i salvar el desnivell entre el passatge de l'Ermita i el pas fluvial. En tercer lloc, es naturalitzarà l'espai fluvial amb la plantació de vegetació arbustiva i arbrat autòcton a la llera, i plantes enfiladisses que cobreixen els talussos. En aquest sentit, es pretén reforçar i diversificar la comunitat vegetal existent amb l'objectiu d'augmentar-hi la biodiversitat. 

A banda d'aquesta actuació, l'AMB finalitzarà a finals de febrer la passarel·la penjant sobre el riu Ripoll a Barberà del Vallès, que va engegar l'estiu del 2021.  

vista riu sec 4

Imatge virtual del projecte de passera que travessarà el riu Sec a Ripollet. FOTO: AMB

El cas del riu Sec

El riu Sec és un curs fluvial que neix als vessants meridionals de Sant Llorenç del Munt i avança cap als municipis de Matadepera, Terrassa, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Ripollet, on acaba desembocant al riu Ripoll. Té una extensió de 52 quilòmetres quadrats i representa el 4 % del total de la conca del Besòs. 

"La conjuntura principal d'aquest riu és la desvinculació entre el curs fluvial i els municipis, on es produeixen activitats i usos que queden molt segregats de la vida urbana", destaca l'AMB, afegint que el riu es troba fragmentat pel pas d'infraestructures com la C-58. Des de l'ens assenyalen que continuen treballant per capgirar aquesta circumstància i superar la fragmentació territorial, apropar els rius a la ciutadania i fer d'aquests espais un lloc de gaudi i oci, impulsant el respecte i la conservació de la natura.  

Ripollet se situa a la vall baixa del riu Ripoll, abans de la confluència amb el riu Besòs, dins la depressió Prelitoral. Limita amb els municipis de Barberà del Vallès al nord, amb Montcada i Reixac a l'est i sud-est, i amb Cerdanyola del Vallès al sud i sud-oest. La major part de la seva extensió se situa al marge esquerre del riu Ripoll (aigües avall), tot i que una part queda a l'altre marge, on es troba el parc del Masot, just a la desembocadura del riu Sec al riu Ripoll.  

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.