El preu de l'aigua a Cerdanyola és més alt que la mitjana de Catalunya

Quant paguen actualment els cerdanyolencs pel consum d'aigua?

Aquesta setmana el consell d'administració de l'Aigua Ter-Llobregat, del qual forma part el municipi de Cerdanyola del Vallès, va proposar un augment del 33,7% en el preu de la tarifa de l'aigua. Després de la notícia, sorgeixen alguns dubtes. Quant paguen actualment els cerdanyolencs pel consum d'aigua? Quan pagaran a partir d'ara?

Més info: El preu de la tarifa de l'aigua s'incrementarà a Cerdanyola

Segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), avui en dia, els veïns i veïnes de Cerdanyola del Vallès estan pagant un import de 2,49 € per metre cúbic, el que significa que paguen un total de 29,88 € per persona al mes. Això és un euro més que la mitjana de l'import mensual per persona a Catalunya, que és de 28,90 € (2,41 €/m3). 

Tot i això, les diferències s'escurcen si ho comparem amb el preu de mitjana dels municipis de més de 5.000 habitants i les capitals de comarca, que és de 2,46 €/m3. És més, els 29,88 € que paguen els cerdanyolencs per persona i mes, queda per sota de la mitjana de la província de Barcelona, que és 1,50 € més elevada (31,41 €/mes). 

Preu mitjà de l'ús domèstic d'aigua per província. FONT: Agència Catalana de l'Aigua

Preu mitjà de l'ús domèstic d'aigua per província. FONT: Agència Catalana de l'Aigua

 

La factura també depèn del clavegueram

Perquè canvia tant la factura de l'aigua d'un municipi a l'altre, encara que siguin limítrofs? És el cas de Cerdanyola i Barcelona. La factura de l'aigua mitjana per persona de la ciutat de Barcelona és de 33,25 € al mes, més de tres euros mes que a Cerdanyola.

Això passa perquè a municipis com Cerdanyola, no es compta l'import del clavegueram, en canvi a la ciutat de Barcelona sí. Llavors, el preu del subministrament a Barcelona (sense comptar el clavegueram i el cànon de l'aigua), és el mateix que el el preu del subministrament de l'aigua a Cerdanyola: 22,03 €/mes. 

El subministrament d'aigua a Cerdanyola, doncs, representa el 73,7 % de la factura de l'aigua, mentre que l'altre 26,3 % respon al cànon de l'aigua

Percentatge del cost del subministrament i del cànon d'aigua en la factura d'aigua a Cerdanyola. FONT: Agència Catalana de l'Aigua

Percentatge del cost del subministrament i del cànon d'aigua en la factura d'aigua a Cerdanyola.

FONT: Agència Catalana de l'Aigua

 

Augment substancial des de l'any passat

A Cerdanyola, l'evolució del preu de la tarifa de l'aigua ja va ser considerable l'últim any. Del 2022 al 2033 la factura de l'aigua mensual pels cerdanyolencs i cerdanyolenques a augmentat 86 centims. És a dir, dels 29,02 €/mes que pagaven l'any passat, s'ha passat als 29,88 €/mes d'enguany.

Evolució del preu de la factura de l'aigua (2022-23) a Cerdanyola. FONT: Agència Catalana de l'Aigua

Evolució del preu de la factura de l'aigua (2022-23) a Cerdanyola. FONT: Agència Catalana de l'Aigua

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.