Tot sobre el tomàquet Mandó, autòcton del Parc Natural de Collserola

El fruit és una varietat tradicional de Collserola que cultiven pagesos del parc des que es va recuperar el seu cultiu l'any 2011

L'estiu és l'època forta de producció del tomàquet, un fruit que es conrea a tocar de Cerdanyola. El tomàquet Mandó de Collserola és una varietat tradicional i autòctona del Parc Natural de Collserola conservada durant generacions a la masia de Can Mandó. Es caracteritza per ser un fruit gran -d'entre 400 g i 1kg cada tomàquet, saborós i de pell fina de coloració vermell-ataronjat.

La collita d'aquest tomàquet s'havia perdut, però l'any 2022 la Fundació Miquel Agustí va recuperar 80 plantes de la mateixa varietat, una xifra que s'ha ampliat a més de 2.000 en la collita de l'any 2021. Deu productors de Collserola van procurar la seva recuperació, entre ells el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, el projecte Alimentem Collserola i l’associació Collserola Pagesa

Conreu del tomàquet Mandó. FOTO: Parc Natural de Collserola

Conreu del tomàquet Mandó. FOTO: Parc Natural de Collserola


Els treballs que s'han fet en els últims anys han buscat fixar la varietat per veure com responia a diferents tipus de cultiu, amb l’objectiu d’optimitzar la seva producció. També, avaluar preferències dels consumidors mitjançant tasts particpatius. En un futur, el Parc té previst iniciar projectes similars que potenciin varietats locals d’enciams i de cols.

Marca de garantia

La varietat de tomàquet Mandó està amparada per la marca de garantia 'Producte de Collserola' que atorga el Consorci. A més, està inscrita al Catàleg de varietats locals d'interès agrari de Catalunya, i al Catàleg Comú de varietats de plantes agrícoles de la Unió Europea.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.