Una trentena d'activitats amb mirada feminista per commemorar el 8M

Elena Jaumandreu farà la lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones el dia 7 de març en l'acte central de la programació

Cerdanyola del Vallès reivindicarà un any més els drets de les dones amb 28 activitats programades en el marc del Dia Internacional de les Dones, el pròxim 8 de març. Una programació que recupera la presencialitat després de dos anys d'afectació per la pandèmia, i que han presentat l'Ajuntament i les entitats participants aquest divendres 18 de febrer en roda de premsa. 

La programació del 8M d'enguany inclou activitats que promouen la salut, activitats culturals, pensades per a la gent gran i activitats que s'han treballat conjuntament amb el programa d'immigració. La regidora Glòria Urbano ha explicat que l'objectiu principal és "teixir aliances" apostant un any més per la transversalitat en les activitats "des de la mirada de la dona". 

Cultura feminista

La cultura inunda el programa d'activitats del 8M, amb exposicions, espectacles de teatre, cinema, tallers artístics, entre d'altres. Hi destaca la campanya #SomHistòria, una iniciativa que es va iniciar fa dos anys i que es reprèn enguany amb dos actes que recullen la història de 12 dones pioneres, al Teatre Ateneu.

D'una banda, l'exposició teatralitzada "L'altra cara de la història" (26 de març), i per altra, la mostra fotogràfica "Som Història" (de l'1 al 15 de març). També es farà una exposició itinerant per diferents equipaments de la ciutat. "Totes les exposicions es faran amb l'objectiu que mostrar que la història de les dones és història", ha explicat la regidora. 

Pel que fa a la resta d'activitats programades, el Teatre Ateneu acollirà dues obres de teatre adult, "Elles#Cosasdechicas#" (15 de març) i "Pioneres Modernes" (18 de març). El teatre infantil també hi tindrà cabuda amb l'obra "M'agrades igual" (19 de març) que es representarà a pati de l'Espai Infantil. 

Acte central amb Elena Jaumandreu 

La muntadora cerdayolenca Elena Jaumandreu, recentment guardonada amb la Creu de Sant Jordi, serà l'encarregada de fer la lectura del manifest en l'acte central del 8M que tindrà lloc a la plaça Francesc Layret el 7 de març a les 18 h. 

Més info: La cerdanyolenca Elena Jaumandreu rep la Creu de Sant Jordi

"La figura de l'Elena és un mirall del que representa el 8 de març, un dia reivindicatiu i de reconeixement de la lluita que les dones han fet per arribar a ocupar avui dia els espais que els hi pertoca", explica la regidora Glòria Urbano

Cinema, monòlegs i art

La programació també inclou la projecció a càrrec de Xiscnèfils de la pel·lícula "Maixabel" (10 de març), de "La fuente de las mujeres" (22 de març) a càrrec de l'entitat Dones per la igualtat, i un cinefòrum que organitza el Museu d'Art de Cerdanyola per visionar i debatre la pel·lícula "Las chicas de la lencería" (10 de març). 

Entre d'altres activitats, el programa del 8M també inclou la presentació d'un llibre de la Mireia Rosich (29 de març), la visita al taller d'Elisa Arimany (20 de març), la representació del monòleg "Mi florecilla no la riega ningún capullo más" d’Strelizia Reginae (17 de març) i el taller familiar "Teixim Art" a càrrec de la professora Martuxi Beaumont, en què es decorarà un tapís amb simbolisme feminista. 

Xerrades i conferències

Seguint la idea de prioritzar la transversalitat, el programa inclou la xerrada "Les lluites i reivindicacions feministes al senegal" (21 de març al MAC), que organitza l'Institut de les Desigualtats. A més, la psicòloga Sílvia Stap parlarà de les dones i la depressió en una conferència que es farà el 16 de març a la seu de Dones per la Igualtat

L'alumnat de secundària dels IES de la ciutat aportaran el seu granet de sorra amb la performance "El dia de les dones des d'una perspectiva adolescent" i un taller de micromasclismes, que es faran el mateix 8 de març a la plaça Francesc Layret.

Esport feminista

Torna també la cursa (4,5km) o caminada (1,4km) feminista de Cerdanyola el 5 de març, que tindrà com a lloc de sortida el PEM Guiera. "Havent recuperat la presencialitat, aconseguirem que la cursa sigui una activitat emblemàtica del 8M", assegura Glòria Urbano.

Des de la perspectiva de la salut s'organitza una marxa nòrdica el 13 de març amb dos recorreguts a escollir, de 6 o de 12 km. Abans de la marxa, l'instructor Xavi Ortega impartirà un tastet d'iniciació per aprendre a agafar els bastons el dia 11 de març. A més, un quart d'hora abans del començament de la marxa es farà una xerrada sobre l'entrenament amb hipopressius. Tot plegat està centrat en el benefici físic de les dones. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.