Zones de Baixes Emissions: Com són als municipis veïns?

Cerdanyola i altres municipis de la zona

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Cerdanyola del Vallès serà una realitat aquest 2023, i es començarà a sancionar l'any 2024. La llei estatal del canvi climàtic estableix que tots els municipis de més de 50.000 habitants han de tenir ZBE a partir de l'1 de gener de 2023. Cerdanyola és una de les ciutats afectades per la llei, i una de les vint que encara té pendent aplicar-la. La normativa s'està treballant per fer-la efectiva a la ciutat durant els pròxims mesos.

Més info: Cerdanyola aplicarà la Zona de Baixes Emissions aquest 2023: tot el que se sap de la ZBE

De la mateixa forma que Cerdanyola ha de crear una Zona de Baixes Emissions, altres municipis veïns també hauran de fer-ho i això pot afectar la mobilitat dels cerdanyolencs. Repassem en quin estat es troba la mesura a altres ciutats.

Les ZBE a municipis veïns

Dels municipis limítrofs amb Cerdanyola, n'hi ha tres que tenen o hauran de tenir ZBE durant aquest any: Barcelona, Sant Cugat del Vallès i Sabadell. Altres municipis del Vallès com Rubí o Terrassa també han d'aplicar aquesta mesura. A més a més, les ciutats de més de 20.000 habitants també podrien veure's afectades a partir del 2025. 

Actualment, només Barcelona i Sant Cugat tenen vigent la ZBE. La capital catalana aplica la Zona de Baixes Emissions des de l'any 2020. La ZBE Rondes és una àrea de més de 95 km2 que inclou Barcelona i els municipis circumdants a les rondes, on es restringeix progressivament la circulació de vehicles més contaminants. Només els vehicles amb el distintiu ambiental de la DGT poden accedir a aquestes zones.

Des del 2021, Sant Cugat multa els conductors que no compleixen la normativa de la seva Zona de Baixes Emissions. Les multes són d'entre 100 i 500 euros. L'àrea afectada és de 4 km2 i està delimitada per la carretera de Vallvidrera, la Ronda Nord, l'avinguda de Roquetes, el carrer de Llaceres i el passeig de Valldoreix.

En ambdues ciutats hi ha algunes excepcions per circular dins les zones afectades per la mesura amb vehicles que no tenen el distintiu ambiental corresponent. Es facilita un nombre limitat d'autoritzacions diàries durant l'any, i les restriccions no afecten les persones amb mobilitat reduïda o els vehicles d'emergències.

Sabadell, pendent d'aplicar-la

Sabadell desenvoluparà la Zona de Baixes Emissions durant aquest 2023, segons informa el Diari de Sabadell. Així, encara no es coneixen detalls de com serà la normativa a la cocapital vallesana, però es preveu que segueixi la línia de les ZBE que ja existeixen. De fet, des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s'impulsa una plantilla d'ordenança perquè la mesura sigui similar a totes les ciutats de me´s de 50.000 habitants. 

Altres ciutats del Vallès Occidental com Terrassa i Rubí també tenen pendent fer realitat la llei estatal del canvi climàtic i crear la ZBE. Els dos municipis preveuen començar a aplicar la mesura durant aquest 2023. 

Bases de les ZBE

Les Zones de Baixes Emissions són una mesura que prohibeix la circulació de vehicles sense etiqueta mediambiental als nuclis urbans de diferents ciutats de tot l'Estat. Així, la iniciativa pretén disminuir els nivells de contaminació de l'aire al centre dels municipis i s'emmarca dins la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica aprovada l'any 2021 pel govern estatal. Alhora, segueix les directrius marcades per la Unió Europea en matèria de reducció de les emissions de dioxid de carboni.

La llei marca que els vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT (0, ECO, C i B) no podran accedir a les ZBE. Des de l'Ajuntament de Cerdanyola recorden que es preveuen un seguit d'excepcions per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda, de serveis o d'emergències, així com permisos puntuals. "Per exemple, si algú té un cotxe sense etiqueta que només treu una vegada a l'any per marxar de vacances, podrà demanar una autorització per sortir en un horari concret", detalla el cap de la Policia Local, Lluís Funes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.