Carrillo: "Quan vaig arribar fa 13 anys, el Cerdanyola FC era un veler i ara és un transatlàntic"

Entrevista a l'entrenador del Cerdanyola Futbol Club, Toni Carrillo

El Cerdanyola Futbol Club està vivint una temporada històrica pels èxits del seu primer equip masculí. Consolidats a la 3a Divisió, ara han fet un pas endavant sent campions del seu grup i accedint a la fase d'ascens a Segona B. Al capdavant hi ha Toni Carrillo, qui suma la seva 13a temporada dirigint el primer equip.

Com està vivint la temporada?

Després de tant de temps i en aquest any tan complicat, és un moment boníssim. Personalment també és molt bo perquè arriba en una etapa de maduresa futbolística ideal i estic molt content amb com estan anant les coses. Passi el què passi d'aquí fins a final de temporada, penso que la temporada és igualment històrica.

Sobre el paper teniu bastant de cara l'ascens. És realista somiar amb l'ascens?

Ho és perquè estem en una fase d'ascens. Hi ha possibilitats, però cal tenir clar que no sortirem amb tanta diferència de punts i que hi ha equips més fets per pujar que nosaltres i que comencen la temporada amb aquest objectiu. El nostre objectiu inicial era mantenir la categoria i ara ens hem trobat com a campions de grup. Sens dubte, es pot somiar amb l'ascens, però sabent que serà complicat perquè els rivals tindran nivell.

Com ha afectat la pandèmia a la lliga?

Ha afectat com ho ha fet a tots els àmbits de la vida. Vam començar més tard, hem de controlar els grups bombolla dels entrenaments i els partits, hem de fer tests de covid setmanals... És una nova forma de vida, però l'ésser humà s'adapta a les situacions i nosaltres ho hem fet sent molt rigorosos.

Dins d'aquesta situació complicada estan portant alegries als aficionats del Cerdanyola FC.

Sí, malgrat que la situació està sent el nostre millor any. Això anima a la gent i ajuda que s'oblidin de les coses dolentes que ha portat aquesta pandèmia. Ha sigut un any a nivell personal i familiar per a tots, però el futbol ens està donant moltes alegries i s'agraeix. Tot el que sigui tenir coses maques per gaudir és benvingut.

"Volíem mantenir el gruix del grup amb alguns retocs i donar continuïtat davant un format nou de competició. Ho hem fet així i de moment ens està sortint bé"

Aquesta temporada han fet pocs canvis al vestidor. Quina importància té mantenir el gruix de jugadors de la temporada anterior?

Sabíem que la lliga seria curta i no era moment de començar a construir una plantilla nova perquè conjuntar tots els jugadors requereix temps. Volíem mantenir el gruix del grup amb alguns retocs i donar continuïtat davant un format nou de competició. Ho hem fet així i de moment ens està sortint bé.

Ja han passat 13 anys des que va arribar al club. Com ha estat el camí?

El president del club, el Felipe López, em va portar a Cerdanyola i vam arrencar un projecte per fer créixer l'equip després de la fusió dels clubs. Vam sumar bones temporades, ascensos i la 1a Catalana es va convertir en la 3a Divisió i ara estem en una fase d'ascens a Segona B. La meva època aquí és fantàstica, sobretot pel fet d'anar de la mà del Felipe, una persona que ha estat clau en el meu futur com a entrenador. Sembla que sigui ahir, però ja ha passat molt de temps. Pensa que el meu fill va néixer quan jo ja era entrenador del Cerdanyola FC i la meva filla era molt petita (riu). No és normal trobar un entrenador que estigui tant de temps en un mateix club, però amb el Felipe hi ha hagut un binomi molt clar. Sabem cap a on hem d'anar i jo no necessito més que això que tinc aquí. No és una qüestió econòmica, sinó que el club cregui en allò que fas tu. Quan vaig arribar, el club era un veler i ara és un transatlàntic com un dels equips més gran de Catalunya quant a la base.

Tenir la confiança de la directiva és una necessitat vital que destaquen la majoria d'entrenadors.

És clau que la persona que dirigeixi el club entengui de futbol. Hi ha molts presidents que són bona gent i tenen una vida social important pel club, però no saben de futbol. Més que coneixement, acaba sent sentit comú. A vegades, un canvi d'entrenador és positiu i altres vegades no ho és. Està comprovat que en les llargues estades i en la confiança estan els èxits. Estar tants anys com jo no és el més normal, però ara, fins i tot, és molt difícil trobar un entrenador que estigui cinc temporades al mateix club. Per perdre quatre partits no s'ha de llençar tot el que s'ha treballat per construir un projecte. Les valoracions s'han de fer a final de temporada i no crec que cap entrenador tingui la culpa de perdre cinc partits. El futbol són dinàmiques i moltes vegades és capriciós i s'acumulen lesions o sancions que ho condicionen tot.

"Des que vaig arribar al Cerdanyola FC hem jugat en tres camps: Santa Anna, Bòbila i Fontetes. En 13 anys s'ha millorat com a club, però la idea del joc no m'ha canviat"

 

Com ha canviat la forma d'entendre el futbol des que va arribar al Cerdanyola?

Han canviat coses dins i fora del terreny de joc. Des que vaig arribar al Cerdanyola FC hem jugat en tres camps: Santa Anna, Bòbila i Fontetes. En 13 anys s'ha millorat com a club, però la idea del joc no m'ha canviat. Tinc clar què necessitem per jugar en aquestes categories en funció del pressupost que tingui el club. A Bòbila, per exemple, havíem de jugar d'una forma molt concreta perquè el camp era molt petit. Al final et vas adaptant a allò que demana el futbol. El Cerdanyola FC és un club jove i hem anat evolucionant a poc a poc perquè les coses surtin bé.

L'estil de joc de la 3a Divisió és massa defensiu?

El futbol ha evolucionat en més rigor als entrenaments. Fa 25 anys no hi havia preparadors físics als equips de 3a Divisió. Ara tens un cos tècnic més complet i això fa que tot sigui molt més físic i que els partits siguin més igualats. En aquesta categoria els jugadors estan molt ben preparats físicament. A més, els equips prioritzen no encaixar perquè, i jo també ho penso, no encaixar és sinònim d'estar a la part alta de la taula. Hi ha equips que tenen pressupostos per fitxar jugadors amb molt nivell per fer un joc més ofensiu, però la majoria dels equips fan partits més físics on no encaixar gols és la consigna principal. En totes les categories, excepte a la Primera Divisió, es veuen marcadors molt ajustats o empats 0-0. Són partits de poques ocasions, d'estar ben organitzats darrere i quan es pot arribar a dalt, fer gol. És una forma de futbol que s'està donant més en els últims anys.

"M'agrada defensar bé, que l'equip estigui ben ordenat, que no encaixem gols i generar perill amb tres o quatre passades"


Com és Toni Carrilo com a entrenador?

Tothom em diu que soc una persona molt motivant. Per intentar ser un bon entrenador cal tenir dues virtuts molt importants: saber fitxar i tenir el vestidor ben controlat. Aquestes són les meves dues prioritats. Com a entrenador no m'agrada arriscar molt al darrere. En aquesta categoria sovint se sent dir que Guardiola ha fet molt de mal al futbol, però penso tot el contrari. Ho ha fet molt bé amb la gent ideal per fer allò que volia fer. El problema és que la resta vol fer el mateix sense tenir aquest nivell. Hem de ser conscients dels jugadors que tenim en aquestes categories i saber que no podem fer un futbol tan vistós perquè no tens aquesta qualitat. En el nostre cas no arrisquem. Som un equip intens i vertical que pressiona a dalt. Volem arribar d'hora a porteria contrària i sabem a què juguem. Prefereixo guanyar amb un 2-0 que amb un 4-2. M'agrada defensar bé, que l'equip estigui ben ordenat, que no encaixem gols i generar perill amb tres o quatre passades. Sempre diuen que jugar contra el Cerdanyola és incòmode. Em sembla perfecte.

Quin potencial té la base del Cerdanyola FC per poder nodrir el primer equip?

El club està increïble. Tenim el filial a Segona Catalana i el Juvenil a Divisió d'Honor. L'any passat vam tenir dos jugadors del Juvenil al primer equip i aquest any n'hem pujat dos més. Al final el que volem és tenir un bon grup de jugadors experimentats conjuntament amb la gent jove que estem formant a baix. Per la Covid-19 ara no ho podem fer, però sempre hem fet entrenaments del primer equip amb jugadors del filial i el Juvenil i durant la temporada sempre han acabat debutant quatre o cinc jugadors.

"Sempre he renovat any a any i ara mateix no em veig enlloc que no sigui el Cerdanyola FC"


Com veu el Cerdanyola FC d'aquí a 5 anys?

Estar a Segona B seria un somni, però també crec que la 3a Divisió és una molt bona categoria pel Cerdanyola. M'agradaria veure el club amb la mateixa salut que té ara i al primer equip amb una idea molt semblant al que tenim ara. La part difícil no és assolir un nivell alt, sinó mantenir-lo. El Cerdanyola ha de mantenir-se i millorar, perquè mai pots acomodar-te. Això fa que baixis el rendiment. No sé on serem d'aquí a 5 anys, tant de bo puguem continuar perquè per a mi seria un luxe.

No descartem a Toni Carrillo com a entrenador els pròxims 5 anys, doncs?

Si la salut em va bé i el presi no es cansa. Sempre he renovat any a any i ara mateix no em veig enlloc que no sigui el Cerdanyola, però la vida dona moltes voltes. Una cosa la tinc clara: si m'arriben ofertes d'altres clubs, ja et dic que no em mouré d'aquí.