El brou d’ossos

Article d'opinió de la farmacèutica Núria Novell

El brou d'ossos torna a estar de moda, afortunadament. Tot un festival de nutrients (proteïnes, minerals...) que fan d'aquesta recepta un còctel excepcional i molt saludable. Recordem que s'obté després d'una cocció a foc lent de 24-48 h d'ossos d'animals grans com el porcí, el pollastre o el boví amb verdures i condiments.

S'utilitzava tradicionalment per problemes gastrointestinals, però ara reneix amb força i és més conegut pel seu contingut en proteïnes d'alt valor biològic. Així doncs, ens aporta tots els aminoàcids essencials (que el cos no pot fabricar i necessita ingerir amb la dieta) i altres no essencials però no per això menys importants. Destaquem d'aquests el contingut en "Prolina, Lisina i Glicina", tots ells fonamentals perquè el cos pugui sintetitzar col·lagen tant a nivell dèrmic, com ossi, articular, tendinós, etc. Una presa d'aquest "xup-xup" diàriament ens garanteix que el nostre organisme pugui tenir una bona matèria primera com a base per fabricar-ne i en quantitat suficient.

Altres beneficis serien: funció antiinflamatòria, analgèsica... Per articulacions, dolors, o sarcopenia, millorar la qualitat, fermesa i arrugues de la pell (ja que també conté àcid hialurònic), suport del sistema immune, de la permeabilitat gastrointestinal, ens ajuda en convalescències i en dietes de persones grans amb dificultat per metabolitzar proteïnes, millora la qualitat de la son i disminueix la fatiga.

Ah... i pels que no vulgueu fer cuinetes tantes hores, ara ja es pot comprar en pols, de bona qualitat, i molt biodisponible, elaborat amb animals alimentats amb pastura, i amb certificacions que garanteixen que no porten residus d'antibiòtics ni hormones.

A la cuina, el podem prendre sol amb aigua o barrejat amb sopes, cremes, salses, guisats, fideuades, paelles... Tot s'hi val. Gust neutre i no canvia el sabor de l'àpat. Enriqueix el plat de forma proteica.

Tot un elixir de joventut que ens ofereix la bona cuina o les últimes tecnologies de la indústria, però respectant al màxim tot el procés d'elaboració.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.